Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení

Martin Moravec, Josef Mareš

Pozor, začíná výslech! Odpovídat bude Josef Mareš, nejznámější český kriminalista, bývalý šéf pražské mordparty, autor seriálů Devadesátky a Případy 1. oddělení. Vyřešil stovky vražd a teď vypráví o vrazích, obětech i nejzajímavějších případech. Zároveň vás vezme do zákulisí práce vyšetřovatele. Jak se proti zločincům sbírají důkazy? Jak probíhají výslechy a co všechno se při nich může stát? Kdy mu šlo o život a jak se vyrovnával se zlem, které viděl? Mareš strávil u policie téměř třicet let a zažil i divoká devadesátá léta. Byl u vytahování sudů z Orlické přehrady, mluvil s tak otrlými lidmi, jako byli Jonák, Mrázek či Roubal, a vyšetřoval několik přestřelek, do kterých byla zapletena mafie. Mezi jeho nejznámější případy z novější doby pak patří pražský taxivrah, pátrání po zmizelé Aničce či vražda novináře Michala Velíška. Vraždí muži jinak než ženy? Kam zabijáci ukrývají mrtvoly? Kterých pachatelů mu bylo líto? Proč se k některým choval hezky, a dokonce jim vařil kafe, i když jimi pohrdal? A proč některé odsouzené i po letech navštěvuje ve vězení? Milovníci kriminálních příběhů dostávají do rukou autentickou výpověď muže, který zná pozadí zločinu jako málokdo. Otázky kladl Martin Moravec, jehož knižní rozhovory s neurochirurgem Vladimírem Benešem a pilotem Davidem Heclem se staly bestsellery. Podle stejnojmenné knihy vydané nakladatelstvím MAFRA, 2022.... celý text

Komentáře knihy Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení

lovermann
předevčírem

Tuhle knihu jsem z celé řady přečetl jako poslední a zařadil bych ji do TOP. Člověk si řekne (po shlédnutí tolika detektivek), co ještě nevím, ale jak se ukázalo, nevíme toho dost. Pan Mareš docela dost vypráví o psychologické stránce vražd: o pozůstalých, o osudech. O tom jsem já moc nikde nečetl a proto mě to strašně bavilo. Skvělý rozhovor!

miri.f
21.01.2026

Tip k přečtení jsem dostala od kolegyně. Kniha mi ležela na stole asi měsíc a já pořád nemohla najít tu správnou náladu. Potom si ji přečetla moje drahá polovička a byla tak nadšená, že jsem nakonec ten čas taky našla a rozhodně jsem nelitovala. Případy prvního oddělení jsem viděla a Devadesátky mě teprve čekají, mám zase o důvod víc je zhlédnout.

VercaV
19.01.2026

Poslechnuto jako audiokniha.
Moc mě to bavilo. Vůbec jsem o něm nic věděla, ani zmiňované seriály jsem neviděla. Bylo to super a zajímavé. Občas mi teda přišlo, že je to samé já já já a místy na mě působil nesympaticky až arogantně. I jak popisoval, jak se občas zachoval. Ale jako celek se mi to líbilo. Těžko říct, jestli by mě to bavilo i v čtené formě, to audio se na to dobře hodilo. Bylo to zajímavé.

Líbilo se mi, jak popisoval ty vztahy. Jak se pořád nějak zajímal o ty odsouzené a chodil za nimi, že se k nim snažil pořád chovat lidsky. Případy byly zajímavé, i ty fakta okolo.

Fakt super, jsem ráda, že jsem na to narazila náhodou a hned se do toho pustila. Určitě se chystám na další díly a opět budu preferovat formu audio. Skvěle se to poslouchá.

le21nka
15.01.2026

Další skvělá kniha rozhovoru M. Moravce tentokrát s šéfem pražské mordparty. Velmi čtivé a zajímavé.

janina66
15.01.2026 audiokniha

Jdu proti proudu.
Je to samolibý individualista. Já, já a jenom já.
Kniha - pilot David Hecl, které bylo pecka, kniha o Marešovi byla velmi povrchní.
Mám známého, který vyšetřoval orlické vraždy, a má na Mareše ne dobré názory.

Barboří97
13.01.2026

Kniha zaujme nejen fanoušky kriminálních příběhů, ale i čtenáře, které zajímá zákulisí policejní práce.

konicekbily
31.12.2025

Rozhovor s předním špičkovým českým kriminalistou o jeho práci, zajímavých případech a i jeho názorech. Při přečtení získáte názor na současnou práci policie při odhalování a vyšetřování násilných trestných činů.

sinfulka
31.12.2025

Asi jsem čekala mnohem více. Z nějakého důvodu mi vadili otázky, způsob jak byly formulovány a neustálé: "Prosím?" Ale to je asi můj problém.

Lenourt
28.12.2025

Extrémně čtivá kniha!!! Žrádýlko pro ty koho zajímá kriminalistika;-)

TeriMul
26.12.2025

Super!! Moc dobře se četlo. Moc zajímavé. :)

adel.f
26.12.2025

Úžasné, tuhle knížku jsem hltala od začátku do konce.

KajusaKil
19.12.2025

Naprosto perfektní! Po Heclovi snad ještě lepší.

Dajine
08.12.2025

Zajímavé a pro fanoušky seriálu k doplnění informací.

rafan65
29.11.2025

Dobré čtení které čtenáře zavede do světa lidí kteří se neštítí spáchat ty nejodpornější zločiny. Tyto příběhy jsou smutné ale zároveň napínavé čtení.

christine1554
27.11.2025

I když jsem viděla seriály 90ky i Případy 1. oddělení, bylo příjemné si jednotlivé historky znovu připomenout. Zároveň bych uvítala víc příběhů, které se v seriálu vůbec neobjevily. Oceňuji možnost nahlédnout detailněji do práce kriminalistů a vidět, jak precizní a náročná tahle profese opravdu je. Kniha mě bavila a poskytla mi zase o něco hlubší pohled na skutečné případy i na způsob práce vyšetřovatelů.

miska_ki
13.11.2025

Ááá tak tohle mě fakt bavilo. Poslouchala jsem jako audioknihu u uklízení (ano, nad odpadem od vany jsem přemýšlela, jak se do odpadu dá narvat mrtvola ) a musím říct, že jsem se mnohokrát přistihla, jak říkám "no nekecej, jako takhle jó ". Nesčetněkrát jsem se zasmála a teď budu poměrně značně parafrázovat tuším prof. Zámečníka, že "patologie je krásná věda o smutných věcech" nějak tak to řekl, nebo možná ani neřekl, ví bůh, kdo to vlastně pleskl, tak ale tak nějak principielně stejně bych to řekla o této knize. Je to neskutečná kniha o smutných věcech a doporučuji.

LadyWalsh
10.11.2025

Ve světě, kde se všechno točí kolem tajemství a vyšetřování, si najdete přesně ten správný mix adrenalinu a ženské intuice, co vás udrží v napětí a zároveň vás nenechá usnout na vavřínech. Není to žádný suchar, ale přesně ta dávka, co se hodí, když chcete mít mozek v pohotovosti a přitom se bavit jako na dobré večírku. Když už si myslíte, že vás nic nepřekvapí, přijde další zvrat, co vás vrátí zpátky do hry, protože odložit to není možný, když jste zvědavá a máte ráda, když se věci pohnou. Pro všechny, kdo ocení chytrou kombinaci napětí a lehkosti, tady je jasná volba, která vás nezklame. A když konečně dočtete, budete chtít víc, protože jednou takhle strávit večer s někým, kdo má všechno pod kontrolou, je prostě balzám na nervy.

INCOGNITOREADER
29.10.2025

Poslouchal jsem jako audioknihu a opravdu jsem si poslech moc užil. Vůbec by mě nenapadlo, že mě vyprávění bývalého detektiva bude tak moc bavit. Seriály, ke kterým pan Mareš napsal scénáře jsem viděl, ale vlastně to ničemu nevadí. Nejedná se o převyprávění zločinů, ale spíše pohled do zákulisí a subjektivní názory. Rozhodně doporučuji.

Danago
21.10.2025

Já jsem naštěstí neviděla žádné seriály , které jsou v knize zmíněny takže pro mě byla kniha jedno velké poutavé čtení. Velmi jsem překvapená, co všechno se v naší zemi dělo z pohledu kriminalisty.
Perfektně pokládány otázky autor vždy nechává pana Mareše domluvit případně položí doplňující dotaz. Nečekala jsem, že mě kniha bude tak moc bavit.

KnihoSny
07.10.2025

Pan Moravec umí pokládat ty správné otázky kniha je čtiva zajímavá poučná

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi