Ještěrka

Ještěrka https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92593/bmid_jesterka-z2g-92593.jpg 4 33 7

Jde o autobiografii bývalé narkomanky, která nakonec zvítězí nad závislostí, znovu najde smysl života a objeví důležitost víry.

Přidat komentář

Nofar197
16.08.2023 3 z 5

" Ty chceš být volna jako pták
a věčně ve snu žít.
Ne, nejsi zbabělá,
jen po svobodě touzis v mysli své.
Však myšlenky spolu s té
ti nikdy nikdo nevezme.

Dlouhý vlasy a džíny vorvany,
dávka tep zrychlí a za čas zpomalí.
Pár kapek redidla a v ráj se mění zem.
Jsi feťák, však nejsi horší.
Přeješ lásku, květy všem. "

Tyto verše napsala jistá Šárka, autorčina přítelkyně, se kterou se setkala na odvykací kure.

Sama autorka popsala jednoduchým jazykem své dětství, odcizení se rodině, studium oboru, který ji samotnou absolutně nezajímal, i postupný sestup po šikmé ploše na drogové dno, ale i příklon ke křesťanské víře, který ji postupně nejvíce pomohl zhoubnou závislost překonat. Světlo v temnotě pro další mladé lidi ve stejně beznadějné situaci.

"Tak se B-h o mne postaral. Tak se stará dodnes. "

Alseri
08.04.2016 5 z 5

Sú to už roky, čo som túto knihu čítala, aj napriek tomu si však pamätám na silný dojem, ktorý vo mne zanechala. Emocionálne silný, autentický príbeh.


aamis
30.03.2014 4 z 5

Kniha se mi moc líbila - téma bylo totiž poměrně aktuální a velmi chytlavé s nezvyklým koncem. Knihy tohohle typu mám moc ráda a rozhodně doporučuji mladým, kteří mají pomyšlení na to zkusit si zahrávat s něčím takovým. Navíc má kniha příjemných 85 stran. Rozhodně doporučuji!

martinakovarova
12.04.2013 4 z 5

Knihu jsem četla velmi dávno.... Už si přesně nevybauju, jaký jsem z toho měla pocit, ale určitě na mě udělala dojem, protože si ji pamatuju. A hlavně si myslím, že když knihu napíše sám život, je to něco jiného, než vymyšlený příběh... A řekla bych, že toto byl moc zajímavý a poutavý příběh.
Jak zde poznamenala jedna čtenářka, že autorka "neaspiruje na post uznávané spisovatelky", nemyslím si, že by ji někdo jako uznávanou spisovatelku uváděl, nicméně takových je daleko víc,, např. Karolína Veverková - Bílá moc.. atp...
Každý ať si udělá obrázek sám...
Já osobně bych si tuhle knihu ráda ještě jednou přečetla, pokud bych ji sehnala.

evelinaevelina
30.01.2013 3 z 5

Knihu jsem nyní četla už podruhé. Vybavuji si, že jsem si ji koupila těsně po revoluci a byla z ní docela unešená - spíše tím tématem, které v knihách u nás dostupných tenkrát ještě nebylo tak běžné. Teď se mi také po přečtení mnoha zdařilejších dílek nezdá tak dobrá, asi už samotný psychický stav chudáka holky je pro současnou přesycenost těmito tématy málo. A to je špatně, jasně, já vím...

Petrstik
30.10.2012 5 z 5

Krátký ale silný čtivý příběh narkomanky „Ještěrky”, která pravdivě a bez zábran vydává svědectví o své cestě k drogové závislosti a neúspěšných násilných pokusů o vyléčení v psychiatrických léčebnách, až k uzdravení ze závislosti skrze víru v Boha, ke které ji přivedla spolupacientka z léčebny.

Elisa.Day
26.01.2012 3 z 5

Coby výpověď bývalé narkomanky (která určitě neaspiruje na post uznávané spisovatelky), to bylo chytlavé a silné, ale něco zásadního tomu chybělo...