Jed pro kralevice

Jed pro kralevice https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413936/bmid_jed-pro-kralevice-cCa-413936.jpg 4 39 14

Lucemburská sága série

< 3. díl >

Dvanáct mužů z blízkosti kralevice Karla zemřelo na hostině pořádané v augustiniánském klášteře v italské Padově. Kdo a proč se pokusil odstranit prvorozeného syna českého krále? Měla zamýšlená vražda něco společného se snahou Jana Lucemburského vytvořit signorii pod zástavou českého lva? Dobrodružné tažení po severoitalských městech končí nezdarem a Karel po jedenácti letech přijíždí do vydrancovaných Čech. Setkává se zde také s Matoušem Rozoumkem (známe ho už z románu Válka královen), který po smrti Elišky Přemyslovny znovu našel svou starou lásku Hedviku a odvádí si ji na hrádek Vildštejn. Stíny minulosti však této dvojici nedopřejí, aby žila v klidu; kdosi způsobí smrt snoubenky Hedvičina syna Josífka a unese maličkého Carla…... celý text

Přidat komentář

fénix56
17.01.2024 2 z 5

Já mám problém s tím, že když chci číst knížku s historickým tématem, chci si číst zejména o skutečných osobách známých z historie. V této knize se rozvíjí příběh Matouše Rozoumka, který se vyskytoval už ve Válce královen. Už tam mi vadilo, že je Matoušovi dán větší prostor než oběma znepřáteleným Eliškám, tady to bylo ještě markantnější.

katka134
29.06.2023 3 z 5

Nenáročný příběh, lehce detektivní, mě příliš nenadchl, ale Matouš je sympaťák, tak dám šanci dalším dílům.


Araso
14.08.2022 2 z 5

Knihu jsem dočetla, ale nebavila mě. Dvě dějové linie, které spolu nesouvisí... děj nerozvitý... lehce odhanutelný kudy se bude odehrávat. Škoda, že se autor nezabýval pouze jedním příběhem, který by rozvinul.

lenka7348
15.06.2022 4 z 5

Nic jsem od toho nečekala, a musím říct, že mě kniha příjemně překvapila. Předchozí díly jsem sice nečetla, ale stačilo mi autorovo vysvětlení některých situací v textu. Ještě se mrknu po posledním díle - zajímá mě, co Matouš Rozoumek ještě zažije...
Jelikož se mi styl psaní pana Jindry líbil, dost možná si přečtu i některou z jeho dalších knih. :-)

čef
15.10.2021 3 z 5

Takovouto knihu může zdatný novinář, jako autor jistě je, sesmolit za pár dní. Vezme pár údajů o italském dobrodružství kralevice Karla, vyfutruje to třemi naivními krimi příhodami a kniha je na světě. Pro nenáročné čtenáře je toho dostatek na to, zabavit se na pár hodin, takže jsou mu ještě vděčni.

Madelisi
13.08.2021 4 z 5

Můj objev léta. Lucemburská linie mě nudila, Matouš Rozoumek mě zaujal, asi si najdu jeho předchozí dobrodružství.

Galadwen
17.11.2020 2 z 5

Na rozdíl od většiny komentátorů se mi kniha nelíbila. Z formálního hlediska je naprosto nepochopitelné, proč se autor rozhodl sestavit ji ze dvou absolutně nesouvisejících a téměř se neprotínajících dějových linií (samostatných novel?). V části týkající se kralevice Karla jsem nenašla jediný moment, který by stál za pozornost nebo mi přinesl něco nového, působí jako výpisky z učebnice. Rozoumkova linie je zajímavější, ale nepropracovaná, jednotlivým epizodám chybí propojení, postavám hlubší charakter, všechno se děje divně nakvap. Očividně škodí, že si Rozoumek nemohl zabrat víc prostoru, ideálně celý rozsah knihy. V knihovně bohužel nebyl Jed pro kralevice označen jako třetí díl, přičemž evidentně hodně navazuje na předchozí svazky. Kdybych četla i ty, nejspíš by mi to zařadilo některé epizody více do kontextu, ale pochybuju, že by to změnilo mé celkové hodnocení.

dohat
28.09.2020

...urobil som chybu...začal som čítať tretí diel nevediac o prvých dvoch...ale tento bol ako e-kniha a mne kvôli očiam sa to lepšie číta...ale keď som to zistil, už som sa od knihy neodtrhol a zase som ju prečítal jedným dychom...veľmi vkusné čítanie uvádzajúce do času histórie veľmi nenásilne a svojím rozpracovaním strhne každého čitateľa...ďakujem

Luigi1
13.05.2020 5 z 5

Tento díl jsem četl s tím co bude v tomto osudu země České.Nezklamala mě.Doporučuji

DraculasLady
17.03.2020 2 z 5

Dlouho se mi nestalo, aby mě knížka nachytala a vypekla... Nemám ráda, když vás obal přitáhne na určitý příběh, který se pak odbude na méně než polovině stránek... Ve skutečnosti je totiž mnohem více prostoru věnováno rytíři Rozoumkovi, kterého jen v jedné krátké chvilce autor propojí s Karlem IV., o kterém má původně příběh opravdu vyprávět. Ano uznávám, koupíte si knížku a ona Vám nabídne 2 příběhy místo jednoho. Ale proč tak nevyvážené? Proč je tomu "podřadnějšímu" věnován mnohem větší prostor a je mnohem lépe propracovaný? Byla jsem zklamaná...

Gweny
01.03.2020 3 z 5

Historický román, který ale spíše než o Kralevici Karlu Lucemburském pojednává o udatném chasníkovi, který se se svou pílí, oddaností, odvahou i notnou dávkou štěstí dostane až do nejbližšího kruhu Elišky Přemyslovny. Jenže v životě ho i jeho blízké čeká ještě mnoho zkoušek. Středověk zkrátka takový byl. Intriky, války, únosy apod. Vlastně se do dnešní doby zase tak moc nezměnilo. Jen už proti sobě neobracíme meče a dýky.
Román má skvělý námět ale pro mě trochu nešťastné zpracování dvou rovin. I když se obě dvě na chvilku protnou, nevidím v tom smysl. Mít k dispozici o 300 stran víc, aby se příběh mohl rozvinout, nezlobila bych se.
Ten konec byl ale na můj vkus příliš uspěchaný (mám teď na mysli promluvu Karla s Janem Jindřichem), co se týče linie příběhu Matouše, nemám co vytknout, i když i tam by některé další souvislosti neškodilo doplnit. Matouš musel být dítě štěstěny. Jinak totiž není možné, aby z každé situace vzešel jako vítěz.

pecinka21
29.01.2020 5 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek a moc jsem od ní nečekala ale kniha mě velmi mile překvapila a určitě si přečtu i předchozí díly a doufám že bude i pokračování knihu mohu jedině doporučit

jenda
05.12.2019 5 z 5

Jed pro kralevice, to je vlastně třetí díl volné Lucemburské ságy, ve které mohou čtenáři sledovat proměny krále Jana Lucemburského. Zatímco v knize Sny umírají s králi je Jan nezkušený patnáctiletý mladík řídící se názory svých rádců, v románu Válka královen je postaven do konfrontace s nespokojeným českým panstvem. V této třetí části se už bez zprostředkování krále Jana neuzavře žádný z konfliktů mezi evropskými panovníky (velkými i malými). Román plný napětí i romantiky se čte velice dobře přesto, že je velmi dobře doložen historickými reáliemi. Doufám, že autor příběh Jana Lucemburského dovede ke konci ještě alespoň jedním dílem.

zuzana2599
09.09.2019 4 z 5

Historické okénko do české minulosti. Setkala jsem se zde nejen s Janem Lucemburským a jeho synem Karlem, ale i s rytířem Martinem Rozoumkem, který se znovu ožení s Hedvikou, jeho láskou. Hezké to počtení. Kniha je volným pokračováním románu Válka královen.