Říkali mu Ječmínek

Říkali mu Ječmínek https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332889/bmid_rikali-mu-jecminek-lhl-332889.jpg 4 15 5

Ječmínek série

1. díl >

Nové Kubkovo dílo, jež se jen vzdáleně opírá o známou moravskou pověst o legendární králi Ječmínkovi, je pestrým sledem osudů mladého rytíře, narozeného pod Ječmínkovým hradem a vrženého náboženským a politickým hnutím Evropy 17. století do dramatického dobrodružství třicetileté vojny: Jiří z Chropyně je určen moravskými stavy k dvorské službě na pražském hradě a jako královnino páže prožije tu jednozimní panování Fridricha Falckého, od jeho slavnostního vjezdu až po neslavný útěk. Po bitvě na Bílé hoře, v níž raněn projde ohnivým křestem, nepřestává ani jako exulant sloužit daleké vlasti i vzdálené královně...... celý text

Přidat komentář

RADOST
07.05.2021 3 z 5

Četla jsem v dětství, pod vlivem školní výuky dějin a také z důvodu tehdejší omezené nabídky knih. Můj dojem se naprosto shoduje s komentářem Dandulka. Ječmínek je prostě náš Moravský hrdina. Nevím, zda by současná mládež tuto knihu vyhledala a četla. Nicméně matná vzpomínka se mi v srdci usídlila. A určitě se mi Kubka přece jen lépe četl než tehdy propagovaný Jirásek.

Mauricie
07.05.2021 3 z 5

Pěkný a zajímavý příběh, který je však příliš natahován zdlouhavými popisy naprosto všeho - šatů, hostin, výzdoby, krajiny, měst, lidí...


Endy17
22.01.2019 3 z 5

Poutavý příběh na pozadí historických reálií pobělohorské doby uchopil autor z velké části lyricky. Spousta opisů děj velmi zpomaluje a občas až uspává.

Rup
22.09.2014 4 z 5

Přes velmi silnou, až obrozeneckou, rétoriku, přes mimořádný sociální akcent, přes všechno "vlastenčení" a lokal patriotismus, a přestože je závěrečná část spíše středověkým baedekerem, je román skvěle napsán, postavy velmi dobře vykresleny a citlivě začleněny do historického kontextu. Po přežití Poutníků (Kathleen Winsor), je toto přímo balzám na duši literaturychtivého čtenáře.
I když vezmu v úvahu, že román vznikl v době socialistického temna padesátých let dvacátého století, přesto si myslím, že jednání historických i fiktivních hrdinů se řídilo spíše vyznáním, než vlastenectvím - na to se v té době ještě příliš nehrálo, a především šlo vždy o moc a "prachy". Tak tedy jedna dolů.

Dandulka
11.06.2012 5 z 5

Ječmínek- chlapec s vlasy barvy zralé pšenice, který spasí Moravskou zem....