Jak se hladí duše

Jak se hladí duše https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460496/jak-se-hladi-duseAeAO5j-94n-.jpg 5 11 6

František Novotný oslovuje posluchače Českého rozhlasu po mnoho let jako moderátor i autor literárních a publicistických pořadů (v poslední době například Nedělní dobré ráno nebo Okouzleni slovem). Uplatňuje v nich své poetické vidění světa, které i ty nejobyčejnější zážitky všedního dne promění ve svátek. Oceňují to nejen posluchači, ale také čtenáři. Jeho sbírky veršů se prodávají v mnohatisícových nákladech, což je v tomto žánru naprosto mimořádné. Nová sbírka Jak se hladí duše dostala název podle pořadu, který autor uváděl v Klementinu a v Divadle U Valšů. Soustřeďuje výběr básní a drobných esejistických textů, které je možno charakterizovat jako lyrické miniatury, tematicky vycházející z těch nejběžnějších situací a zážitků. Mnohé z nich nesou ve svém názvu slovo „chvála“: Chvála srpnových snů, Chvála otázek, Chvála trampot, Chvála venkovských hospůdek, Chvála letních mostů, Chvála štrůdlu, Chvála jesliček… A k tomu lze přidat ještě jednu chválu – české řeči, s níž autor zachází s úctou a respektem. Projevuje se zde bezpochyby jeho celoživotní rozhlasová zkušenost. Mimořádnost sbírky podtrhuje skutečnost, že ji svými ilustracemi ozdobil světově uznávaný výtvarník Jiří Anderle... celý text

Přidat komentář

intelektuálka
27.02.2023 5 z 5

Pohlazení pro duši naší krásnou řečí - náměty a vzpomínky ....

Slova jsou bylinky
na chvilku rozehrají sonátu mnohokvětou ....

Pokora, víra a optimismus - tolik potřebné pro tuto dobu ....

Lípa naděje v tobě

Čas skotačí jak kůzle a vesele se šklebí
Zatímco tiše žasneš jak stárnou vnoučata
Kořeny máme v hlíně
korunu touhy v nebi
Nic ti tu nepatří
jsi láskou bohatá

Zde je cítit lásku v každém slovu - musím doporučit.

Jessybelle
20.12.2021 5 z 5

Tato kniha se ke mně dostala vlastně úplně omylem. (Přišla mi místo jiné knihy a byla mi ponechána jako satisfakce za popletenou zásilku.) A jsem za ní opravdu vděčná. Provázela mě po několik měsíců, ne že by byla tak špatná, spíš je natolik dobrá, že jsem si šetřila, a kdykoli jsem potřebovala pohladit duši, tak jsem po ní sáhla. Zároveň ji řadím do výzvy 2021 knihu, kterou po přečtení daruji. A ne protože je špatná, ale naopak aby přinášela radost a pohodu do duší dalších a dalších lidí... Je prostě úžasná.


amejzlík
30.08.2021 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih, kterou jsem letos četla. František Novotný má ohromný dar zacházet se slovy a českým jazykem. Poeticky, krásně popisuje věci, které máme možnost spatřit každý den. Člověk si po přečtení knížky začne daleko více vážit toho, že dostal od Boha dar být na tomto světě. Určitě si přečtu i další knihy autora, když budu mít možnost je sehnat. Tuto jsem sháněla bezmála rok a půl a jsem vděčná, že ji mám. Miluji také pořad Okouzlení slovem, který měl autor v rádiu spolu s Luďkem Munzarem.

alkazemka
29.08.2021 5 z 5

To je ale velmi záslužná činnost, napsat něco takového. Skutečné pohlazení na duši a to ne jen titulem, nýbrž celým obsahem. Spojení vlídného textu, vlastně jen jakýchsi postřehů, střípků života s poezií (ne)všedního dne je moc příjemná. Obzvlášť když to všechno doplňují ilustrace mého milovaného Jiřího Anderleho, jehož rozhlasová "Láska za lásku" mě životem provází už nějaký ten pátek.
Takže jsem se úplně přirozeně zpomalila a hlavně si znovu..... uvědomila.

"Nevím, je-li to tím, jak člověk stárne, ale stále častěji si uvědomuji tu vzácnou výlučnost každodenních samozřejmostí."

...a pak tady ještě

"Nám ani tak nepomáhá pomoc našich přátel jako vědomí, že by nám pomohli, kdyby bylo potřeba."

Magdalena5
08.04.2021 5 z 5

Jako dlouholetá posluchačka rozhlasové stanice Dvojka a nadšená fanynka Spirituál kvintetu se setkávám s Františkem Novotným poměrně často a dalo by se říci, že jej přímo vyhledávám. Poprvé jsem se ovšem dostala ke čtení jeho knihy, kterou jsem dostala k narozeninám. A byl to pro mě přímo bonbónek. V každém slově jsem slyšela Františkův sametový hlas, skvostnou češtinu, kterou hladí své posluchače. Vzpomínala jsem na sváteční Dobrá jitra a na pana Luďka Munzara. Díky.

pige
01.02.2021 5 z 5

Jak se hladí duše? Touto knihou.

Milé povídání/čtení.
Velice nevtíravým způsobem naráží na jiná umělecká díla a připomíná významné velikány dob minulých.

S autorovým vyprávěním projdeme celým rokem. Některé okamžiky zachytil i do básní - ty jsou hravé a veselé, převážně.

Text není plytký a věřím, že mnohé donutí zamyslet se nad tím, jak dobu/dětství/lásku... prožíval sám.

Štítky knihy

antika vzpomínky básně

Autorovy další knížky

František Novotný
česká, 1943
2020  98%Jak se hladí duše
2017  94%Tichá vůně slov
2009  93%Buďme
2001  66%Ozvěna tenká jako vlas
2009  87%Blažení