Jeskyně v okolí Tišnova

Jeskyně v okolí Tišnova https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524344/bmid_jeskyne-v-okoli-tisnova-652b5b77f410b.jpg 4 1 1

Publikace obsahuje popis jeskyní, které se nacházejí v okruhu do dvaceti kilometrů od Tišnova.

Přidat komentář

David81
15.10.2023 4 z 5

Tuhle knížku jsem dostal darem od autora a kamaráda Pavla Vašíka (přispěl jsem do ní několika fotkami). Jedná se o přehled a popis krasových i pseudokrasových jevů (jeskyní, vývěrů, závrtů) v okolí Tišnova. Zahrnuje i několik dnes už odtěžených lokalit. U větších jeskyní jsou, kromě popisu, chronologicky zaznamenány i jednotlivé objevy. Převažuje obrovské množství cenných dokumentačních fotek (často historických) a map. Do přehledu se dostalo také několik štol. Největší část je věnována pochopitelně obří Králové jeskyni (přes 1,3 km).
Co mě zaujalo nejvíc: Přehledně zpracované mapy Květnice s vyznačeným rozmístěním jeskyní a systémy zdejších štol. O krasu u Štěpánovic a probíhajícím výzkumu Vavříčkovy jeskyně jsem se dozvěděl až z této knížky. Popis i fotky Úžinové jeskyně v Lažáneckém krasu působí silně klaustrofobicky. Podobně sugestivně jsou tu vylíčeny čerpací zkoušky Vinšovy vyvěračky. Svoji jeskyni má dokonce i Brněnská přehrada!
Poznámka hnidopicha: Na straně 14 je překlep - rok objevu Výročního dómu je uveden 2023 (to stejné i u průkopu do objevné pukliny), správně má být 2022.
Celkově jde o velmi dobrou knížku, která doplňuje starší publikaci Jeskyňáři pod horou Květnicí.

Štítky knihy

jeskyně jeskyňářství, speleologie Tišnov

Autorovy další knížky

2018  100%Jeskyňáři pod horou Květnicí
2022  80%Léčením ku zdraví
2023  80%Jeskyně v okolí Tišnova

Kniha Jeskyně v okolí Tišnova je v

Přečtených1x
Chystám se číst1x