Jaroslav Hašek

Jaroslav Hašek https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76909/jaroslav-hasek-76909.jpg 4 17 5

První vydání této knihy, která chce být životopisným příspěvkem k osudům Jaroslava Haška, vyšlo v nakladatelství E. Beauforta roku 1928. Vychází-li dnes Longenova kniha vzpomínek na nesmrtelného tvůrce dobrého vojáka Švejka znovu, je to pro její upřímnost, pro její lidský pohled na více méně tragickou humoristovu cestu životem, pro její dokumentárnost, která nám ukazuje Haška v různých podobách jeho osobnosti, a především jeho charakteru. E. A. Longen zpracoval svou knihu v rozpětí vzpomínek na léta 1911-1923. Ukázal nám Jaroslava Haška v tak lidské podobě, že se nad touto knihou setkává smích se zamyšlením, smích nad rozmarnými, a někdy i dravými situacemi, do kterých Hašek přiváděl své okolí, a zamyšlení nad životem, který byl tak lehce utracen. Longen vypravuje o Haškovi a jeho bouřlivém osudu v Praze, o jeho dobrých i nedobrých stránkách, o jeho vztahu k lidem, o mnoha jeho dobrodružstvích, o kterých si vypravují jeho vrstevníci, kteří Haška přežili, neuvěřitelné příběhy, o kladných hodnotách jeho nestálé povahy, jež se projevovaly vždy v pravý čas a vždy jako v skrytu, o jeho cestě do světové války 1914-1918, o jeho návratu z Ruska, o psaní a vydávání "Dobrého vojáka Švejka", až po útěk z Prahy na Lipnici.... celý text

Přidat komentář

ozzak
20.07.2023 5 z 5

Moc pěkná knížka vzpomynek Artura longena na svého přítele Jaroslava Haška. Kde popisuje veselé příhody s hospod a života slavného anarchysty a Bohema Jaroslava Haška. Doporučuji vsem kdo mají rádi dílo Jaroslava Haška.

Hani77
16.02.2021 3 z 5

(SPOILER) Když jsem hledala knihu o známé české osobnosti do výzvy, okamžitě mě zaujala tato kniha-a hned první kapitola mě pobavila. Očekávala jsem humorné dílo. Později jsem zjistila, že je to jen neustálé popisování, jak se Hašek ožral, koho urazil, komu ublížil ... poté vystřízlivěl a chlastal nanovo. Byl nejen škodolibý, ale až zlý. Mám moc ráda Švejka a přišlo mi, že Švejk je Haškova autobiografie (ruský špión, propité jízdné na vlak do Budějovic apod.). Dočítala jsem už jen kvůli výzvě. Světlými momenty bylo několik humorných historek, ale člověk je musel hledat mezi četnými alkoholovými dýchánky. Jsem ráda, že jsem si dílo přečetla, možná se někdy k některými kapitolám vrátím, ale celkově docela zklamání.


topipig
22.03.2016 5 z 5

Vzpomínky E. A. Longena na jeho přítele Jaroslava Haška mě vcelku daly zabrat. V této knize je Hašek vykreslen jako bezpáteřní zmetek, kterej si dělá srandu ze všech a ze všeho. Na druhou stranu měl Hašek lidi dokonale přečtený a využíval svůj výtečný talent k vytváření neuvěřitelných situací. Po přečtení knihy Haška beru i tak jako jednoho z našich nejlepších humoristů a geniálních spisovatelů. Neuvěřitelné, jak dokázal rychle psát a zakomponovávat do příběhů postavy, které s ním seděli v hospodě u jednoho stolu, aniž by to nějak narušilo povídku, kterou zrovna psal. Obdivuhodný postřeh a slovní zásoba dělá z Haška mistrovského spisovatele. A pozor, pitky, kterých je plná kniha, se nepočítají na hodiny, ale na dny! To je až k nevíře, jak ten člověk dokázal chlastat a přitom psát povídky, Švejka a divadelní hry pro Revoluční divadlo. Hodně zajímavá kniha o určité části života Jaroslava Haška. Doporučuji všemi deseti!

walin
06.03.2013 5 z 5

Krásná knížka o bohémském životě autora jedné z našich nejslavnějších knížek. Longen si některé příběhy asi dost přikrášlil, i tak, ale nelze než nad Haškovým životem žasnout.

eraserhead
10.05.2011 4 z 5

Že byl Hašek občas dost škodolibý a zlomyslný, nezastírá žádný jeho životopisec. Longen však ve své knize dává Haškovi co proto. Až při čtení občas napadne myšlenka, co si tito dva přátelé nakonec udělali, že Longen napsal tuto svou knihu. Snad i proto, že milých a přehnaně pozitivních knih o Haškovi již tehdy bylo dost. Na druhou stranu, mě osobně všechno, co Longen napsal k Haškovi jaksi sedí. Je to trochu jiný pohled na podivuhodný život jednoho bohémského spisovatele, který se svým svérázným humorem proslavil po celém světě.