Já, Bahia, zázračně zachráněná

Já, Bahia, zázračně zachráněná https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73983/mid_ja-bahia-zazracne-zachranena-yMx-73983.jpg 3 53 11

Příběh dívky, která jako jediná přežila leteckou katastrofu 30. června 2009 spadlo u Komorských ostrovů do oceánu letadlo se 153 pasažéry na palubě. Jenom Bahia Bakari, dvanáctiletá Francouzka původem z Komor, katastrofu přežila. Po pádu letadla do vody se chytila jedné z trosek a takto vydržela v ledovém a rozbouřeném oceánu celých devět hodin. Až do chvíle, kdy ji z vody vytáhl jeden námořník. Zázrak, nebo neuvěřitelná vůle k životu? Odpověď na tuto otázku hledá sama Bahia v knížce, kterou napsala společně s novinářem Omarem Guendouzem. Útlá knížečka připomíná podrobný deník, ve kterém dívka popisuje jednu po druhé hodiny, které strávila v letadle těsně před jeho pádem, potom uprostřed oceánu a nakonec v nemocnici a znovu doma… Společně s Bahiou se čtenář vrací i do minulosti této dívenky: po pádu do vody se Bahia cítí minutu od minuty zoufalejší a vyčerpanější. A tak – aby nepropadla beznaději a zároveň zůstala bdělá – se ve vzpomínkách vrací do doby před nešťastným letem. Ve své fantazii se znovu setkává se svými rodiči, sourozenci i kamarádkami. Při životě ji drží víra, že se s nimi – a zejména se svojí matkou – brzy shledá. Snad i to jí zachránilo život…V té době ještě netušila, že její matka při neštěstí zahynula. 6 měsíců po leteckém neštěstí poskytla dívka interview, kde sama sobě klade otázku: „Čím to je, že jsem se zachránila já a ne někdo jiný?“ A potom dodává: „Někdy si říkám, že kdyby mě byl někdo požádal o to, abych si to s maminkou vyměnila, udělala bych to.“ Omar Guendouz – spisovatel a novinář spolupracující s prestižními světovými médii /Paris-Match, VSD, The New York Times, CBS, BBC atd./. Jako reportér působil v oblastech krvavých konfliktů: v Gaze, Iráku či Íránu.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Moi, Bahia, la miraculée , 2009


více info...

Přidat komentář

katy238
13.02.2019 5 z 5

Kniha je jednoduchým čtením o životě jedné rodiny, kterou krutě poznamenalo letecké neštěstí. Bahia přežila jako jediný cestující a své utrpení jednoduše popisuje na stránkách útlé knihy. Kniha si na nic nehraje a nemá žádné velké ambice kromě jediné, a to podat svědectví o jednom přežití, které se rovná zázraku.

denča1000
16.06.2017 5 z 5

Kniha je naprosto zdrcující, fascinující, neuvěřitelný příběh plný emocí. O to víc, když se nejedná o smyšlený příběh, ale životní osud jedné dívky, nebo spíše rodiny. Je naprosto neuvěřitelné, že někdo dokáže přežít leteckou katastrofu. Bahia musela prožít něco neuvěřitelného, co si nikdo nedokážeme představit. Přežila pád letadla a následně 9 hodin zraněná, sama, uprostřed moře, mezi žraloky a bouří na moři, to je neuvěřitelný osud. Kniha mě strašně chytla za srdce a prožívala jsem s ní každý okamžik. Doporučuji knihu naprosto každému, protože tohle je prostě něco neuvěřitelného.


tisha8409
13.08.2015 2 z 5

Přesně, tato kniha mi bylo doporučena jako "chvíle chudáka holky". Ano, byly to chvíle, kdy se musela rozhodovat, zda tam ty hodiny vydrží, nebo zda to vzdá, ale jako sorry- kdyby se mělo psát o všem, co se komu stane, tak jsou trhy zavalený i kdejakou hovadinou typu " dnes jsem šlápla do..".

Stejně x hodin přežívali po tsunami lidé jako třeba modelka Němcová, kdy se x hodin držela s rozdrcenou pánví stromu. A je z toho bestseller? není. A mluví se hojně o tom, že ona hodně
pomáhá druhým? Taky ne. Takže pardon, ale proč bych já měla šílet a fin. tak podporovat někoho, kdo prostě jen přežil?

Kde jsou svědectví těch, kterým se děly skutečně hrůzné věci a o nichž je třeba mluvit?

mi-nul-o
01.07.2015 3 z 5

Jak mnoho jde vycucat z devíti hodinové katastrofy.. Dívenka měla velké štěstí a patří jí obdiv, ale to samé by šlo napsat na dvacet stran.
Šlo o zisk či senzaci? Až tak špatně to na mě působí.

rajen
22.06.2015 4 z 5

Knihu napsala dívenka, co přežila leteckou katastrofu a s tímto je třeba k té knize přistupovat. Nehodnotím tedy styl psaní ale obsah. A ten stojí za to. Jak se může cítit člověk, ještě ke všemu ještě dítě, který jako jediný přežil pád letadla? Co při tom prožívá a jak to vidí svýma očima? Přečtěte si to.

anii
01.09.2014

Krásná, byť smutná kniha... Čte se jedním dechem a nedá se přestat, děkuji za doplnění o fotografie, které nakonec celému příběhu vdechly obraz - představovala jsem si spoustu míst a lidí jinak.

Siraelxy
16.03.2014 3 z 5

Co k tomu říct? Hold, MAKTÚB........

Dreisii
14.11.2013 4 z 5

Krásný! Musím říct že mě ten příběh vzal....Je to neuvěřitelný že přežila uplně jediná.

giggle
11.09.2012 4 z 5

Jedním slovem: "Neuvěřitelné". Zároveň bolestivé a bohužel (?) pravdivé. Kniha, při jejímž čtení jsem se nestyděla za slzy ani na veřejnosti. Rozhodně doporučuju přečíst.

habakkuk
08.02.2012 3 z 5

Tohle nikdy nepochopím, jak může někdo něco takovýho přežít. kniha není bůhví co, ale určitě stojí za přečtení. Za dva dny to máte přelouskáno.

maruna
05.09.2011 4 z 5

Jako zázrakem přežila pád letadla malá dívenka, těžce zraněná, 9 hodin čekající na záchranu v rozbouřeném oceánu.

Autoři knihy

Bahia Bakari
francouzská, 1996

Kniha Já, Bahia, zázračně zachráněná je v

Přečtených77x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce40x
Chystám se číst11x