Popel a prach

Popel a prach https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176655/bmid_john-constantine-hellblazer-popel-a-t1o-176655.jpg 4 59 14

Putování Johna Constantina, které začalo ve vězení (HELLBLAZER: TĚŽKÉ ČASY) a pokračovalo přes smrduté brlohy amerických vidláků (HELLBLAZER: DOBRÉ ÚMYSLY), osamocené sruby mýtických zimních vrahů (HELLBLAZER: ZAMRZNUTÍ) až po bukolické vesničky uvědomělých neonacistů (HELLBLAZER: POTOPA), se chýlí ke konci. John Constantine se blíží k Los Angeles, městu, které pulzuje na obzoru jako obrovský černý nádor zkaženosti a dekadence a které jako by ho k sobě přitahovalo přes celý kontinent. Tady se jednou provždy vypořádá s tím, co ho pálí – se sebevraždou Richarda „Klikaře“ Fermina. Tady jeho temná americká odysea skončí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Crew
více info...

Wiedzmin
Wiedzmin
05.09.2021 4 z 5

Finále Hellblazera je tu. John skončil svou americkou odyseu a odhalení zločinu, který John nespáchal je na spadnutí. Prakticky od poloviny knihy se čtenář dozvídá krutou a promyšlenou pravdu o temném pozadí Klikaře a samotného Johna Constantina. Za mě se Azarello vyřádil s odhalováním amerického pozlátka a dost velkou příležitost mu k tomu dal sadomaso klub, který temné, špinavé atmosféře dodával nechutné grády. Pokud by někomu chyběly nadpřirozené prvky, Azarello je využívá během celé série, ale jako prim je využitá lidská hniloba, které právě nadpřirozené prvky chytře sekundují. Tak nebo tak, je Azarellův Hellblazer spíš pro otrlejší, a rozhodně se nejedná o úplně nedělní pohodové čtení. Azarellův Constantine je temná, chytrá, depresivní, špinavá a zvrácená sonda do lidské mysli, ve které vám bude dělat průvodce cynický John Constantine. Vítejte v jeho sociálním pekle. 8/10
P.S. Na celé sérii jde poznat, že se tvůrci snažili informace okleštit jen na ty, které se zde objeví. Problém je ten, že ne vždy se tomu úplně podařilo a člověk občas tápal v příběhových detailech a postavách/jménech, které se za celé dějství třeba vůbec neobjevily a pravděpodobně jsou z jiných sešitů, které u nás nikdy nevyšly.

Disease
Disease
14.06.2021 3 z 5

Trochu rozpačitý závěr, kde do sebe sice všechno tak nějak zapadne, ale nějak mě to úplně nenadchlo, třeba přístě...


Mickhesh
Mickhesh
18.04.2020 3 z 5

Poslední díl Johna Konstantína.. trochu ujeté, chaotické a bez nikotinu.. 70%. Kresba jako vždy mazec..

trudoš
trudoš
24.02.2020 4 z 5

Trochu jsem se bál, že opět nepochopím pointu, jako se mi to poštěstilo u předchozích dvou alb. Příběhová linie je naopak křišťálově jasná a konečně se i něco osvětlilo. Například jak to vlastně bylo s Klikařovou sebevraždou, díky čemuž se ozubená kolečka mé mysli konečně začala točit správným směrem. Jistě, stále mi chybí komplexní znalost jednotlivých příčin a následků, ale pro jednou mě to kupodivu zas až tolik netrápilo - hlavní je, že vím kdo, co, proč a jak. Alespoň v rámci alb vydaných Crwí.
Marcelo Frusin je jako obyčejně dokonalý a jeho atmosférická kresba skvěle koresponduje s temným scénářem Briana Azzarella, jenž by bez ní zdaleka nebyl tak působivý. Akorát na řízném humoru výrazně ubylo. Jak se přiblížil konec jedné etapy, je to najednou víc o černočerném cynismu a prohnilé lidské špíně. Ale ono se to k postavě Johna Constantina zkrátka hodí. Takže po všech stránkách spokojenost - teď ještě vydat zbývajících kolik, dvacet knih? Vážně bych chtěl žít ve světě splněných přání.

Fuckenbrau
Fuckenbrau
05.10.2019 4 z 5

Uff, docela masivní vyvrcholení série a já jsem dost nas.aný, protože tímto přestal Hellblazer u nás vycházet. Tedy když nepočítáme ještě pár příběhů v Crwi.
Perverzní, úchylné a brutální. Tak nějak nám všechny ty střípky začínají do sebe zapadat, aby se nakenc tato skleněná mozaika rozsypala, přímo na nás, a pořezala nám obličej. Azzarello se se čtenářem vůbec nepáře a rovnou ho rozkuchává, hezky pomalu a sadisticky.
Opět musím doporučit několikeré přečtení, aby si člověk utřídil všechny detaily. Nejlépe celou sérii najednou, nebo v krátkém úseku. Protože ta propracovanost je úžasná.
Je to zvácené, a kupodivu, moc si tady našeho oblíeného antihrdinu neužijeme.

hroubek
hroubek
03.12.2018 4 z 5

Parádní zakončení. Azzarello už nechodí kolem horké kaše, ale sešlápne pedál pěkně na podlahu. A komiks má díky tomu všechno. Emoce, zvraty, spád, a spoustu svinstva kolem. Azzarello umí krásně vystihnout všechno co se děje. Ať už jde o vraždy, lásku, perverzní choutky, či lidskou slabost a pocit nenaplnění. Jsem rád, že náboženský podtext nepřerostl Azzarellovi přes hlavu, a v příběhu má jasně dané místo. Příběh má dvě linky, a v kupodivu ani v jedné z linek není Constantine hlavní postavou. Spíše je takovým spouštěčem událostí, a taky spojovatelem obou linek, v parádním závěru. Komiks mě hodně sedl, bavil mě a jeho zakončení je podle mě velmi dobré. Jediné co mě mrzelo, že v celém Azzarollově runu bylo málo Constantinea. Nicméně Popel a prach je s Těžkými časy to nejlepší co nám Azzarello nabídl.

tereza1198
tereza1198
13.10.2018

Johna Constantina jsem znala z filmu a seriálu. V komiksu se nám představila trochu jiná osoba. Tak nějak víc zlá a perverznější. Neříkám, že se mi to nelíbilo, jen jsem čekala něco trochu jiného a byla překvapena, co všechno tam bylo. Určitě si přečtu něco dalšího. Třeba Bažináče.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
08.05.2018 5 z 5

(Se sérii jsem měla dost dlouho pauzu a nečetla všechny díly. Není to taková mizérie. Jenom mě to mrzí :(...)

("Je to tím, že naše zlatý časy se před náma neklenou jako blahobytně tučný panděro - ale visej za náma v žalostně povadlý zadnici. A proto tak starostlivě opečováváme a šíříme světem náš největší příspěvek lidskýmu rodu...abysme mohli mít vždycky místo...kde jsme alespoň na chvíli mladý a tvrdý.)

Už prolog mi připomněl, že si musím sérii přečíst znovu. Tohle miluju na John+Brian. Tyhle dva tvoří jednu z nej sérii, kterou jsem měla v ruce. Kterou nemám doma a ještě jsem nečetla všechny díly! (Napravím. Obojí. I kdybych kvůli tomu měla být o hladu!)
Dnes se nebudu víc vykecávat. Během čtení mi kolečka začala zapadat a já si vzpomněla, ale nebylo to ono. Takže dokoupím celou sérii a potom se ozvu znovu. Slibuju!!!

dexterman
dexterman
11.03.2018 2 z 5

Tento díl je pro mne osobně ten nejhorší z této dějové linky . Celkově jsem trochu zklamaný z celé této serie která měla dobře našlápnuto . Asi je to jen můj dojem ale čekal jsem něco jiného . Něco jako byl filmovej Constantine nebo ten seriál. Prostě něco akčnějšího víc kouzel , víc magie bojování proti důchům a tak . Celkově však nelituji koupě . Když už je jisté že pokračování se konat a vydávat u nás nebude . Buďme rádi za to co u nás vyšlo,

Atak
Atak
04.02.2018 5 z 5

Vždy něco musí skončit aby mohlo něco začít, super čtení.

gaspoda
gaspoda
17.12.2017 5 z 5

je tu konec grande finale. pentalogie se námi loučí a zda se mi že se tu otírá o filmového Constantina. Když sem vstupoval do komixového hellblazera očekával jsem něco ve stylu filmové adaptace demoni anděle peklo aj, jake bylo překvapení když se to zvrho v mrazivé drama.
Líbilo a můžem někdy doufat v pokračování!?

memphisz
memphisz
14.07.2015 3 z 5

Není to úplně takový závěr, který bych si představoval, ale dobrá. Vše se vysvětlí a to je přece hlavní. K tomu brutalita, krev, sex a smrt - někdy i vše najednou. Místy zdlouhová a naopak jinde zkratkovité, i tak lepší díl série.

Kapis
Kapis
10.01.2015 3 z 5

Ano, vysvětlilo se to, co jsem už dávno za ty roky zapomněl, kresebně to nebylo nejhorší, ale Risso to zkrátka není. Azzarello to opět zahnal do extrému a ta snaha šokovat byla až moc křečovitá. A že bude zrovna Hellblazer neukojitelně kmitat jazykem v hubě jiného chlapa, to jsem fakt nečekal.

3DD!3
3DD!3
19.11.2013 5 z 5

V temných uličkách Los Angeles, v sado maso klubu, určeném jen pro tu nejvybranější smetánku je nalezena ohořelá mrtvola, která byla kdysi známá pod jménem Constantine, John Constantine... Azzarello pouť tohohle prolhaného zmetka ukončil se vší parádou. Lynchovská patina, kterou je pokryté celé Johnovo putování je nakřápnuta decentním osvětlením motivů S.W. Manora jehož zpoveď je spojnicí posledního příběhu. Turro dostává konečně prostor, vidíme i jeho roli za tím vším. Malba je dokonalá. Frusin kouzlí, scény z S&M salónu jsou jako výjevy z pekla a i statické scény z výslechu mají náboj a spád. Šest let to českým distributorům trvalo, než se dovydávají až sem. A jestli to za to stálo? Stálo. "Může Bůh odpustit člověku, kterej nedokáže odpustit sám sobě?"

Štítky knihy

násilí komiksy horory BDSM DC Comics Vertigo Comics Hellblazer

Autoři knihy

Brian Azzarello
americká, 1962
Marcelo Frusin
argentinská, 1967
Giuseppe Camuncoli
italská, 1975

Kniha Popel a prach je v

Přečtených73x
Knihotéce43x
Chystám se číst10x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x