Je to všechno ve tvé hlavě

Je to všechno ve tvé hlavě https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268629/bmid_je-to-vsechno-ve-tve-hlave-XjN-268629.jpg 4 26 6

Primářka neurologie dr. Suzanne O’Sullivanová nás ve své knize Je to všechno ve tvé hlavě provede ošidným světem psychosomatických nemocí. Seznámíme se s pacienty jako Pauline, která byla v dospělosti neustále nemocná, nebo s právničkou Camillou, jejíž život byl po všech stránkách dokonalý – až na nevysvětlitelné záchvaty, s Yvonne, kterou v práci oslepil čisticí sprej, nebo se slibnou tanečnicí Rachel, která náhle uvízla v očistci myalgické encefalomyelitidy. Suzanne O’Sullivanová nás vybízí, abychom se na své potíže podívali podrobněji, snažili se přijít na kloub tajemstvím, která umíme dokonale skrývat sami před sebou, a abychom se pokusili pochopit, odkud pramení naše odvěká neochota vzít na vědomí velmi úzký a pozoruhodný vztah mezi naší myslí a fyzickým tělem.... celý text

dzejkbeltygros
dzejkbeltygros
26.10.2021 4 z 5

Krásně lidsky napsané vědecko-lékařské pojednání o světě neurologie a proč vznikají různé záchvaty a nemoci. Je tam spousta příběhů a autorka umí dobře a jednoduše vysvětlit danou věc tak, aby to pochopil i normální člověk, který se ve zdravotnictví vůbec nepohybuje.

Nionne
Nionne
04.03.2021 4 z 5

Zajímavé čtení zvládnutelné i pro laiky.


Varvara
Varvara
15.10.2020 4 z 5

Hodně zajímavá kniha, četla se mi jako detektivka. Teda, ne že bych detektivky četla, ale tak nějak si to představuju. Autorka postupně odhalovala příběhy pacientů s možnými příčinami jejich neurologických onemocnění, která měla emoční příčinu. Někdy to vypadalo jasně, někdy jen naznačila. Příběhy jsou prokládané historickým vývojem pohledu na různé poruchy, což pro mě bylo taky zajímavé. Ano, v knize to dost hýří odbornými pojmy, ale některé takové pasáže se myslím dají lehce přeskočit. O psychosomatických příčinách fyzických nemocí jsem snad nikdy nepochybovala, přesto mě tahle kniha mnohokrát přivedla k úžasu, co všechno je tělo schopné "vyrobit". A je smutné, že ještě pořád jsou lidi s takovými poruchami vnímáni jako hypochondři apod.

Evišťátko
Evišťátko
12.06.2018 4 z 5

Pro člověka z oboru zajímavý pohled na mnohé symptomy , které se přes veškerá vyšetření nedokázala přiřadit k žádné ze známých chorob. V neurologii je takových spousta. Dle mého přínosné jak pro lékaře tak pro pacienty.

Květinka008
Květinka008
06.12.2016 4 z 5

Kniha nenaplnila mé očekávání, přestože se jedná o kvalitní dílo, a to z několika důvodů:

1) Dle mého názoru je kniha určena odborné veřejnosti a ne laikům, ačkoliv se autorka snaží o čtivé vyprávění, uvedené dlouhým úvodem a snahou o definování odborných pojmů a vyjasnění rozdílů mezi nimi; jsem sice vysokoškolsky vzdělaná, jenže mým oborem není medicína a často jsem se v textu ztrácela.

2) Částečně mi nevyhovuje způsob vyprávění, kdy se prolínají příběhy konkrétních pacientů doktorky s historickým náhledem na psychosomatickou nemoc (konverzní poruchu, disociační poruchu, dříve hysterii, neurastenii...). Obojí pokračuje chronologicky, ale střídavě, což také znesnadňuje pochopení souvislostí.

3) V průběhu čtení na mě doléhala čím dál větší frustrace. Věřím na psychosomatiku, jsem typ člověka, který si stres ukládá do bolesti zad, ale tyto příběhy byly už "síla". Místo pomoci jsem dostala spíše varování, okořeněné obavami. A většina z příběhů končila "neukončeně". Bez výsledků, bez naděje, bez pozitivní zpětné vazby pro lékařku. Nechápu, kde bere dlouhodobě sílu s těmito lidmi pracovat, přesvědčovat je, podporovat, když - dle mého názoru - mnohdy ani takovou pomoc nechtějí a trvají si na hledání fyzické choroby.

Laikovi, který hledá odpověď na to, jak si necpat stres do fyzické bolesti, určitě nedoporučuji. Nechala jsem se zlákat ne zcela přesným "trailerem" v katalogu nakladatele.

sweettest
sweettest
29.08.2016 5 z 5

Chvílemi až děsivá kniha, která odhaluje souvislosti mezi fyzickými zdravotními problémy a psychikou a nevědomím... a také, jak obtížné je z pozice lékaře těmto pacientům pomoci. Rozhodně stála za přečtení!

Autorovy knížky

2015  78%Je to všechno ve tvé hlavě

Kniha Je to všechno ve tvé hlavě je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce21x
Chystám se číst30x
Chci si koupit4x