Andělé smrti
Inspektorka Lottie Parkerová série
1. díl >
V katedrále je nalezena zavražděná žena a o několik hodin později je objeven oběšený muž. Oba mrtví mají na vnitřní straně stehna stejné, amatérsky udělané tetování. Ti dva měli cosi společného, jenže co? Případu se ujímá inspektorka Lottie Parkerová a stopy ji zavedou do kláštera svaté Anděly, bývalého dětského domova, nešťastně propojeného s minulostí její vlastní rodiny. Zatímco si inspektorka začíná uvědomovat souvislost mezi současnými oběťmi a nevyřešenými dávnými vraždami, ztratí se dva dospívající chlapci. Lottie musí najít vraha dřív, než znovu zaútočí. Jenže nevystavuje kvůli pátrání smrtelnému nebezpečí i své vlastní děti? Napínavý, znepokojivě temný a do děsivých podrobností propracovaný thriller je skvělým debutem irské autorky Patricie Gibneyové a první knihou z nové detektivní série s inspektorkou Lottie Parkerovou. Za jediný rok se prodalo přes milion výtisků knih z této série!... celý text
Originální název: The Missing Ones, 2017
Komentáře knihy Andělé smrti
Je to detektivka severského typu, ale je alespoň slušně napsaná. Inspektorku Lottie Parkerovou by strčil do kapsy i Watson. Myslím, že Watson by nebyl ani horší matka než je Lottie.
Kniha byla napínavá, svižný děj, téma knihy ovšem bylo náročné. Kolik takových příběhu se muselo stát i ve skutečnosti, to snad ani člověk nechce přemýšlet.
Lottie je docela komplikovaná, občas mi svým chováním lezla na nervy, ale vesměs sympatická. Bavili mě její podřízení- ti mi byli sympatičtí všichni, takže mi přišlo mnohdy nepatřičné, jak na ne byla Lottie ošklivá. Co se týče závěru knihy, už od počátku nám bylo predkladano, že pachatel nutně musí být jeden z pánů, co byl u Jasonova otce na schůzi. I když to pak bylo malinko složitější, ten závěr se i přesto dal očekávat. Takže pro mě to zas takové prekvapko nebylo a rozhodně mi z toho brada nespadla ;-) nicméně se mi to líbilo, dávám plné hodnocení a těším se na další díl.
Dostala se mi do ruky prvotina autorky, od které už jsem nějaké detektivky přečetla. Lottie nezvládá své děti, po smrti manžela je doma téměř nepoužitelná, ale v práci se celkem snaží, jen těmi mrtvolami se to v knize opravdu hemžilo. Tip na vraha jsem měla. Téma dobré, církev, zneužívání dětí...
Jedním slovem: NUDA. Ale strašná.
Nuda zaviněná absurdním dějem, nesmyslným vyšetřováním nekompetentními policisty (navíc poškozenými charakterově), jazykově podprůměrné, vtip, nebo aspoň Náznak čehokoli vtipného ani náhodou, zápletka příšerně otřepaná, zvrat... ne, fakt nebyl.
Hlavní Antihrdinka nevyvolává nejen sympatie, ale ani soucit, a jen a pouze silný, a po dobu předčítání audioknihy, gradující odpor.
Postavy nejsou nijak vykreslené, snad tedy až na zřejmé problémy rádoby hrdinky s alkoholem, prášky a vztahy s celým jejím okolím, včetně sama sebe. Jen doufám, že nenese známky autobiografie, protože potom by mi fakt bylo líto i těch fiktivních dětí… které vyrůstají hůř než dříví v lese.
Přemýšlím nad dvěma věcmi...
Proč jsou policisté představováni jako absolutní idioti?? (nejen tady)
A druhá: Jak je sakra možné, že má tato kniha tolik superlativních hodnocení, když je takhle příšerná??!!!
Už se "kupují" hodnocení i tady??? :-/ :-/ :-/
Nedávno jsem dočetla poslední díl série a pro porovnání jsem si teď dala první díl. Samotnou mě překvapilo, kam se za pár let hlavní hrdinové posunuli (Lottie, Boyd, Kirby, Lynchová atd.) Nebo někdy také neposunuli, že... Myslím, že se trochu změnil i styl psaní. První díl se mi zdá mnohem propracovanější než ten poslední. Jako by spisovatelka už trochu podléhala rutině. K novým dílům budu asi trochu kritičtější.
81%
Sean zaslechl nahoře nad schody nějaké zvuky. Strnul. Někdo tu je. Nutil se neotočit. Nechtěl vraha varovat. Přesto nakonec instinktivně otočil hlavu a pohlédl přímo do zděšením bledé tváře své matky. Uniklo mu přiškrcené zasténání. Teď se otočil i muž a zadíval se nahoru.
Dávám si celou sérii s Lottie znovu, proto jsem si přečetla tento 1. díl. Lottie a její tým mají vyřešit první vraždu v katedrále, pak začne mrtvých přibývat. Postupně zjistí, že mrtví mají něco společného s dnes již zrušeným klášterem svaté Anděly, což bylo dříve opravdu hrůzné místo. A Lottie a pak i její syn jsou vystaveni smrtelnému nebezpečí.
Knížka se mi zpočátku četla hůř, pak jsem se začetla a nechala se unášet temným, smutným a napínavým příběhem se spoustou zvratů. A hodně mě pobavily některé myšlenky, které se Lottii honí v hlavě.
Přečtěte si i vy tento výborný thriller.
Moje první kniha od autorky a musím říct, že byla velmi pěkná..Určitě si přečtu celou sérii. Jediné minus, že jsem se úplně ztratila ve jménech.
(SPOILER) První díl série s inspektorkou Lottie mě nijak zvlášť nezaujal. Dobře se to četlo, ale ten děj tak kolísal. Nikdo z postav mi nebyl sympatický, právě naopak. Lottie je sobecká, hloupá troska. To, že byl unesen její syn Sean je jen vrcholem celého klišé. Nicméně je to autorky prvotina a já si přečtu další díl, abych věděla, zda se to nějak posune.
Na můj vkus poněkud pomalejší rozjezd na začátku knihy, ale zbytek knihy to bohatě vynahradil. Stále se nemohu rozhodnout, zda je mi Lottie jako postava sympatická, či ne. Má spoustu chyb, dělá špatná rozhodnutí ale všechno dohromady tak nějak hraje a soukromá dramata na pozdaí příběh hezky dokreslují.
Tohle není jen detektivka, je to pád do temnoty.
Inspektorka Lottie Parkerová je všechno, jen ne dokonalá, má svou hlavu a obchází rozkazy nepříjemného šéfa, utápí se v minulosti, trochu pije, ale má v sobě víc odhodlání než většina „čistých“ hrdinů dohromady. Občas jsem sice měla chuť s ní zatřást, ale sakra, právě proto ji chci dál sledovat.
Vyšetřování zločinů vede přímo do srdce zla, kláštera, kde se mělo pečovat o děti, jenže místo lásky se tam lámaly jejich duše.
Začátek vyprávění je pomalejší, jako rozjezd starého dieselu. Ale pak to chytne tah, který vás už nepustí. Ke konci jsem se přistihla, že bych nejradši pár darebáků odtáhla k branám pekelným a zabušila na ně.
Lottie s kolegou Boydem tvoří výbušnou dvojici – jejich hádky, chemie i to, co mezi nimi tiše doutná, čtenáře prostě baví.
A ten závěr, ne, tohle není kniha, kterou po přečtení odložíte. Tohle je modřina na duši, která ještě dlouho bolí.
Kniha se mi líbila, na 5 hvězd to není, ale 3 jsou adekvátní. Napínavá byla až do konce.
Pro mě zklamání. Ztrácela jsem se v postavách, zápletka mě neoslovila a navíc Lottie mi byla silně nesympatická. Těšila jsem se, až knihu dočtu a budu mít to trápení za sebou.
Přesto, že knížky s Lottie čtu na přeskáčku, vůbec to nevadí. Napínavé, trošku i hororové téma, lehký závan romantiky - to můžu!
Detektivní zápletka nebyla vůbec špatná, ale asi nejsem jediná, kdo má problém s hlavní inspektorkou. Lottie je zvláštní, rozhozená, pro vlastní děti nepoužitelná. Původně jsem myslela, že jí manžel zemřel nedávno a ne před dvěma lety. Kdyby jí ale šla aspoň ta práce. Několikrát jsem se nad jejím přístupem zarazila. Tým je také divný. Nejsympatičtější je mi asi Mark Boyd. Zneužívání dětí církevními hodnostáři, smrt, vydírání, lhaní, ukrývání stop, obchodní spekulace, šílenství. Na konci už překombinované. Dám ale ještě šanci dalšímu dílu.
Měla jsem trošku problém se začíst.. Velmi svérázná inspektorka.. jsem trochu na rozpacích z hodnocením, ale určitě půjdu do dalšího dílu.
V mých milovaných krimi sériích se blížím k posledním přeloženým dílům a bylo mi jasné, že se budu muset poohlédnout po nějakých dalších. Naštěstí mám pár adeptů a Gibney je jednou z nich.
Po přečtení jsem taková rozpačitá. Líbilo se mi to, přestože mi chvíli trvalo se začíst, ale případ byl zajímavý a mě zaujal, ale bojovala jsem s vyšetřovacím týmem. Jednak jsem teď asi zvyklá, když si je tým blízký jako rodina, nebo aspoň mají dobré vztahy, což tady bylo celkem na hraně, ale hlavně mě zarazila hlavní inspektorka a její chování, zvyky a tak. Chvílemi jsem si říkala, jak může fungovat.
Vím, že je série oblíbená, a určitě si chci zkusit přečíst ještě další díl, u kterého budu doufat, že se Lottie v některých věcech polepší.
Čtivý a napínavý příběh. Děj měl spád, krátké kapitoly mi vyhovovaly.
Hlavní hrdinka mě s přístupem ke svým dětem trochu rozčilovala, ale jinak mi seděla.
Těším se na další díl :)
Byla to čtivá detektivka s poměrně dobrou zápletkou, ale zvrat, ze kterého mi měla spadnout brada, se jaksi nekonal. Hlavní hrdinka Lottie Parkerová mi byla zoufale nesympatická. Jak se mohla tahle intuitivní chaotička s mnoha závislostmi, co nezvládá práci ani osobní život, vypracovat na velitele týmu? Opravdu by policistka poté, co je přepadena, zbita a okradena, zalezla domů a lízala si rány, místo aby vše okamžitě nahlásila, a nechala ze sebe sejmout DNA a další stopy pachatele, obzvlášť, když přepadení dle poznámky pachatele pravděpodobně souviselo s případem? Její osobní život taky stojí za zmínku. Ještě že má tři celkem schopné dospívající děti, které se zvládají postarat jakž takž o sebe a občas i o ni. Taky mě dost pobavila její hysterická reakce, když se dozvěděla, že její dcera Katie hulí s přítelem trávu, a už ji viděla někde na ulici mrtvou s jehlou v ruce. To sedí od někoho, kdo je prokazatelně alkoholik, silný kuřák a závislák na několika druzích prášků, které si do hlavy sype bez rozmyslu po hrstech. Detektivové bývají obvykle buď geniové, nebo géniové sociopati nebo géniové zoufalci. Ona je podle všeho jen zoufalec. Autorka napsala pěknou řádku příběhů s touto hlavní hrdinkou a já jen doufám, že v dalších dílech se začne Lottie vyhrabávat ode dna a nebude mě už tak iritovat.
Navzdory vysokému hodnocení mě kniha neoslovila. Vyprávění mi přišlo klopotné a nepřirozené a žádná z postav mi nebyla sympatická. Zápletka mě příliš nezaujala, bylo to překombinované.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Patricia Gibney také napsal(a)
| 2019 | Andělé smrti |
- Patricia Gibney – Andělé smrti / Na kávu s knihomolem

90 %
78 %
Andělé smrti
Přes velká očekávání, která jsem od této série měl, ve mně nakonec zanechala spíše zklamání. Zápletka přitom disponuje značným potenciálem a na první pohled slibuje silný čtenářský zážitek. Bohužel způsob, jakým ji autorka zpracovala, mi příliš nesedl – především její styl psaní působí místy těžkopádně a nedokázal mě do děje plně vtáhnout.
Slabší stránkou jsou také postavy. Jedinou skutečně sympatickou postavou pro mě byl Boyd, zatímco hlavní hrdinka Lottie na mě působila spíše negativně. Její charakter mi byl natolik nesympatický, že mi ztěžoval čtenářský prožitek a místy jsem měl problém s ní vůbec soucítit.
Dalším problémem je způsob vedení vyšetřování, který působí nevěrohodně až diletantsky. U tohoto typu příběhu přitom právě uvěřitelnost hraje klíčovou roli, a její absence výrazně oslabuje celkový dojem.
Vyprávění je navíc zbytečně zamotané a nepřehledné, což místy komplikuje orientaci v ději. Namísto napětí tak přichází spíše frustrace.
Celkově jde o dílo s nevyužitým potenciálem, které mohlo být výrazně silnější, kdyby bylo zpracováno s větší přehledností, důvěryhodností a citlivějším přístupem k postavám.