Jen hrobař zaplakal

Jen hrobař zaplakal https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73938/bmid_jen-hrobar-zaplakal-oZl-73938.jpg 5 9 4

Autorova prvotina zachycuje život na periférii města Písku na sklonku třicátých let 20. století. Atmosféra chudinské čtvrti v těžkém předválečném období je zde vykreslena barvitými osudy lidových hrdinů, kteří v rytmu balady neodvratně směřují ke hřbitovní zdi.

Přidat komentář

Arev122
19.10.2021 5 z 5

Čtivě, poutavě a i se zajímavým humorem napsaný baladicky laděný román z doby předmnichovské republiky. Poutavě jsou popsány životy obyčejných lidí, a zejména hledání sama sebe nešťastného Lojzy .

SuperSojka
06.12.2020 5 z 5

Tahle kniha mě hodně zasáhla. Musela jsem si jednoduše zjistit, kdo je autor, jaktože mi unikl. Radím, nedělejte tu stejnou chybu. Nechte v sobě rezonovat jen tuhle výbornou knihu, baladu nebo spíš sociální román, který se dokáže dostat pod kůži a zasáhnout to správné místo. Nemám slov.


milan3144
12.01.2020 5 z 5

Tato krásně napsaná kniha, nás přivádí do života svérázných lidí písecké periférie. Rázovití obyvatelé této části města prožívají v předvečer mnichovských událostí svoje každodenní starosti a v autorově podání se nezřídka zasmějete. Mně osobně se to stalo častokrát a to i nahlas. Jejich filozofování a na druhou stranu rázné jednání či úvahy, jsou i přes vážnost doby, s nebezpečím číhajícím na hranicích a i v pohraničí, častým zdrojem komických situací. Ačkoliv je kniha psána s humorným nádechem, s postupujícím dějem a tím i časem plynoucím v knize, se v ní ona doba, stojící na prahu obrovských lidských tragédií a utrpení, přeci jen jako zpočátku nenápadný stín začne čím dál tím víc promítat. Název knihy tak v sobě nezahrnuje nejen osud některých postav, ale i naší vlasti a celý příběh tak symbolicky uzavírá.
Za mě plných a zářivých pět hvězd a velké uspokojení, že se mi tento, snad neprávem opomíjený, klenot podařilo objevit. Ono opomíjení je asi dané osobou autora. Po přečtení jeho životopisu, může tak být čtenářovo překvapení z této knihy ještě větší.

Dáma s hrnstjm
02.08.2018 5 z 5

Nečekaně krásná kniha! Hodnotím jako velice vyspělý literární projev psaný nádherným jazykem, což vzhledem k autorově kontroverzní osobě působí jako zjevení. Dobu končících 30. let se mu podařilo zachytit dokonale. Postavy jsou přesvědčivé, barvité a srší vtipem. Nejvíc mě pobavila postava dědka Kaštánka, to bylo číslo! Takže víme kdy, víme kdo... ale moc nevíme, kde! Děj se odehrává v Písku - ale v nějakém trochu jiném, realitě neodpovídajícím. Autor na začátku knihy oznamuje, že veškerá podobnosti osob a míst je náhodná. Ze skutečnosti zřejmě čerpal (v roce 1938 mu bylo 13 let a v Písku nejspíš bydlel), ale upravil si ji podle svého. Během celého čtení mi vrtalo hlavou, jak to tedy je... a to Písek dnešní i minulý znám jak své boty. U hlavní lokality příběhu - hřibitova - si jsem téměř jistá, že geograficky jej umisťuje do místa (nového) Lesního hřbitova, ale přisuzuje mu název, historii a význam (starého) svatotrojického hřbitova. Tím by se vysvětlily i nelogické docházkové vzdálenosti, ale těžko říct. A Petr Mano také překvapil, ilustrace v knize jsou velmi vydařené.

Štítky knihy

prvotina 30. léta 20. století chudoba, bída autobiografické prvky hřbitovy rok 1938 Písek pohřby hrobníci

Autorovy další knížky

Miroslav Mráz
česká, 1925 - 2002
2001  91%Jen hrobař zaplakal
1961  0%Myši a hvězdy