Ivan Hrozný

Ivan Hrozný https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185912/bmid_ivan-hrozny-IJ3-185912.jpg 4 14 3

Zprvu nadějný panovník, rozšiřující hranice Ruska a slibující vládnout spravedlivě, se proměnil v krutého tyrana, který neváhal masakrovat vlastní poddané po desetitisících. V domnění, že je nástrojem Božím na zemi, choval se, jako by pro něj neplatily vůbec žádné zákony. Tradiční obrázek Ivana Hrozného, v našem povědomí hluboce zakořeněný Ejzenštejnovým filmovým veledílem, je v této knize zcela překreslen: byl to největší tyran v ruských dějinách, ovšem dokud ho nepředstihl Josef Stalin.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Beta-Dobrovský , Ševčík (Plzeň)
Originální název:

Ivan the Terrible , 2002


více info...

Přidat komentář

tereza1198
24.05.2022 5 z 5

Perfektní kniha, která nám detailně popisuje život prvního cara. Byl brzy sirotek, celé dětství se bál o život, nenáviděl pocit bezmoci. A tak se zbláznil a rozhodl se, že už nikdy bezmocný nebude. Všude cítil zradu a tak se rozhodl, že se zbaví zrádců. A to podle něj byli všichni. Nikomu nevěřil. Popravoval celé rodiny, vlastní příbuzné, vyhlazoval celá města. Hrůzovláda despoty, který věřil, že na jeho straně je bůh a všichni svatí.
Kniha je úžasně čtivá a moc se mi líbila, i když jsem občas nevěřícně kroutila hlavou nad vší tou hrůzou.

Tammy11
10.02.2018 3 z 5

Bezesporu zajímavá kniha. Pro běžného čtenáře však místy až příliš detailně a rozvláčně popisující všechny historické nuance a souvislosti. Pro zájemce o podrobnou ruskou historii určitě skvělé čtení.


Richie1
08.11.2014 4 z 5

Výborně napsaná kniha o kontroverzním ruském vladaři - caru Ivanu IV. Hrozném.
Je neuvěřitelné, jak ruský národ trpně přijímal hrůzovládu tohoto psychicky vyšinutého panovníka, který neváhal vyvražďovat desítky tisíc obyvatel velkých měst. Ivan Hrozný vládl dlouho a značnou část jeho vlády vyplňovalo kruté zacházení s jeho poddanými, u nichž stále hledal domnělou zradu a tak je musel "trestat" jako panovník z boží vůle.
Rusko se za dobu jeho vlády díky schopným velitelům a statečným vojákům dokázalo rozšířit daleko na východ vyvrácením několika tatarských chanátů, ale na západě se Ivanu Hroznému tolik nedařilo, když počáteční územní zisky v Litvě v závěru své vlády ztratil.
Kniha zcela věcně a věrně popisuje jednotlivá období jeho vlády, jeho činy, jednání, smýšlení. Díky této knize poznáme jedinečnou dobu v dlouhých dějinách ruského národa. Velmi doporučuji zájemcům o tuto historii.