Jak porozumět digitálnímu světu

Jak porozumět digitálnímu světu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407137/bmid_jak-porozumet-digitalnimu-svetu-P89-407137.jpeg 3 11 7

Podtitul: Vše, co potřebujete vědět o internetu, bezpečnosti a soukromí. Počítače jsou všude a nejsou to jen nám důvěrně známé notebooky, tablety nebo chytré telefony. Většina ostatních počítačů je pro nás neviditelná – ovládají domácí spotřebiče, automobily, lékařské přístroje, dopravní systémy, energetické sítě nebo třeba zbraňové systémy. Miliardy počítačů denně tiše shromažďují a sdílejí obrovská množství dat o našich osobách. Vlády a firmy prostřednictvím počítačů monitorují stále více z toho, co děláme. Sociální sítě a zadavatelé reklam o nás vědí mnohem více, než by nám bylo milé, a využívají přitom informací, které jim sami dobrovolně předáváme. Chápeme skutečně moc počítačů v našem světě? Kniha Briana W. Kernighana začíná od fyzické konstrukce počítačů a rozboru toho, jak vlastně dělají svoji práci, a dotýká se všech důležitých aspektů od programování přes konstrukci a problémy internetu až po sociální, právní a politické dopady digitalizace a jejich řešení. Přehledně a přitom v úplnosti se zde můžeme seznámit s riziky, které počítače představují pro naše soukromí a bezpečnost. Proto je nezbytnou sumou informací pro každého, komu není jeho život lhostejný.... celý text

Literatura faktu Literatura naučná PC literatura
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

Understanding the Digital World: What You Need to Know about Computers, the Internet, Privacy, and Security , 2017


více info...

Přidat komentář

soukroma
23.06.2023 3 z 5

Doufám, že se nemýlím, že se obsah knihy - tj. základy výpočetní techniky - vyučuje u nás už na středních školách, nebo ještě dřív, zatímco autor toto vyučuje jako kurz na Princetonu netechnické obory...
Opravdu netuším, komu bych knihu mohla zodpovědně doporučit - malí a mládež se asi vše spíš učí za pochodu, po kouskách a hlavně prakticky, vyšším ročníkům postačí dílčí skripta a střední a starší generaci je taková kniha vcelku nanic (spoustu věcí vědět nepotřebují, historie typicky nikoho nezajímá, jedině praxe - neumím si představit, jak nováčkovi v digitálním světě vysvětluji používání e-mailu od jeho historických počátků a s podrobnostmi fungování všech potřebných protokolů, Internetu, sítí, hardware a software; to bych nepřežila, doslova).

LordSnape
31.07.2022 4 z 5

Vzhledem k tomu, jak si lidé na netu, a hlavně na sociálních sítích, chovají, je tahle kniha schválně napsána tak jednoduše. A stejně to nedostačuje. Dostanou se k ní ti, co už něco vědí, a ti, co nic vědět nechtějí, jsou rádi, že umí číst články z Novinek nebo pochybné weby... Ale pro náctileté a děcka, co jsou do světa internetu vhozeni po hlavě, je kniha už v podstatě nutností.


buitenlander
21.07.2022 5 z 5

Za mě výborná kniha, úrovní znalostí přesně tak, jak jsem si představovala. Nejde moc do detailu, to jde vždy dohledat jinde, spíš vysvětluje principy a co znamenají běžně používaná slova, kterým jsem ale bez kontextu nikdy přesně nerozuměla. Nemusíte začít programovat ani vypínat cookies na ochranu soukromí, ale pokud chcete, můžete na tomto základu začít.

yerry
29.03.2021 3 z 5

Nie som si istý, komu presne bola táto kniha určená. Meno autora by mohlo naznačovať, že by mohli mať o ňu záujem programátori. Chyba. Tí už pravdepodobne problematiku opísanú v knihe poznajú dopodrobna. A tí, čo sa s týmto menom ešte nestreli? Teda predovšetkým začiatočníci a IT doposiaľ nedotknutí? Tí si aj aktuálnejšie informácie obsiahnuté v knihe zaobstarajú zadarmo na ktoromkoľvek aj domácom portáli, teda pokiaľ im niekto nehackne počítač či mobil alebo ak ich už nemajú v hľadáčiku spravodajské služby alebo teroristické organizácie.

Ak patríš medzi takto postihnutého začínajúceho nadšenca IT, radšej okamžite vytrhni kábel od PC zo zástrčky, batériu z notebooku či mobilu, všetko to zabal do alobalu a zabetónuj minimálne 2 metre pod zem. Nie je na škodu nad to umiestniť ešte nejakú rušičku ... aspoň pokiaľ teda nedočítaš túto knihu do konca.

Knihu autor rozdelil do troch hlavných oddielov: Hardvér, Softvér, Komunikácia. Určité informácie sú v nej obsiahnuté, škoda však, že sú dosť povrchné. Pár podobných kníh dokonca aj od domácich autorov som už čítal niekedy na sklonku 90. rokov a na začiatku nového milénia. Táto má podobný koncept s mierne aktualizovaným obsahom. Čakal som od nej viac. Nejaké konrétne návody a odporúčania. Všetko je to v nej veľmi všeobecné. Čo sa dozvieš?

Softvér obsahuje chyby a bezpečnostné diery. Čím zložitejší softvér, tým má viac chýb. Vždy však minimálne jednu. Si neustále sledovaný a bude sa to zhoršovať. Internet je obmedzovaný štátnymi a korporátnymi zájmami a bude sa to zhoršovať. Najslabším článkom šifrovania je vždy človek a pod.

Napriek mojim výhradám, kniha je napodiv písaná docela čítavým štýlom, takže ak aj problematiku ovládaš, možno ťa zaujme. V tom prípade si prihoď nejakú tú hviezdu...

morte
29.01.2020 5 z 5

Jak porozumět digitálnímu světu je výborná kniha. Záměrem autora bylo představit běžnému člověku, který informatiku nestudoval, jak náš na počítačích nyní už závislý svět, funguje. Autor postupuje od fyzické podstaty počítačů, přes jejich programovou výbavu až po vzájemné propojení díky internetu. Srozumitelně vysvětluje pojmy, které jsou i laické veřejnosti známé, ale přesto zůstávají veřejností nepochopené, např. "jedničky a nuly". Váš strýc nebo soused, až toto slovní spojení po přečtení Kernighanovy knihy příště použijí, už budou vědět, o čem mluví. Autor vysvětluje, jak počítače fungují na mechanické bázi (hardware), jak jsou jim zadávány instrukce, aby dělaly to, co se po nich žádá (software) a jak jsou spojeny do celosvětové sítě známé jako Internet. Čtenář vybaven těmito znalostmi už je schopen pochopit i závěrečnou část, která se právě Internetem zabývá. Takový čtenář už dokáže ocenit nejen přínosy Internetu, ale je schopen si už uvědomit i předkládaná úskalí. A kvůli tomu kniha vznikla - aby si široká veřejnost byla vědoma, co znamená nejen pohybovat se na internetu, ale žít ve světě, kde jsme obklopeni počítači, senzory a mobily na každém kroku. Tato zařízení o nás sbírají data, zaznamenávají je a předávají k dalšímu zpracování. Uvědomění si těchto skutečností nutně neznamená, že čtenář může tento stav změnit, ale už by měl být schopen zvážit rizika, kterým je vystaven, když počítač, mobil, Internet nebo například chytrý reproduktor umístěný uprostřed obýváku používá. V žádném případě nemohu souhlasit s komentářem pode mnou, že kniha je "jednoduchá, tak pro 11-ti letého kluka". Ano, kniha je napsána srozumitelně, aby si ji i takto starý hoch mohl přečíst. Současně si ji však může přečíst a dokáže ji pochopit kdokoliv bez ohledu na věk či předchozí znalosti. Albert Einstein řekl, že pokud něco nedokážete vysvětlit šestiletému dítěti, tak tomu sami nerozumíte. Jestli tedy Kernighan zvládl látku své knihy sdělit tak, aby jí porozuměl dorostenec, odvedl velmi dobrou práci. Knihu jednoznačně doporučuji. Pozn.: Četl jsem originální vydání, tak kvalitu českého překladu ve svém hodnocení neposuzuji.

DendousSKS
19.01.2020 3 z 5

„Ve skutečnosti vůbec žádné soukromí nemáte. Smiřte se s tím."

los
28.12.2019 3 z 5

no, takové jednoduché, tak pro 11letého kluka

Štítky knihy

internet počítače bezpečnost na internetu

Autorovy další knížky

Brian W. Kernighan (p)
kanadská, 1942
2019  69%Jak porozumět digitálnímu světu
1989  93%Programovací jazyk C

Kniha Jak porozumět digitálnímu světu je v

Právě čtených4x
Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst21x
Chci si koupit10x