Veliký slon

Veliký slon https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116940/bmid_veliky-slon-flv-116940.jpg 4 10 3

James Fraser Black série

< 2. díl

Další osudy rodiny psance, jenž na počatku 19. století našel útočiště u jihoafrických Zuluů za vlády Čaky - Velikého slona. Příběh psancova syna, narozeného již v Africe, se vyvíjí jinak než otcův a je ovlivňován přátelstvím domorodých afričanů.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Great Elephant , 1967


více info...

Přidat komentář

esma
19.04.2021 4 z 5

Jiná doba než žijeme my (zač 19. stol), jiná země než ta, po které kráčíme my (jih Afriky).
Zemi Zuluů a jejich historii jsem neznala, (trochu se stydím), ale autor ji přes Robbieho a prostřednictvím zápisků jeho otce popisuje věrohodně (Google odsouhlasil). Robbie je bílý kluk bílých rodičů, kteří se do kapské země dostali po strastiplném útěku před zákonem a usadí se právě na území tohoto kmene.
V románu je napůl dobrodružná linka, kterou autor čerpal přímo z tamějšího exotického prostředí a ze sdílení kmenového života Zuluů, napůl ale rozehrává i vztahy uvnitř Robbiho rodiny. Tato linka mi připadala velmi dovedně napsaná : průnik jiné, odlišné kultury do naturelu i tak dominantního otce a konfrontace otec/syn, která končí sice dramaticky, ale zároveň i smířlivě díky společně sdílenému nebezpečí a boji o holý život.
Bohužel je u nás knížek od Alana Scholefielda poskrovnu, ale jsem ráda, že jsem se s ním seznámila alespoň přes Velikého slona.

ludek.n
10.04.2021 4 z 5

Tam, kde skončila Scholefieldova Uťatá ruka, navazuje děj Velikého slona. Jenom vyměníme uprchlého trestance Jamese Frasera Blacka za jeho syna Roberta a přidáme se s ním k divokému kmeni Zuluů, jimž vládne svéhlavý král Čaka. Robert nám v knize podává svědectví o životě mezi domorodci v nejjižnějším cípu afrického kontinentu, o strastech soužití s etnikem, jehož základní lidské hodnoty jsou přece jen poněkud odlišné od běžných civilizačních standardů, a také o slastech, které mohou zažít mladíci Robertova typu v lůně panenské přírody. Jeho pohled do divočiny je v porovnání se zážitky jeho otce v Uťaté ruce o něco plastičtější, a také dějová linka Velikého slona je jakoby živější a barvitější. Psychologickému prokreslení postav se dostalo vitalizujícího povzbuzení, takže se s nimi dá už daleko lépe vyjít a naoko spoluprožívat jejich dobrodružství. Scholefield má nicméně stále problémy s dynamikou jednotlivých scén, takže vás nedokáže bezprostředně vtáhnout do příběhu a dát vám na vlastní kůži pocítit všechny hrůzy, smutky i radosti probíhajících událostí. Pokud by se mu to povedlo bylo by to absolutorium, takhle jen docela dobrý.


kalache
22.11.2015 4 z 5

...druhý díl je podle mne horší než předchozí,ale opět jde o zajímavé čtení.Zvlášť popis života afrických domorodců pod vládou diktátora Čaky.Drsný!...

Štítky knihy

Afrika 19. století

Autorovy další knížky

Alan Scholefield
jihoafrická, 1931 - 2017
1973  83%Uťatá ruka
1975  78%Veliký slon
1980  90%Jed