Josef Čapek

Josef Čapek https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469236/mid_josef-capek-N8F-469236.jpg 4 2 2

Zevrubná monografie o Josefu Čapkovi, která byla vydána znovu ještě v roce 2017. Výsledek celoživotního autorova zájmu o bratry Čapky a zejm. o Josefa. Součástí knihy jsou i ukázky z Josefovy literární tvorby.

Přidat komentář

Slůník
16.06.2023 3 z 5

Velmi odborné, nemůže pominout nikdo, kdo se detailně zajímá o literární dílo Josefa Čapka. Pro mě nejzajímavější jeho konkrétní ukázky - báseň Obrazy je naprostý skvost.

Apo73
28.03.2021 5 z 5

Před takovou monografií klobouk dolů. Ona ta edice Odkazy pokrokových osobností minulosti byla dost nevyvážená a samozřejmě ideologicky pokroucená, ale i v ní se objevila celá řada skvostů. Toto je skvost z roku 1980. Jiří Opelík do textu dal všechno, co se dá o Josefu říci, zejména s důrazem na jeho literární tvorbu, čímž nejenže trochu vyvážil představu Karel-spisovatel x Josef-malíř. Jde do neuvěřitelných hloubek a souvislostí (například jeho líčení secese jako principu je skvostné), zastavuje se u jednotlivých povídek, snaží se vystihnout proměny rysy Čapkovy literární tvorby a hledá její kořeny. Fascinující je ona hluboká znalost Čapkových peripetií a zejména - autorův vztah k tomuto vyděděnci české kultury, resp. osamocenému, trochu kulhavému poutníkovi. Pokud Opelík chtěl naznačit, že Josefovo pozdní (zralé) literární dílo je v některých rysech skutečné evropského formátu, myslím, že se mu to povedlo a knihu všem, kdo má hlubší zájem o literaturu, vřele doporučuji.