Vyvrhel

Vyvrhel https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406828/bmid_vyvrhel-1fT-406828.jpg 3 214 71

Jim Clemo série

< 2. díl

Gilly Macmillanová po bestselleru Spálená obloha přichází s dalším temným thrillerem: Nejlepší kamarádi Noah a Abdi se od sebe nehnou ani na krok. Jenže když je v bristolském Feeder Canalu nalezen Noah v bezvědomí, Abdi nechce – nebo nemůže – říct, co se stalo. Detektiv Jim Clemo si odbyl povinné volno, které mu šéfová naordinovala po posledním případu, a vrací se do práce. Má prošetřit tuhle nešťastnou nehodu. Jenomže nic není, jak se zdá, a to, co vypadalo jako klukovina, která se zvrhla, se mění ve veřejnou bitvu. Noah je Brit, Abdi do Bristolu s rodinou přišel ze Somálska. A napětí mezi místními a uprchlíky prudce narůstá. Na pozadí strachu a nenávisti bojují dvě rodiny o své syny. A hlavně: chtějí znát pravdu. Nikdo z nich nemá tušení, jak daleko budou muset zajít, jakým démonům budou muset čelit a jakou bolest si vytrpět. Protože pravda bolí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Odd Child Out , 2017


více info...

KnihomolkaKatka
KnihomolkaKatka
18.06.2023 4 z 5

Pěkná detektivka týkající se uprchlíků ze Somálska. S tímto tématem (čti o Somálsku), jsem ještě nic nečetla, proto pro mě bylo překvapivé a velmi šokující, jak se druzí lidé chovají právě k Somálcům v uprchlickém táboře. To je fakt hrůza.
Knihu jsem si koupila na Světě knihy dva roky zpátky a těsně před tím letošním jsem ho dočetla. A koupě nelituju. Autorčin styl psaní mi sedl, i když je spíše pomalejší, obohacený o informace o místní situaci a všechno to do sebe krásně zapadá. Byla to moje první kniha, kterou jsem od autorky přečetla a rozhodně si chci přečíst ještě nějakou. Třeba právě Spálenou oblohu. Jedná se o detektivku, kterou jsem měla přečtenou snad během tří dní a konec mě rozbrečel. Opravdu doporučuju, pokud máte rádi vyšetřování a nevadí vám pomalejší tempo. :)

corpse.bride
corpse.bride
21.05.2023 odpad!

velmi nezáživné čtení o ničem, postavy nesympatické, napětí 20 stran před koncem, ale stejně nijak zvratný konec, vše se dalo předpovídát...miluju thrillery, ale tohle za mě fakt trapas. celou knihu se vlastně vůbec nic neděje, pak 20 stran se stane všechno a konec. hodně hodně podprůměrné čtení. nedoporučuji. nejdéle mnou čtená kniha. dočetla jsem ALE PO SNAD DVOU MĚSÍCÍCH.


Lindulinek
Lindulinek
03.03.2023 2 z 5

Po dlouhé době kniha, kterou jsem v půlce odložila. Nezaujala mě. Ale pokud někdo má rád toto téma, je dobře napsaná.

Vendelín2000
Vendelín2000
31.08.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, měla zajímavý děj a četla se sama.

esfinge
esfinge
07.07.2022 5 z 5

Bála jsem se po přečtení recenzí na knihu, že jsem koupila špatně. A tak mi rok ležela v knihovně. Ale obava byla zbytečná. Knihu jsem přečetla během třech večerů a za mě spokojenost. Psaná formou přítomnosti i minulosti, nebyl problém se zorientovat v postavách. Příběh je to smutny.

Jaqueline
Jaqueline
16.06.2022 2 z 5

Nechci působit jako nějaká buranka, ale na mě kniha působila jen jako zoufalá snaha autorky, jak čtenáře utáhnout na pár aktuálně nejcitlivějších témat... Aneb že člověku bude trapné kritizovat příběh mladíka s rakovinou, natož s kamarádem přistěhovalcem... Za mě ale bohužel nedotažené, místy se příběh zbytečně táhne, že jsou lidé zlí všichni víme a já k tomuto tématu čekala hlubší pointu.

evik_svistik
evik_svistik
13.05.2022 2 z 5

Za mě bohužel zklamání. Sice to mírně vylepšil konec, ale napínavá detektivka vypadá fakt jinak... Tohle se spíš táhlo...

Knihomolka97
Knihomolka97
13.03.2022 4 z 5

Příběh jsem přečetla během dvou večerů.
Zajímavá detektivka, která měla spád, střídala se ich-forma s er-formou a to se mi moc líbilo! Byť vím, že ne každému to sedlo.
Příběh se točí okolo dvou nejlepších kamarádů Noaha a Abdiho, kteří jsou nerozluční, slušní, ovšem jednoho večera se stane nešťastná událost, kdy jeden z nich je nalezen v bezvědomí a druhý nechce nic říct.
Kromě nich jsou řešeny ale i další nelehká témata...  Nejvíc jsem se asi rozohnila u části, kde figurovala sestra detektiva Jima. Neodpustila jsem si hned několik poznámek.
I když jsem stále byla ve střehu a byla jsem zvědavá, co dalšího se ještě vyvrbí, čekala jsem víc akce a napětí.
Takže jednu hvězdičku strhávám, ale jinak jsem spoko.

mary2019
mary2019
12.03.2022 1 z 5

Knihu jsem po pár stránkách odložila a ani nemám v úmyslu ji dočítat. Absolutně nezáživné. Nic, na co bych se těšila. Navíc délka kapitol mě úplně vytáčela. Takže za mě palec dolů.

Janeee
Janeee
29.01.2022 3 z 5

No chtěla jsem dát 2 hvězdičky. U čtení jsem se dost nudila. Nemělo to ten správný spád.. Ale nakonec jsem ji dočetla. Posledních asi 60 stran mě to teprve chytlo a dalo se to lépe prožívat. Tak nakonec alespoň 3 hvězdičky.. I když tuto autorku asi vyloženě vyhledávat nebudu. :-)

Fleur213
Fleur213
28.01.2022 4 z 5

Co člověk, to názor. Nicméně ne příliš pochvalné komentáře uvedené níže mě neodradily od vypůjčení této knihy a jejího přečtení. Naštěstí. Přečetla jsem ji jedním dechem a několik dní ve mě rezonovala.
Ano, od knihy se dalo čekat cokoliv. Detektivní zápletku. Pohled do života teenagerů. Těžce zkroušené a přecitlivělé rodiče, které se snaží za každou cenu ochránit své dítě. A tak sondu do osudů uprchlíků - nyní velmi citlivé, někdy tabuizované téma.
Nicméně pro mě bylo zajímavé sledovat, jak takový život jedné rodiny ze Somálska s těžkým závažím z minulosti ovlivnil její budoucnost. Jaké jsou hodnoty přátelství. Na čem stojí, jak na nás působí, jak nás ovlivňuje. Nedá nám to odpovědi na dnešní situaci s imigranty, ani pohodové, lehké čtení ve volné chvíli. Nicméně si dovolím tvrdit, že těm, co jsou otevření a zajímají se o lidské osudy těch z jiných krajů a kultur, může tento příběh vzbudit otázky, které jen tak nepustí.

SimonaP
SimonaP
29.11.2021 2 z 5

Tak tohle byla ale hrozná nuda. Skoro nic se celou dobu nedělo. A nechápu tak obrovské vyšetřování v případě, že jeden kluk spadne do vody. Opravdu ztráta času.

Martiiiik
Martiiiik
28.10.2021 5 z 5

Tak tato kniha byla ještě lepší než první díl s Jimem Clemem :-) a to byla výborná kniha :-) skvělý příběh, výborně propracovaný :-) jen to téma bylo hodně smutné a s pokračováním děje se to jen stupňovalo.. a na konci i slzička ukápla.. takže tak :-) vřele doporučuji :-)

Lena79
Lena79
29.09.2021 4 z 5

První třetinu knihy jsem se nemohla vůbec začíst, ale pak jako kdyby mi dal někdo do ruky jinou knihu a šlo to rychle. Příběh se zabývá dvěma důležitými tématy tohoto světa, která se navzájem prolínají. V své podstatě je to dost smutná kniha, ale každopádně stojí za přečtení.

Miškus
Miškus
31.07.2021 1 z 5

Kniha mě velmi zklamala. Příběh se hodně táhnul. Moc mě to nebavilo.

markej
markej
27.07.2021 4 z 5

Brát si na dovolenou tuhle knihu nebyl úplně nejlepší nápad, protože řeší dost závažná a neveselá témata jako rakovinu teenagera ve čtvrtém stadiu, rasismus, politickou situaci v Somálsku, imigranství či násilí v utečeneckých táborech. Jinak je ta knížka ale dobře napsaná, střídá se v ní několik vypravěčů a vyprávěcích stylů, čtení proto rychle ubíhá. Komu nevadí zmiňovaná témata, myslím, že by mohl být spokojený.

ivzu77
ivzu77
16.07.2021 4 z 5

Na knize se mi líbilo, že jsme se podívali trošku pod pokličku přistěhovalců z chudé země do vyspělého státu světa a jejich adaptaci tam ( i když spíše v románovém podání). Rodina Mahadových mi byla sympatická. Přátelství mezi chlapcem ze Somálska Abdim a nemocným britským klukem Noahem mělo svou sílu a symboliku. A nakonec ty dopisy....

eliska5154
eliska5154
06.07.2021 2 z 5

Ač nerada, musím říct, že kniha mě zklamala. Douho táhlý děj, který nikam nevede byl skličující a jen z velkou námahou a pevnou vůlí jsem knihu dočetla.

cornetka
cornetka
14.05.2021 5 z 5

Děj se mi zdál trochu komplikovaný a zamotaný, přesto mě kniha bavila a to mnohem víc než Chůva. Abdi a jeho rodina pro mě byli silní díky svému původu a s tím souvisejícím postavením ve společnosti - líbila se mi jejich upřímnost. Noahova rodina řešila také těžké životní téma, ale byli mi méně sympatičtí.

Janaves
Janaves
09.04.2021 3 z 5

Nebylo to úplně špatné, ale četla jsem lepší. Zajímavé téma, hezky napsané.

Autorovy další knížky

2016  79%Spálená obloha
2019  80%Chůva
2017  73%Dokonalá
2019  68%Vyvrhel
2021  70%Po pravdě

Kniha Vyvrhel je v

Právě čtených7x
Přečtených289x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených6x
Knihotéce234x
Chystám se číst168x
Chci si koupit44x
dalších seznamech2x