Potopa

Potopa https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165622/bmid_john-constantine-hellblazer-potopa-165622.jpg 4 61 14

John Constantine si nejdřív odkroutil flastr v base a pak na své cestě americkými hvozdy vymetl pár temnějších zákoutí. A teď to vypadá, že se konečně dopracovává k původní prapříčině svého putování – k důvodu, proč Richard „Klikař“ Fermin spáchal sebevraždu. Ale aby se mohl setkat s Ferminovou vdovou, bude muset vstoupit do chřtánu dalšího monstra – do malebného venkovského hnízda amerických rasistů.... celý text

Přidat komentář

Wiedzmin
05.09.2021 3 z 5

Azarello protahuje Johna sionistickou konspirací a pomalu si chystá už tak horkou půdu pro závěrečné odhalení Johnova pobytu v base a Klikařovi sebevraždy. Děj rozbíhá pomalou, dusnou atmosféru, za přítomnosti splašených nácků a dost svojského výkladu Bible. John se sice setká s vdovou Ferminovou, a objeví se pár zásadních postav, ale na samostatné číslo je to trochu málo. Proto jsem rád, že se mi poštěstilo pětku se šestkou přečíst po sobě. 7/10.
Potopu spolu s Popel a prach beru jako jednolitou záležitost a možná by se mi to chápalo i líp, kdyby se to vydalo jako dvěstěšedesátiosmi stránkový komplet. Celé vyznění by bylo asi lepší. V tomhle případě jsem i rád za to, že se mi do ruky dostaly poslední tři díly a já si je na zátah mohl přečíst. S pauzou mezi sešity by to asi dost ztratilo na temné atmosféře.

Disease
14.06.2021 4 z 5

Fajn pokračování, a i když mě "nazitown" příliš neuchvátil, schyluje se k finále a lecos je poodhaleno.


Mickhesh
16.04.2020 3 z 5

Nevím co dodat. Pokud li neřešíme fantastickou kresbu, tak zde máme divnej kus komiksu.. po slibném úvodu se to celé nějak zasekne a mele se to ode zdi ke zdi ve své šťávě, o bibli a rasismu a celé to prostě nějak bije do očí. Jistě se tu najdou tací, kteří v tom budou hledat nějakou mantru a zamyšlení, ano vše tu je.. 70%.

Fuckenbrau
05.10.2019 3 z 5

"Hajl pane diskžokej!"

Všeobecně tento díl je zde hodně chválen, ale mě tentokráte úplně nesednul. Dokonce ze všech u nás vyjivších knih mě toto přišlo nejslabší. Ale nadprůměrné to je pořád! Azzarello a Fusin jsou nesmírně fungující tandem (Camoncoliho erotická kresba je taky fajn).
Američtí buranští náckové, obchodníci se zbraněmi, maniakální starostové, zfanatizované děti. A to samozřejmě není vše! A do toho všeho přijíždí John, který opět nenápadně prochází příběhem, tahá za nitky a postrkává postavy k jejich neodvratnému konci.
A všimlijste si, že část koláže z úvodní obálky je vzata až z následují knihy a nikoliv z Potopy?

trudoš
30.04.2019 4 z 5

Ačkoli Hellblazera zbožňuji, poslední tři alba mám neustále pocit, že mi uniká něco podstatného. Aby ne, když předchozích sto padesát sešitů u nás nevyšlo. Takže i když jsem naskočil do příběhové linky někde u čísla 146, nemůžu s čistým svědomím říct, že by mi bylo všechno jasné. Na to je tu příliš mnoho kladení důrazů na jména, věci či události, které se dříve staly nebo vyskytly a já o nich vím lautr prd. A Brian Azzarello je tohohle plný, úplně si rochní v tom dávat jednotlivé detaily do souvislostí, a pak dělat před fanoušky ramena. Dlužno říct, že oprávněně.
Přesto mě ale Potopa bavila dost. John Constantine hláškuje jako nikdo a jeho střet s americkými neonacisty je prostě klasa. Krásně se zde zase jednou vyjímá, kolika způsoby lze Písmo svaté vyložit, aby odpovídalo požadavkům toho kterého „kazatele“. No a Marcelo Frusin opět kongeniálním způsobem vyšperkovává příběh kresbou plnou hrátek se světlem. Až si říkám, zda by to všechno mělo takový náboj, nebýt jeho zapálení pro věc.

hroubek
03.12.2018 4 z 5

Tak tohle bylo jiné počteníčko. U předchozích dílů jsem pořád naříkal, že se nemohu pořádně dostat do příběhu. A u Potopy to konečně vyšlo. Azzarello vsadil na víru a neonácky, a funguje to parádně. Dialogy dopadají na správnou půdu, má to luxusní pointu, baví to a i přestože je tam méně Johna, tak je to hodně zajímavé. Na konci dostaneme ještě jeden příběh, u kterého jsem se hodně nasmál, pobavil a krásně je zde vidět, jak Azzarello umí pracovat se slovy a budovat erotické napětí. Potopa je velmi dobrý díl a já se opravdu moc těším na zakončení v posledním díle.

dexterman
08.03.2018 5 z 5

Tak tohle už opravdu sedlo . Podle mne zatím nejlepší díl ze serie . Bavil jsem se prostě skvěle . Od poslední knihy opravdu očekávám velké věci . Tak snad se dočkám stejně kvalitního nebo i lepšího příběhu jako byl tento.

Khagrael
24.02.2018 5 z 5

neonacistický výklad Bible jsem teda viděl prvně O_0 ale za mě zatím nejlepší díl série

Atak
28.01.2018 5 z 5

Je potřeba k tomuto dílu něco říkat, nemyslím si :)

gaspoda
11.11.2017 4 z 5

Takové těžkopádné se mi to zdálo musime si hodně domýšlet a spekulovat.
Teď Už nás čeká jen finalové zakončení

Wheelcrusher
01.09.2016 5 z 5

Je mi líto... ale obávám se, že chápu.

memphisz
14.07.2015 4 z 5

Pokus o hlubší přesah, který se daří tak napůl. Ale stále je to zábava, jsou tam neonacisti, fanatismus a vidlácká hloupost. K tomu Johnova smůla na přitahování neštěstí a přemíry brutality.

3DD!3
12.07.2013 5 z 5

"Jméno Adam znamená 'vehnat krev do tváře'. To znamená, že se mohl rdít. To znamená, že to byl běloch." Constantine v POTOPĚ pokračuje ve své pouti zemí svobody a tolerance a pomalu se dostává k odpovědi, která je příčinou odchodu "Klikaře" Fermina do věčných lovišť. Ta čeká v malém malebném městečku plném rasistů, kteří si písmo svaté vykládají po svém. Azzarello se po lehkém váhání znovu našel a servíruje nám Johna v nejlepší formě. Nacismus je tu naštěstí pouhým prostředkem a ne (jako obvykle) ubohou berličkou, jde tu o komplexnější problém, který začal už 'nejznámější bestseler'. Přidaný kus, Čerstvý nátěr rudé barvy, je dalším verbálním cvičením s Turrem (a fyzickým cvičením s Kitty), které přinese nečekané odhalení. Od Těžkých časů asi nejlepší HELLBLAZER.

Kapis
10.07.2013 4 z 5

On je ten Hellblazer takový černobílý a potácí se pořád v takových extrémech, Azzarello umí rozhodně líp, ale čtení je to pořád dobré. Bohužel jsem nepochopil co se to tam vlastně stalo s tou vdovou, co Johnovi řekl starý Fermin, ale to už vydržím než vyjde závěrečný díl. Dezinterpretace náboženského textu, o jehož samotné autenticitě by se daly vést sáhodlouhé debaty, je dost zdařilá a jde vidět, že člověk si dokáže ohnout ke své potřebě cokoliv kamkoliv. Pěkně ty nácky nakonec Johny zprostředkovaně rozšmelcuje a zadostiučinění pro čtenáře je výsostné, akorát má taky trochu máslo na hlavě, protože tady ty řeči o vyvolenosti a nadřazenosti kohokoliv jsou rasistické ať už je jejich středem kdokoli. Frusinova kresba je úžasná, vzdáleně se blíží Rissově, ten poslední sešit pak působí jak pěst nacistickým boxerem přes pysk. Takže jo a už ať tu máme vyvrcholení tohoto runu.