Josef Gočár

Josef Gočár https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359566/mid_josef-gocar-Ets-359566.png 4 2 2

Přidat komentář

mi-380
10.02.2023 5 z 5

Kniha malého rozsahu, velkého formátu, plná užitečných informací, s mnoha dobovými černobílými fotografiemi slušné kvality. To vše doplněno půdorysy staveb a stručným popisem uměleckého vývoje jednoho z našich slavných architektů.
Jako každý druhý Čech, i já se považuji za cestovatele, rád se procházím nebo proháním na kole přírodou, a stejně tak rád se toulám s foťákem historickými centry měst. V mnoha z nich zanechal Gočár už před stoletím desítky obdivuhodných staveb (Praha, Bohdaneč, Užhorod, Pardubice, Dvůr Králové, Krucemburk, Jaroměř, Ústí nad Labem, Libodřice, a hlavně Hradec Králové, kam dvakrát za rok zavítám a připadám si jak Alenka v říši divů). Mimo to navrhl desítky originálních interiérů, a to i v mnoha evropských velkoměstech.
Poslední třetinu knihy zaplňuje poctivý soupis všech realizovaných i nerealizovaných prací, přehled životopisných dat, zahraničních cest a použité literatury.
Kniha vyřazena z knihovny, místo ve sběru skončila v mé přecpané knihovně.
100 % (jsem po 1amu druhý hodnotící, jsme na průměru 80 %).

1amu
18.08.2020 3 z 5

Chlouba české architektury . Vždy když navštívím Hradec Králové, tak mi je líto, že jsem v tomto krásném zahradním městě nebydlel. Je úžasné jak se myšlenky a představy jedince dovedou promítnout do reality.
Josef Gočár (* 1880 + 1945) - jeho díla především z kubistického a funkcionalistického období patří k vrcholům české moderní architektury. Pracoval jako architekt pro firmu Baťa ve Zlíně a je to vidět na první pohled.
A v mém případě ona pověstná jahůdka : kubistický Dům U Černé Matky Boží.
Stojí na místě původního barokního domu rytířů Granovských, po kterém převzal jeho název. Byl vystavěn původně jako obchodní dům na základě požadavků obchodníka Františka Herbsta. Zajímavostí je, že původní Gočárův návrh domu nesplňoval požadavky posuzovatele stavby – pražského magistrátu – na dokonalý soulad s historickým prostředím. Gočár na to reagoval tak, že dům doplnil o další kubistické prvky – např. více kubistický vchod nebo balkónové zábradlí.
Již tento postup svědčí o jeho osobnosti .
Josef Gočár je pochován na Slavíně.
(Je škodou, že v r.1958 zřejmě z finančních důvodů, nemohla být vydána reprezentační publikace, kterou by si Josef Gočár nepochybně zasloužil).