Jiné jméno pro domov

Jiné jméno pro domov https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431801/bmid_jine-jmeno-pro-domov-e6v-431801.jpg 4 34 6

Představte si, že žijete docela normální život, máte staršího bratra, kterého obdivujete, bezva kamarádku, prima rodiče. Chodíte do školy, koukáte na americké filmy, rádi zpíváte a sníte o tom, že z vás jednou bude slavná herečka. A náhle se všechno změní. Dvanáctiletá Jude musí opustit svůj domov. V její zemi se rozhořela válka, a ona i její těhotná maminka odjíždějí přes oceán za strýcem. Filmy hrdinku na život v Americe nepřipravily - všechno je tu moc rychlé a hlučné. Jude si musí zvyknout na novou školu, na věčný strach o příbuzné doma v Sýrii i na novou identitu imigrantky ze Středního východu. Ale život jí přinese i jiná, příjemnější překvapení – nové kamarády a taky konkurz na roli v muzikálu. Možná je Amerika místo, kde Jude může být taková, jaká opravdu je... celý text

Literatura světová Poezie Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

Other Words for Home , 2019


více info...

Přidat komentář

Berulidemknihy
10.03.2022 5 z 5

Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Jde na ní sice vidět, že je psána pro mladší věkovou kategorii, ale i tak jsem z ní nadšená. Nějaké odstavce bych si vyloženě nechala napsat na čelo, aby to náš svět konečně pochopil.
Velice krásné a hořké počtení na které pravděpodobně dlouho nezapomenu.

Gigy
04.02.2022 3 z 5

Jako jo... Zajímavá forma, zajímavý příběh... Ale čekala jsem od něj o dost víc.


smrtonos4157
03.08.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila , protože postřehy jsou věrohodně vyjadřovány dítětem v novém, neznámém prostředí . Jude nenásilně klade myšlenky v knize tak, jak se mohou honit člověku hlavou . Při čtení textu jsem očekával více básnický výraz , vzhledem ke členění textu .Možná se poezie v překladu trochu vytratila. Škoda ! Nevládnu cizími jazyky tak dobře , abych to mohl posoudit . Pro mne je to autentický a věrohodný text o ožehavém omílaném tématu migrantů , rozhodně však je obecně lidsky platný .

1Booklover
11.05.2021 5 z 5

Krásná kniha, napsaná originálním způsobem. Není v ní příliš mnoho textu, ale i tak kniha předá čtenáři vše, co má.
Dojemně a citlivě napsaný příběh, kde se Jude potýká s tím, že neví, kde je její domov.
Příběh není jen o rasismu a nespravedlnosti, ale i o tom vzít nové příležitosti do vlastních rukou a být statečný, silný, sám sebou a hlavně, být pyšný na sebe a na to, kým jsem.

Pett
10.09.2020 5 z 5

Nejedna záložka mojí duše se rozplynula už v první větě tohoto krásného poselství vyslaného do našeho neutěšeného světa... však potřeba laskavé velkorysosti a empatie k veškerému "jinému" bytí je bohužel stále tak moc aktuální téma.
Hledání toho svého doma, které mi zaťukalo na mysl a vyvolalo někde uvnitř mého já nekonečné debatní seance, při kterých mi úplně veselo nebylo... tak nějak citlivě a s láskou odvyprávěno něco, co si jen málokdo z nás umí představit a přitom se tak rádi stavíme do rolí soudců ze svých pohodlných gaučů. Více takových ťukanců nám všem, prosím ♡

Aprilek
14.03.2020 5 z 5

Krásná kniha psaná netradiční formou