Ještě jsme vám chtěli říct...

Ještě jsme vám chtěli říct... https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104552/bmid_jeste-jsme-vam-chteli-rict-Agm-104552.jpg 5 3 2

Vzpomínky slavných osobností, které zemřely teprve nedávno a jejichž legenda stále žije. M. Horníček, J. Voskovec, M. Kopecký, F. Nepil, Ch. Chaplin, J. Marais, S. McQueen a K. Kryl hovoří o svém odchodu z tohoto světa i událostech, které následovaly, s takovou mírou přesvědčivostí, že při jejich zpovědích běhá mráz po zádech. Na druhou stranu je vidět, že čas ani zubatá na jejich šarmu nezanechaly žádné šrámy. Opět se rádi scházejí se starými přáteli a jejich vyprávění zahřeje u srdce. Autor porušuje odvěké tabu lidské smrti a tvrdí, že text mu nadiktovali samotní mrtví. Literárně naprosto ojedinělá forma autorova vyprávění napovídá, že se s některými umělci znal osobně. Kniha obsahuje doposud nezveřejněné informace a svědectví včetně unikátních fotografií, z nichž některé jsou publikovány poprvé.... celý text

Přidat komentář

Kory98
07.04.2021 5 z 5

Několik slavných mužů posmrtně promlouvá hlasem autora knihy. Některé z nich znal osobně, některé si zřejmě vybral dle osobních sympatií. Hovořit něčími ústy je vždycky nevděčná činnost i za jeho života, natož po smrti, kdy ostatní vědí, že spoustu věcí jste si doplnil sám. Proto hodnocení této knihy čtenářem bude zřejmě dosti subjektivní, nezáleží jen na sympatiích k autorovi, ale i k vybraným osobnostem. Mě hodně oslovila pasáž Miroslava Horníčka, ve které, jako bych opravdu slyšela vyprávět jeho. Snad je to tím, že jej autor opravdu dobře znal. Však také při sepisování této knihy čerpal z velké hromady titulů již napsaných, takže kniha je bohatá na citáty, verše, úryvky písní nejen osmi hlavních představitelů, ale spousty dalších ze světa kultury - hudby, filmu, literatury, ze které vyzdvihuji poezii.
Ač se mi to tak zpočátku nezdálo, pročetla jsem se k 5 hvězdičkám. A se čtením jsem nespěchala, abych si to náležitě užila a stihla vše vstřebat.
A jedna krásná myšlenka z knihy (kapitoly Miroslava Horníčka) nakonec: "Neboť číst - to je, oč tu běží. Knihy nás mění, polepšují a vylepšují, pokud jsme polepšení schopni."

Monickaa017
08.01.2012 5 z 5

Vlastimil Mrva, spisovatel a novinář, se narodil v Kyjově roku 1958. Literární tvorba ho upoutala už na střední ekonomické škole v Kroměříži. Později po absolvování výtvarné výchovy na pedagogické fakultě v Brně velmi krátce působil jako učitel, stále intenzivněji se však zabýval psaním. Před listopadem 1989 publikoval sporadicky, poněvadž jeho hororově laděné texty nebyly v té době žádoucí (členem Obce spisovatelů se stal v roce 2000). V 80. letech na nějaký čas přešel k science fiction, ale tento žánr záhy opustil, protože - jak sám říká - nevyhovoval jeho autorskému naturelu, a ještě více se ponořil do psaní ghost stories a horrors stories, jejichž styl mu mimořádně svědčí. V roce 1991 debutoval pod pseudonymem Ewol L. Ahne sbírkou povídek v anglosaském duchu Zemřít není všechno. Prvotina, jejíž náklad dosáhl čtyřiceti tisíc výtisků, byla rozebrána během několika měsíců. Poté navázal netradiční kolekcí povídek Horory o smrti a nekonečnu. Vzápětí se autorsky odmlčel a soustředil se na chov extrémně jedovatých sklípkanů, o nichž začal psát knihu, prozatím nedokončenou. Část Mrvovy neobvyklé sbírky je dodnes umístěna v objemných teráriích jeho mateřské redakce regionálního týdeníku Znojemsko, v němž působí jako šéfredaktor. Vlastimil Mrva spolupracoval i s desítkami dalších novin a časopisů (Mladý svět, Playboy, Expres magazín, Mladá fronta, Květy, Vlasta), připravoval také knižní recenze pro slovenské periodikum Film a divadlo. Žije s manželkou Danou a dcerou Kateřinou ve Znojmě.


Štítky knihy

vzpomínky Charles Chaplin Jiří Voskovec Miloš Kopecký František Nepil, 1929-1995 Karel Kryl, 1944-1994

Autorovy další knížky

Vlastimil Mrva
česká, 1958
1991  74%Zemřít není všechno
2006  93%Ještě jsme vám chtěli říct...
1991  56%Horory o smrti a nekonečnu
2009  80%Co všechno odnes čas

Kniha Ještě jsme vám chtěli říct... je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chci si koupit1x