Jak si zbytečně nekomplikovat život
Komentáře
Toto aktualizované vydání obsahuje novou předmluvu a je doplněno svědectvími pěti bývalých autorových pacientů, kteří potvrzují účinnost a úspěch knihy Jak si zbytečně nekomplikovat život a metod, na nichž je založena. Naším cílem je stát se duševně silnějšími a šťastnějšími. A Rafael Santandreu nám v této knize poskytuje praktickou, dostupnou a vědecky ověřenou metodu, jak toho dosáhnout. Osobitým stylem, v němž kombinuje dlouholetou psychologickou praxi s osobními zkušenostmi, nám ukazuje, jak můžeme změnit náš způsob myšlení a jednání, abychom se stali klidnými, šťastnými a optimistickými lidmi. Kniha Umění neztrpčovat si život se stala základní příručkou, která pomocí nástrojů kognitivní psychologie, nejuznávanější terapeutické školy na světě, pomohla stovkám tisíc lidí být šťastnějšími.... celý text
Originální název: El arte de no amargarse la vida, 2011
Komentáře knihy Jak si zbytečně nekomplikovat život
Super kniha! Ano, co se týka sebevzdělávání, tak jsem určitě četla lepší, ale i tahle je perfektní. Připadá mi, že je orientovaná na takový ten každodenní život. Jako by chtěla dát návod na to, jak žít lépe v každodenních situacích, kdy musíme ráno vstanout, jít do práce, zvládnout pracovní proces a potom vše ostatní doma tak, abychom byli spokojení a šťastní. Celou knihu mám polepenou lepíkama a několikrát jsem v ní listovala. Po přečtení mi zůstane na mojí oblíbené poličce knih, ve kterých často listuji.
Naprosto skvělá,opravdu skvělá kniha zkušeného psychologa,a věřte,že jsem za svůj život přečetla mnoho knih na podobné téma. Půjčila jsem si ji z knihovny a původně si jen chtěla ofotit několik stránek, ale pak jsem si ji koupila,přestože se kvůli svému věku a nedostatku místa knih spíše zbavuju. Netvrdím,že jsem mě nadchly všechny stránky a kapitoly,ale jsou tam povzbudivé,laskavé a hluboce moudré pasáže,že to stojí za to.
Hodnocení níže uvedené krystyny jako odpad vypovídá spíše něco o ní než o této knize. Doporučuji!
Nevim, proč je kniha tak dobře hodnocena. Možná je to opravdu tím, že procházím špatným obdobím a nelíbí se mi úplně, co autor píše v knize. Takový řeči ,,Každý člověk, který si prožívá stejnou nepříjemnou situaci jako my a je přitom psychicky v pořádku, je důkazem, že nás problém není tak vážný,, .... A mohla bych pokračovat dalšími věcmi, co tam autor píše a já s nimi absolutně nesouhlasím. Příště sáhnu po jiné knize. Nedoporučuji.
Kniha pro mě byla osobní výzvou, protože seberozvoj je velmi vzdálený žánrům, které běžně čtu. Na druhou stranu jsem si říkala, že by mi mohla pomoct v osobním životě, který si sama zvládám značně komplikovat.
Popravdě jsem nečekala, že bude psaná tak narovinu a srozumitelně. Představovala jsem si definice a složité popisy. Autor (a zároveň psycholog) ale prostřednictvím kognitivní psychologie vše popisuje příjemným a povzbudivým tónem na příkladech svých pacientů. Příručka také vybízí k tomu, zvýrazňovat si zajímavé pasáže, takže kdykoliv potřebuji povzbudit nebo si něco připomenout, jen si nalistuji stranu se zvýrazněným moudrem.
Přestože jsem se s některými pasážemi nemohla zcela ztotožnit, našla jsem v knize řadu myšlenek, které mi už teď usnadňují život. Jednou z nich je, že lidé často zaměňují to, po čem touží, za to, co potřebují. K životu a ke štěstí ale člověk ve skutečnosti potřebuje opravdu málo a pokud touhy za potřeby zaměníme, přivodíme si jen zklamání a další negativní emoce.
Další důležitá myšlenka, které se autor věnuje, je, že často žijeme na základě očekávání společnosti nebo rodičů – máme pocit, že bez dokončené školy, dobré práce nebo partnera nemůžeme být šťastní. Opak je ale pravdou a když nahradíme tato iracionální přesvědčení racionálními, uleví se nám.
Knihu doporučuji každému, kdo prochází těžkým psychickým obdobím, ale také komukoliv, kdo má zájem změnit své smýšlení a najít psychickou pohodu. Ačkoli jsem od této psychologické příručky nic nečekala, pomohla mi dívat se na věci jinak a pozitivněji. Doufám, že v ní najdete inspiraci i vy.
Za knihu moc děkuji Knihy Dobrovský.
Máte nyní špatné období? Trápíte se něčím? Opustil/a Vás manžel/manželka a nemůžete se s tím vyrovnat? Máte z něčeho strach až fobii? Jste nemocní a trápí Vás to natolik, že nedokážete dál normálně žít? Připadáte si osamocení nebo méněcenný? Nebo dokonce máte deprese? Anebo třeba jen často zbytečně vybuchnete, vidíte rudě, neslyšíte, nevidíte a musíte to ze sebe všechno dostat, i když tak můžete někomu ublížit? Jste pod velkým tlakem a potřebujete zpomalit?
Dejte šanci této knize. Autorem je jeden z nejuznávanějších psychologů Španělska, který ve své léčbě používá kognitivní psychologii (občas i behaviorální). Zjednodušeně řečeno se tato metoda zabývá změnou svého vnitřního hlasu.
Kniha má tři části – ZÁKLADY, METODIKA, APLIKACE V PRAXI, které jsou rozděleny ještě na kratší kapitoly a jako bonus je zde DODATEK, který obsahuje opravdové příběhy pacientů.
I když jsem nečetla knihu kvůli tomu, že bych měla nějaký vážný problém (občas prostě hodně vybuchnu), tato kniha mi i tak hodně dala. Zjistila jsem, že některé věci řeším úplně zbytečně a některé věci prostě nezměním a musím se smířit s tím, že je to tak, jak to je. Kniha mi i ukázala, jak na sobě pracovat.
Z knihy jsem si pár věcí vypsala a chtěla bych tu zmínit alespoň jednu citaci:
„Někdy jsme neurotičtí, když se soustředíme na sebe samí, jako malé děti, které si myslí, že jsou středem vesmíru. Pravda je taková, že nejsme středobodem ničeho.“
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Rafael Santandreu napsal(a)
| 2024 | Jak si zbytečně nekomplikovat život |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

71 %
85 %
50 %
Jak si zbytečně nekomplikovat život
Kniha mě nijak výslovně neoslovila, zřejmě to bude tím, že jsem podobné knihy už četla.