Jaká byla Cassidy Holmesová

Jaká byla Cassidy Holmesová https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499927/bmid_jaka-byla-cassidy-holmesova-m5v-499927.jpeg 4 29 11

Cassidy Holmesová není jen celebrita. Je to „Drzá Gloss“, čtvrtá členka nejpopulárnější popové skupiny, kterou kdy Amerika viděla. Populárnější než Britney tančící se svým hadem nebo Christina v Dirrty. Skupina Gloss byla popovým fenoménem, jenž zbožňoval doslova každý. Fanoušci se nemohli nabažit skupiny, její hudby a dramat, která se za nimi táhla jako můry za světlem – až do jejího náhlého rozpadu v roce 2002. A v centru toho všeho byla Drzá Cassy, rodačka z Texasu, jejíž typický úšklebek dostával všechny do kolen. Teď je ale mrtvá. Zabila se. Celý svět se snaží vyrovnat s touto neočekávanou zprávou, ale nikdo není ve větším šoku než zbývající Glossies. Před patnácti lety si byly Rose, Merry a Yumi s Cassidy nejbližší a tato ztráta je tvrdě zasáhla. Když ještě skupina fungovala, všechny se s Cassy sblížily, povídaly si a sdílely společná tajemství. Ani po letech je ale nepřestává pronásledovat otázka: Co jí tak mohly provést? Příběh je náhledem do zákulisí vzestupu a pádu popové ikony. V několika časových rovinách a z pohledů různých lidí (včetně Cassidy samotné) odhaluje temnou stranu slávy a průmyslu, který z ní těží.... celý text

Literatura světová Romány Hudba a zpěv
Vydáno: ekniha , Kontrast
Originální název:

The Unravelling of Cassidy Holmes , 2020


více info...

Přidat komentář

Aghatte
22.10.2023 3 z 5

Jako trubka jsem si myslela, že jde o skutečnou skupinu, bylo mi divné, že ji z mládí neznám.
Skupina G. L. O. S. S. skutečně existuje, je to hardcore kapela zabývající se menšinami, hlavně žen - např. trans, lesby, postižené a pod., hrají, zpívají a křičí do světa jejich problémy.

Tato kniha je ale fikce, o fiktivní zpěvačce. Nicméně zrození, vzestup, pýcha a pád jsou v showbyznysu hodně podobné, ať je to Petr nebo Pavel.
Jsem ráda, že v naší skvělé knihovně knihu mají a já si ji tak můžu v klidu přečíst.
Vším tím třpytem i bahnem slávy se ze svého skromného životečka prokousat a nahlédnout do ložnic a talířů hvězd a vyjít na chvílí na podium a okusit sladkou závrať z plného sálu a vyprodaného turné.
Ovšem, co mi vadí, jsou opět oddělené kapitoly z pohledu každého zvlášť.
( proč už nikdo nepíše kontinuálně? )

adela.hol
28.06.2023 3 z 5

Gloss byla na počátku 21. století velmi populární dívčí popová skupina. Jednou z členek byla i Cassidy Holmesová. Do skupiny nastoupila jako poslední poté, co nahradila jednu ze zakládajících členek a zároveň jako první ji opustila.
Po patnácti letech žijí zbývající členky již své životy mimo záři reflektorů, ale zároveň z bývalé slávy ještě trochu těží. A právě při jednom společném rozhovoru v rádiu se dozvídají, že Cassidy zemřela. Posléze vychází najevo, že spáchala sebevraždu. Proč? A proč vůbec tehdy ze skupiny odešla?

V knize sledujeme zrod dívčí skupiny, jejich vzestupnou popularitu, ale můžeme vidět i tu negativní stránku slávy. Tu za mě autorka zvládla velmi dobře. Dále mi přišlo, že se nejspíš hodně inspirovala u Taylor Jenkins Reid, protože vše popsala tak, že jsem měla při čtení pocit, že Gloss opravdu existovaly. Přesto něco mi tam chybělo.

Kniha se četla lehce a autorka do ní zakomponovala několik vážných témat. Střídají se zde dvě časové linky. První z doby největší slávy Gloss a druhá ze současnosti. K tomu se ve vyprávění střídají všechny členky skupiny. Postupně odhalujeme to, co fanoušci nemohli vidět a že nejen Cassidy, ale i Rose, Merry a Yumi měly nějaké své tajemství, které si s sebou nesly až do současnosti.

A tady se dostávám k tomu, proč jsem pár hvězd musela ubrat. Za mě tu těch témat k řešení bylo moc a nebyl dostatečný prostor ke kompletnímu výsledku a pochopení všech postav. Chyběl mi například alespoň jeden pohled Cassidy ze současnosti. Navíc mi ani neseděla ta její přezdívka, kterou během skupiny dostala. Nevybavuje se mi jediná scéna, kde by se její drzost projevila.


Maky78
05.03.2023 3 z 5

Hodně aktuálních témat jako násilí na ženách, láska u stejného pohlaví, alkohol drogy, sociální sítě. Dobré čtení, svižně napsané. Mohlo by to jít víc do hloubky. Za měsíc si asi nebudu pamatovat o čem to bylo.
Líbil se mi konec, Yumi, která celou knihu byla nevýrazná se projevila velkou silou.

Aleen
20.02.2023 3 z 5

Četla jsem vlastně dost rychle na to, jaká to byla nuda! Žádný velký zážitek se u mě nekonal. Za měsíc jsem si ani nevzdechla na celý příběh. Nevím, co nám chtěla autorka sdělit. Asi jen že by si ženy neměly nechat líbit, co se jim nelíbí a s čím nesouhlasí a že je šoubyznys špína. Za mě rozhodně nesnese srovnání s Daysy.

kalinkacz
15.01.2023 4 z 5

Pokud jste četli Daisy Jones & The Six od Taylor Jenkins Reid, byli jste nadšení a říkali si, kéž by existovalo něco podobného, tak nezoufejte - kniha Jaká byla Cassidy Holmesová se totiž nese v tom naprosto stejném duchu!
Cassidy jsem zaregistrovala už v zahraničí, sbírala kladné recenze, ale když jsem se pouštěla do čtení, tak jsem počítala s tím, že Daisy Jones je jen jedna. To se ukázalo sice jako pravdivé tvrzení, ale i tak jsem si Cassidy moc užila. Bavilo mě hudební prostředí, postavy i zápletky.
Celkově knihu hodnotím velmi kladně, byť pravdou je, že Daisy Jones jen tak něco nepřekoná. Pokud vás baví příběhy o kapelách, zpěvácích a celebritách, tak ji určitě zkuste.

zsykorova
25.12.2022 5 z 5

Tak tohle byla jízda. Zákulisí hudebního průmyslu je mnohem temnější, než jsem si myslela a příběh skupiny Gloss to skvěle ukazuje. Postavy i příběh byl naprosto skvělý a i když mě trochu zmátl konec, bylo to velmi dobré čtení.

THERISA
22.12.2022 3 z 5

Rozhodně lepší než tolik zmiňovaná Daisy Jones & The Six. Tady se aspoň celou dobu něco děje, děj ubíhá a řekla bych, že se jedná o poměrně autentické nahlédnutí do zákulisí života hvězd téhle úrovně. Co mi závěrem chybělo, bylo lepší vysvětlení pohnutek samotné Cassidy a důvodů jejího terminálního rozhodnutí. A zároveň v té záplavě postav vám tak nějak může chybět alespoň jedna, kterou byste si skutečně oblíbili. Ale co už. Kniha je to dobrá, stojí za přečtení!

Knihobolka
26.08.2022 4 z 5

Byla to náhodná volba, ale nelituji. Příběh i tom, jak být slavný zpěvák, kapela, není slast.

Anniee
27.04.2022 4 z 5

Cassidy byla skvělá! Kniha mě vtáhla a krásně plynula, a i když jsem se občas ztrácela v postavách (který mě místy dooost vytáčely!), rozhodně doporučuju. Je oddechová, ale zároveň jemně otevírá některá těžká témata, jako je #MeToo nebo rasismus a deprese.
Čemu se nemůžu vyhnout je srovnání s Daisy Jones&The Six. Prostředí a hlavní téma knihy je dost podobné, ale hlavní hrdinky se od sebe dosti liší (nebo přece jen mají něco společného?). Pro mě byla Daisy Jones o něco lepší, ať už lépe vystavěným dějem, na což má možná vliv i forma rozhovoru, nebo tím, že Daisy mi byla prostě sympatictejsi než Cassidy. Doporučit můžu s lehkým srdcem ale obě knihy a je Škoda, že Jaká byla Cassidy Holmes není více vidět.

MonaR0se
11.03.2022 5 z 5

Kniha Jaká byla Cassidy Holmesová je pecka a je mi ľúto, že nie je taká populárna, ako by si zaslúžila, pretože ja som sa od knihy nedokázala odtrhnúť. Celý príbeh vzostupu a pádu jednej popovej hviezdy na mňa pôsobil veľmi reálne, veľmi ľudsky a emočne ma dosť zasiahol.

Z anotácie zistíte, že hlavnou hrdinkou tohto príbehu je členka hudobnej skupiny Gloss, ktorú prezývajú Drzá Cassidy a ja som tak nejako čakala, že to bude taká typická namyslená, drzá, drogovo závislá popová hviezda, ktorej všetko prejde. Ale tak to vôbec nebolo.

Bol to príbeh obyčajného dievčaťa, ktoré malo talent, krásny hlas a ktoré si len prialo preraziť. Dievčaťa, ktoré nebolo pripravené na slávu, ktoré nebolo pripravené na ľudí, ktorí jej podkopávajú nohy a ktoré sa muselo vyrovnávať so situáciami, s ktorými by sa dievčatá v jej veku nemali potýkať.

Cassidy pocítila na vlastnej koži odvrátenú stránku hudobného priemyslu, bola vhodená do kolotoča intríg... zistila, aké ťažké je spĺňať ideál krásy popovej hviezdy a ako ľahko sa na tom buduje nezdravá závislosť. Robila nesprávne rozhodnutia, často sa, práve vďaka svojej submisivite a nerozhodnosti, prepadávala do väčších problémov, než v akých dovtedy bola. No o to viac na mňa celý príbeh zapôsobil. Autorka jednoducho vedela o čom píše a vyjadrila presne to, čo vyjadriť chcela (a podarilo sa jej to na jednotku).

Okrem kapitol z minulosti, v ktorých je hlavná rozprávačka Cassidy, tu máme aj kapitoly z prítomnosti, v ktorých sa striedajú pohľady ostatných členiek kapely. Tieto kapitoly sú úplne rovnako dôležité, ako celá Cassidyina linka z minulosti a dokonale dokresľujú jej emočne ťažký príbeh.

Ak máte radi knihy, ktoré sú síce fiktívne, no pôsobia ako reálne (beletrizované) životopisy skutočných celebrít... knihy, ktoré pôsobia ako vystrihnuté z reálneho života a ktoré zároveň kritizujú populárnu kultúru a jej vplyv na ľudí v strede diania, určite siahnite po tejto. Jednoznačne odporúčam :).

MaláKnihomolka
28.02.2022 4 z 5

Mám pocit, že tahle kniha nám v té záplavě trochu zapadla a to je škoda. Novinka doporučovaná T. J. Reid, mojí hodně oblíbenou autorkou.
Příběh, který na vás dýchne velkou dávkou nostalgie, to je příběh Cassidy Holmesové. Obyčejná holka, pěvecká soutěž, dívčí skupina, tour, intriky, zrady… toho všeho se dočkáte. Není to úplně jízda ve stylu Daisy Jones & The Six, která na mě působila víc realisticky a s větším spádem.
Autorka píše lehce, čtivě, vždycky když jsem knihu vzala "na chvíli" do ruky, ubývaly mi stránky před očima jako nic. Jenže díky škole jsem i tak knihu četla na mě docela dlouho. Jinak bych ji měla tak na 2-3 dny. Plus jsem občas měla trochu problém s chybami v textu, třeba opakující se slova v jedné větě. Nebo jsem se někdy ztrácela v postavách a místech.
Jinak se mi ale líbilo jak autorka knihu pojala. Nahlédnutí do psychiky celebrity a že sláva může někdy být dost trnitá. Proč se Drzá rozhodla ukončit svůj život? Jaké to je cestovat, koncertovat, mít spousty fanoušků, kteří vás pronásledují na každém kroku? Tím vším vás příběh provede. Autorka ovšem kromě pohledu Cassidy zakomponovala do děje i pohledy zbylých tří členek skupiny, a tak dozvíte i jejich pocity.

Autorovy knížky

2022  74%Jaká byla Cassidy Holmesová

Kniha Jaká byla Cassidy Holmesová je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce87x
Chystám se číst41x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x