Jak být cizincem

Jak být cizincem https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133857/bmid_jak-byt-cizincem-uKk-133857.jpg 4 19 2

středoevropan se přistěhoval do Británie a rozhlédl se po jejích obyvatelích to, co mu připadalo charakteristické a komické, to o nich napsal, jeho kniha byla v Británii přijata s nadšením Pod uvedeným názvem jsou v tomto vydání spojeny dvě humorné knihy o Angličanech, práce maďarského spisovatele trvale žijícího (od doby předválečné) v Anglii, a to Jak být cizincem a Jak být originální; první zachycuje ve vtipných až ironických radách pro cizince charakter a mentalitu Angličanů z doby předválečné, jejich plachost a málomluvnost, odpor k patosu a vychloubání, sebekázeň a zejména smysl pro humor; druhá podobným způsobem postihuje,jak se říká v doslovu, "Anglii moderní, proměněnou poválečnou konjunkturou, ovlivněnou rozmachem motorismu a televize a chránící před záplavami cizinců poslední zbytky svého soukromí".... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

How to be an Alien + How to be Inimitable , 1946


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
14.07.2020 5 z 5

Knihu jsem četl již před drahnou dobou v anglickém originálu a moc se mi líbila. George Mikes, naturalizovaný Angličan původem z Maďarska, úsměvnou formou vykresluje typického "domorodce" se všemi jeho cnostmi i zápory. I když jsem, bohužel, neměl možnost dlouhodobě pobývat ve V.Británii, z toho mála, co jsem sám zažil na vlastní kůži, jeví se autorovy postřehy jako nanejvýš věrohodné.

gabriel576
29.09.2019

Tato kniha je o velkých nebo i menších odlišnostech, kterých si George Mikes jako rozený Středoevropan všiml na britských ostrovech. Hlavní charakteristický rys této knihy je popisování a charakterizování všeho humorně. V celé knize snad nenajdete ani jednu stránku, která by nebyla ani trochu zlehčená humorem. Díky smyslu pro humor pana Mikese a jeho nebojácnosti si takhle z Britů utahovat dělá z této knihy skvělou možnost se pobavit.
Jak by asi bylo v samotné knize napsané prostředí je velmi britské. Také není žádné vymyšlené autorem, ale je takové jaké v reálném životě bylo. Má spoustu jiných od aspektů na rozdíl od středoevropského jako častější déšť a celkově jiné podnebí. Také většina věcí v prostředí už je úplně jinak, protože kniha byla vydaná roku 1946.
Já jsem četl anglické vydání této knihy. Kniha byla velice zábavná. Za každou kapitolou jsem chtěl číst další a další a to myslím už ukazuje, že je to opravdu skvělá kniha. Rozhodně všem doporučuji přečíst si tuto knihu ať už v české verzi nebo té anglické, která mě obohatila o nová anglická slova.


Autorovy další knížky

George Mikes
maďarská, 1912 - 1987
1970  85%Jak být cizincem
2011  73%Jak se stát Britem
1996  85%Číča: Životopis kočky
2015  73%Jak být chudým

Kniha Jak být cizincem je v

Právě čtených2x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce34x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x