Judita

Judita https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16450/bmid_judita-nb9-16450.jpg 4 43 9

Ve svém románu Judita proměňuje Sándor Márai příběh tradičního „manželského trojúhelníku“ ve vzrušující, hluboce psychologické drama plné jemných rozporů a překvapivých paralel. V první části podává své subjektivní svědectví o manželském životě a vzájemném vztahu nejprve manželka, poté manžel. Druhá část je historií milenky Judity, ženy, která se ze služky stane dámou velkého světa a místo „postranní uličky“ si vybojuje jistoty manželského svazku, a mladíka, jehož neradostnou životní cestou se mistrně vystavěné vyprávění logicky završuje.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Academia
Originální název:

Az Igazi/Judit ...és utóhang , 1986


více info...

Přidat komentář

FanDE
22.01.2024 2 z 5

Možná to nebylo úplně špatné, příběhy ale měly z mého pohledu spíše sestupnou tendenci, a po naprostém unešení románem "Svíce dohořívají" je tohle celkem velké zklamání proti očekáváním.

Hanka_Bohmova
28.08.2021 3 z 5

Středem vyprávění je pro mě postava Petra, přesněji svět a "světonázor", který on ztělesňuje a jehož životaschopnost/životadárnost je komentována jak přímo v jeho osobě, tak ve své podobě obecné, společenské.
Nejzajímavější pro mě byly drobné rozpory tam, kde osoby románu uvažují a vypovídají jedna o druhé. Když pojmenovávají něco v srdci druhého, co on sám pominul či pojmenoval jinak. Když někoho chválí tam, kde se on sám nepochválil. Zajímalo by mě, nakolik v tom autor záměrně pracoval s předsudky, s naší tendencí brát vážně určitý typ člověka, a jiný zase podceňovat. Petr tu promlouvá kultivovaným hlasem, kterému by se chtělo automaticky přikyvovat (vždyť mluví moudře!, oproti... třeba Marice, jak se píše v komentáři níže), ale současně je zřejmé, že jeho duchovně-duševní nemoc je velmi vážná a že její dosah ve své promluvě (i sám v sobě?) reflektuje jen zčásti.


jaroiva
29.05.2019 3 z 5

1) Marika - tak trochu slepičí logika, se vším dobrým i zlým ze slepice, její vyprávění se rozjíždí pomalu, popisy serepetiček ve vitrínkách... Když se to potom dostane do trochu větších obrátek a začne se něco dít, kapitola končí.
2) Petr - nedokáže se tak docela vymanit ze zaběhaných pořádků, ale jeho vyprávění mě bavilo o dost víc, mělo to trochu víc šťávy a nakonec i nějaké překvapivější pasáže
3) Judita - všechno podstatné o Juditě jsme se podle mého názoru dozvěděli už ve vyprávěních Mariky a Petra, takže tahle kapitola pro mě byla už spíš jen mlácením prázdné slámy na pozadí historických událostí v Maďarsku, jako taková by ale mohla mít svou hodnotu
4) Epilog - zezačátku se zdá, že jde o nějaký úplně jiný příběh, takže jsem byla zvědavá, kdy se to nějak pořádně propojí, ... , až na konci. Ale tahle část mi připadala i docela zajímavá, asi tím, že už je trochu "novodobější".

Celkově jsou v knížce zajímavě vykreslené charaktery, ale četla se mi těžko, protože mi připadala hodně rozvláčná.

Zajímavý je styl vyprávění - každý z vypravěčů vykládá svůj příběh někomu druhému v restauraci/kavárně..., kdy je třeba vyrušován číšníkem nebo tak, a přitom je to čistě monolog. S něčím takovým jsem se zatím nesetkala.

Kateřin-a
02.10.2018 3 z 5

Jsou knihy, po kterých sáhnu každou volnou chvilku, ale takhle.. ta k nim bohužel nepatřila. Posledních sto padesát stránek jsem se přemáhala, abych vůbec dočetla. Podle mě zbytečně obsáhlé a roztahané. Nejsilnější výpovědní hodnotu mělo asi vyprávění Petra, kde jsem našla několik myšlenek, které mě zaujaly.

hermína14
08.09.2018 5 z 5

K uvědomění si toho, že každý může tytéž situace prožívat, vnímat a chápat jinak, ideální čtení...

Terry11
06.08.2013 4 z 5

Velmi zvláštní. A ty Svíce jsou prý ještě lepší. Kde je ale sehnat? :-(

RADOST
01.07.2013 4 z 5

Podle mě je to román především o životních postojích. Velmi mě zaujal výstižný popis měšťáctví, za to jsem přidala tu čtvrtou hvězdičku.

Lidka
07.06.2013 3 z 5

Ta první část se mi líbila moc , druhá už mne tolik nenadchla, ač obsahově byla zajímavější jak první.
A jinak řečeno se opět potvrzuje, že k citům a vztahům se každý staví jinak.

liskarysava
20.02.2013 5 z 5

Výborně napsané, pohled do vztahů očima muže a ženy. Navnadilo mě to na další knihy od tohoto autora.