Jeskyňáři pod horou Květnicí

Jeskyňáři pod horou Květnicí https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376386/mid_jeskynari-pod-horou-kvetnic-XuC-376386.png 5 1 1

Přidat komentář

David81
19.02.2023 5 z 5

Tuhle knížku jsem dlouho marně sháněl. Až shodou náhod nám její autor nedávno přišel pomoct na naši akci a knížku nám pak všem věnoval… Udělal mi tím velkou radost - jak dárkem, tak i obsahem, protože jde o nejlepší vzpomínkovou jeskyňářskou publikaci, jakou jsem zatím četl.
Pavel má především dar vyprávět - je zde spousta drobných příběhů v krátkých kapitolách, a i když nejsou psány chronologicky, tak na sebe nenápadně navazují. Většina se týká bádání tišnovských jeskyňářů v Tišnovském krasu - především v Králově jeskyni z období 70-tých a 80-tých let. Píše se zde ale i o málo známém Lažánecko-heroltickém krasu. Poslední a nejdelší kapitola je věnována dvěma expedicím v Rumunsku, přičemž ta první byla hodně dramatická a díky velkým záplavám skončila málem katastrofou. Příběhů, kdy šlo o život (a někdy bohužel skončily i špatně) je tu víc, a tak se není čemu divit, že zde autor na mnoha místech zdůrazňuje bezpečnostní opatření, což zároveň doplňuje i zážitky se spoustou nebezpečných situací, které by zaskočily i zkušené jeskyňáře.
Některé historky jsou zase vtipné - hašení hořícího karbidu sněhem pobavilo. Je z toho všeho prostě cítit poctivě “odžitý” jeskyňářský život. Bylo by super, kdyby podobnou vzpomínkovou knihu sepsala každá jeskyňářská skupina.

Štítky knihy

jeskyně jeskyňářství, speleologie

Autorovy další knížky

2018  100%Jeskyňáři pod horou Květnicí
2022  80%Léčením ku zdraví
2023  80%Jeskyně v okolí Tišnova

Kniha Jeskyňáři pod horou Květnicí je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Knihotéce1x