Komentáře knihy Judaismus: Zjevení a tradice

Eldar80
31.05.2026

Je to mnohem lepší než o buddhismu ze stejné edice. Při pozorném čtení se dá získat určitý přehled o judaismu, ale je to děsně stručné. Spousta věcí by šla popsat na stránky a byla zmíněna jednou větou.
Autor přeskočil historický vznik judaismu a jde rovnou k logice jeho myšlení a postupném vzniku náboženských a právních textů. Tím se to povedlo vtěsnat do 200 stran. Z tohoto pohledu je to dobře napsané.
Je to nahuštěné fakty. Původ Izraelitů je stručný. Podrobněji se vývoj judaismu začíná popisovat až v období okupace Římany. Jedna z událostí, která judaismus formovala bylo zničení chrámu roku 70 n. l.
Někdy se jen zmiňují různé oblasti a jednou větou významní učenci. Jen několika osobám bylo věnováno víc stran. Ke každé oblasti jsou další významné texty. Je evidentní, že Bible (SZ) je jen zlomek literatury.
Už Talmud má dejme tomu 7x větší rozsah. Pak následuje řada dalších spisů. Právní, náboženské, filozofické, mystické. Kdo četl celou Bibli, tak teď ví, že má o judaismu naprosto povrchní představu.
Co chybělo, že výklad SZ se od křesťanského dost liší. Třeba chybí prvotní hřích, který v judaismu není. Představení Talmudu mohlo být lepší. Místo popisu, kdy jsou svátky, měla být názorná tabulka.
Četl jsem to podruhé po 25 letech a pozitivně mě to překvapilo. Koho zajímá judaismus na první seznámení, tak doporučuju. Nebo jen tak na připomenutí. Jinak ne. Je to moc zhuštěné a samostatně to nestačí. Jsou to jen základy. 80%

Annicka
19.07.2019

Pěkně a srozumitelně napsaný úvod do judaismu. Jen kapitola o svátcích byla poněkud zmatená, ale celkově jde o podařenou příručku.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi