Jak se dostat k moci

Jak se dostat k moci https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170639/bmid_jak-se-dostat-k-moci-fXm-170639.jpg 4 5 2

Kniha popisuje příchod k moci jednoho z nejvýznamnějších francouzských politiků, Charlese de Gaulla, který začínal jako náměstek ministra zahraničí a propracoval se až do prezidentského křesla.

Přidat komentář

xulij01
10.09.2023 4 z 5

Knížka se zabývá hlavně rokem 1958, kdy se Charles de Gaulle prodral k moci a poté sleduje jeho vládnutí, vnitřní i zahraniční politiku a následný odchod ze scény. Primárně se vychází z jeho pamětí, které jsou ovšem velmi stručné a zároveň dle autora pythické. Jinými slovy je velmi obtížné říci, co tím chtěl de Gaulle přesně říci, část pamětí je součástí knihy a je pravdou, že často je to takové nicneříkající (lépe řečeno nekonkrétní), že si z toho každý může odnést to své. Podobné je to i u jeho projevů do doby, než ve svých rukou soustředil moc. Lidé, kteří chtěli osvobození Alžírska si mysleli, že de Gaulle je na jejich straně a podobně si to mysleli i ti, kteří požadovali zachování Alžírska v područí Francie. Autor tedy rozebírá jeho paměti a doplňuje důležitá fakta a informace, jak ve skutečnosti postupoval. Čtení je to hodně zajímavé, vlastně se mu podařilo dostat se k moci demokratickou cestou bez vojenského převratu, ač se nedá říci, že by to bylo z jeho strany zcela čisté, věděl, co chce a k získání moci využil všechny své schopnosti. Celkově bych dal 85 %.

rickiwolf
07.02.2019

Šlo o významného politika. Vždyť díky němu se začalo s Francií počítat jako se světovou mocností. A také došlo k hlubší evropské integraci.