Járo, kakao!

Járo, kakao! https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56699/bmid_jaro-kakao-tjC-56699.jpg 4 100 19

Kniha Lou Fanánka Hagena, frontmana kapely Tři sestry, je volným pokračováním dnes už legendárních a kultovních memoárů Tak to bylo, tak to je... Fanánek tentokrát listuje svými písničkovými texty a se syrovým humorem nad nimi vypráví příběhy ze svého života i ze životů svých vypečených kumpánů. Setkáme se s postavičkami z branických i jiných hospod, nasajeme atmosféru nekonečných bytových večírků v osmdesátých letech, podnikneme sondu mezi divoké fanoušky Tří sester, zažijeme neuvěřitelné tahy s ďábelským kytaristou Františkem Sahulou, projdeme se s drsnou partou po krkonošských štítech, zdeptáme několik hotelových recepčních a pumpařů, zjistíme, jak se dabují pornofilmy, navštívíme záchytnou stanici a také se pokusíme vžít do trablů, které přináší život s dřevěnou nohou. Kniha Járo, kakao! jistě pobaví nejen příznivce jedné z nejúspěšnějších českých kapel.... celý text

Přidat komentář

n.ezn.amy
01.09.2023 5 z 5

Volné pokračování prvního dílu, kdy tato kniha je spíše věnována pozdějšímu věku, koncertním turné, vzpomínky na bývalé členy Tří Sester např. na legendárního a již bohužel nežijícího Františka Sahulu. Je zde hodně textů jejich nejslavnějších písní, které při čtení doslova slyšíte v hlavě.

stanislav0373
18.06.2022 5 z 5

Pro milovníky Tří sester zajímavá publikace jdoucí do nitra textů této skvělé kapely!


topi80
25.07.2021 1 z 5

První kniha byla naprosto parádní, tato mě nudila.

Crozz
10.02.2021 3 z 5

První díl byl lepší, tenhle už mě tak nebavil.

Bilky
24.06.2019 4 z 5

Druhá Fanánkova kniha vydaná 5 rokov po “Tak to bylo, tak to je...” je úplne iná, ako jeho neučesaná prvotina. Je iná koncepčne, lebo nejde o zjednodušenú biografiu so super ppč zábavnými storkami z mladosti až po časy najväčšej slávy a nejde ani o cestopisné zážitky z turné. Kniha je iná formou aj štýlom. Je vyzretejšia a je vidieť, že sa dielu autor aj redaktor viac venovali. Alebo menej chlastali ;)

Franta Moravec sa tu predstavuje ako textár a vysvetľuje okolnosti, za ktorých citované skladby vznikali. Opisuje aj zábavné pikošky, ktoré sa k nim viažu. Až na dve-tri, ktoré som už počul v prvej audioknihe, sú to príbehy nové a zväčša brnkajú na vážnejšiu strunu. Líder Tří sester zlepšil štylizáciu, je uhladenejší a viac sa pohral s obraznosťou. Miestami je zádumčivý, miestami filozofuje, ale stále je to pankáčsky pohľad na svet - akurát že dospelejší a odžitejší. Celkový dojem je oveľa lepší ako pri prvom diele.

Najväčším plusom pre mňa je úprimnosť a schopnosť sebareflexie. Aj keď sa tu už nesmejete na plnú hubu, stále je to zábavná vec, hoci mierená na užšie publikum, ktoré pozná skladby a chce pochopiť tie divné texty. :) Napriek tomu, že okrem 3-4 skladieb som žiadne texty nepoznal, dávam opäť o 1* viac ako je hodné a 73%

ODPORÚČAM:
Fandom a fanynkám FANÁNKA
a jeho lemravého banánka.
Všetkým pivným pičom,
ktorí majú radi punk
i tým s vlastným DIČom,
čo vyslopú aj pivný tank.
Tým, čo sledujú svet cez krígeľ
a v krčme neujde im žiadny fígeľ.
Nazdravie muzike a piva plnú vaňu,
želam Trom sestrám, včetne Uja Váňu!

heavy66
15.05.2019 5 z 5

Skvělá kniha, jako většina Fanánkových textů! Opileckým výtržnostem Franty Vrány na benzínových pumpách nebo popisu natáčení klipu Průša je úchyl jsem se smál nahlas!
Punk is not EET !

xxtom
05.03.2019 3 z 5

Knížka příběhů kapely Tři sestry a jejich zpěváka Fanánka. Každá z kapitol začíná textem některé z písní.

Měňavka
07.11.2018 5 z 5

Zajímavé navštívení zákulisí kapely. Je příjemné se dozvědět příběhy o jednotlivých písničkách.

Pavlína79
29.10.2018 4 z 5

Každá píseň má svůj příběh a život kapely je jeden velký román. Milé, hezké historky, které na pódiu vidět nejsou.

tlllk
26.09.2018 4 z 5

Oproti predchádzajúcej knihe to bolo viac autobiografické a menej a samotných skladbách, ale fajn.

Terva
05.08.2018 5 z 5

No jo,
společným
jmenovatelem
toho všeho
je alkohol....

Járo, kakao!
Pokřik pochází z dnes již legendárního živáku z roku 1992, který se odehrál v Klášterci nad Ohří. Tímto heslem si harmonikář Sup objednal u milého Járy další desítku.

Citát: Nelpím na hračkách a vlastně za největší průšvih bych považoval nemoc a fakt, že bych nemohl pít.

Oproti první knize „Tak to bylo, tak to je...“ je v tomto příběhu cítit, jak se Lou Fanánek lehce změnil. Je tu více úvah, filozofie a finálních rozhodnutí. Ano, alkohol démon nás doprovází jak předchozí tak i touto knihou, ale tohle je ucelenější a má to i pár point, které překvapují. Nebudu psát jaké, příběh není tak dlouhý, aby si ho nemohl každý přečíst. Alespoň bude vědět, jak to tenkrát bylo a jak to tenkrát žilo, …..až na pár úmrtí. Járo, kakao!

Malá ochutnávka:
Celý ten koncert byl podařený v tom, že já a Sup jsme právě dočetli ...a bude hůř, úžasné dílo Jana Pelce, máničky z Klostrdlé (Klášterec nad Ohří) , který tak nazývá své rodné městečko, kde jsme měli v místním kulturáku koncert. Již pár kilometrů před cílem jsme si vyprávěli oblíbené pasáže a dohadovali se, zda některé z těch památných míst ještě stojí....….

Packo, kakao!

K tomuto snad jen dodám, že ….a bude hůř je bible a kdo jí nečetl je neznaboh.

Lou Fanánek se přiznává, že je skřivan a vstává v půl šesté, někdy i dřív. Zasedá k počítači a začne psát. Tady je krásně vidět, co „naše“ doba přinesla. Zatím, co v prvním příběhu žebrá u svého táty o magnetofon kazetový přenosný, o pár let dále už má počítač. A v některém čase ještě ani neexistovaly mobilní telefony. Šokující, že jo? Járo, kakao!

Kniha je prošpikována asi desítkou textů Tří sester. Mnozí si tak můžou přečíst, o čem, že to vlastně je.

No a je konec, co dál? Napustím si vanu a skočím za Aidou.

Je tady Čingischán,
Rumcajz i Cipísek,
koktejl je namíchán
a myši diví se.
Je konec pásmu dní,
ráno už nespatřím,
prstýnek zásnubní,
na můj prst nepatří.
Vanu si napouštím
a skočím za Aidou,
vylezu na poušti,
ráno mě nenajdou.....

...a tak jsme ze zoufalství odjeli na pivo.
Járo, kakao!!!!!

Gordonlord
23.08.2017 4 z 5

Takže zde se už dostáváme konečně v mnohem větší míře k tomu, co tak palčivě chybělo v původní biografii "Tak to bylo, tak to je " - která byla z fanánkova spisovatelského lůna vyvržena v předčasném porodu - a tím jsou opilecké a další vtipné historky, vyňaté nejen z historie Tří Sester, ale i z raných let mládí a dospívání mistra Fanánka.

Vzhledem k tomu, že se knížečka tentokráte nesnaží plnit účel biografie, tak není téměř co zkazit. Fanánek umí psát dobře, velmi pěkně se jeho vyprávění hltá - což jako jeden z mála kladů platilo již u jeho první knihy - a hlavně tentokráte to bere stylem mnohem jednodušším. Co kapitola, to písnička a k ní vždy nějaká historka (většinou skutečně docela zábavná) které se k ní váže.

Dostane se vám tedy vysvětlení mnoha textů kapely, zjistíte spoustu nových souvislostí a skutečností a hlavně a v první řadě - se opravdu dobře pobavíte. A pobavit svým vyprávěním - to Fanánek - na rozdíl od psaní biografií - umí opravdu výborně !

MildeZ
03.08.2017 4 z 5

Já se bavil a zajímavá exkurze do zákulisí vzniku některých písní této kapely ;-)

Heřmis
31.03.2016 4 z 5

Jedná se o oddychové zábavné počtení a kdo má rád Tři sestry a občas si zahuláká jejich texty s kapelou na koncertě, tak se alespoň dozví pár souvislostí. Fanánek je dobrý vypravěč a ještě lepší textař.

lola1
18.01.2016 5 z 5

Hezky psané a obsah je opravdu neuvěřitelný. Moc jsem se pobavila. :)

magnolia
15.01.2016 4 z 5

Přečteno za necelé 3h, bavila jsem se a ještě se něco nového dozvěděla. Bavilo mě, že: je to retro (doba také mnou zažitá, i když hodně jinak a jinde, naštěstí:), je to autorův pohled na sebe, na dobu a lidi, je to čtivé vyprávění. Vtipné byly scény z rodinného "akademického" prostředí, ale i vážnější témata byla napsaná dobře a nevyzněla trapně ani falešně. Přiznám se, že si vybavím asi tak 3 písně a fanynka skupiny nejsem. Texty jsem spíš přeskakovala, ale bavily mě okolnosti jejich vzniku a vysvětlivky k písničkám (písnička Dederon a vzpomínky na NDR jsou skvělé :)

MartinH
04.09.2013 4 z 5

Slabší oproti předchozí knize, ale i tak výživné a pro fanoušky i zajímavé spojení textů a skutečných zážitků.

kamilen
10.03.2013 5 z 5

Mám ráda Fanánka a Tři sestry. Jde o procházku jednoho a ...mnoha koncertů. Tak nějak to prostě chodí. Pro ty, co přemýšlí o tom, co se stalo v Třebíči na recepci zrána, najdou odpověď. Přemýšlela jsem o tom dlouho...

valda
26.05.2012 4 z 5

Fanánek se rozhodl napsat pokračování knihy Tak to bylo, tak to je. Nová sada slavných historek ze života přátel pípy je navíc doplněna texty některých písní, ke kterým se příhody vážou, což je samozřejmě tak trochu vata vyplňující polovinu knihy. Každopádně úspěšný opilec Fanánek toho zažil už mnoho, a má vytříbený vypravěčský styl, takže i přes relativní krátkost se jedná pořád o poctivý kus zábavy. Navíc co si pamatuju, tak se nic z předchozího dílu neopakuje.