Indie má jméno Bhárat

Indie má jméno Bhárat https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44305/bmid_indie-ma-jmeno-bharat-ZbP-44305.jpg 5 7 3

aneb Úvod do historie bytí a vědomí indické společnosti. Autor, který seznamuje s tzv. árijskou Indií, s Indy, s nimiž jsme spjati dávnými pouty etnické a jazykové příbuznosti, si všímá Indie z geologického hlediska, přibližuje prvního indického krále, jeho rod a střídající se a zápasíc ídynastie, pojednává o islámu, o hinduismu jako způsobu života a myšlení, o kastách, manželství, kultuře, jazyce aj.... celý text

Přidat komentář

Damato
22.03.2017 5 z 5

Do Indie jsem se zamilovala při čtení Zvuku slunečních hodin a protože jsme doma nic o Indii neměli, otravovala jsem svými častými dialogy ( no spíš mým neodbytným monologem) své kamarády a přátele, nakonec mi doma přistála z ničehož nic tahle kniha a musím říct, že byla fantastická. Takže už snad nebudu otravovat kamarády, ale jdu rovnou cestou do knihovny...kde mají určitě zásoby takové literatury.

pustaken
29.03.2013 4 z 5

Klasika pre záujemcov o Indiu. Autor podáva stručný výklad indickej histórie, filozofie, liečiteľstva, matematiky, literatúry a jazykov Indie. Veľkým plusom sú jeho vlastné zážitky, rozhovory z návštev Indie a praktické ukážky - najmä v časti o matematike, jazykoch a literatúre (staro aj novoindickej). Každý čitateľ si môže napríklad vyskúšať preklad z bradžského nárečia (za pomoci gramatického kľúča). S prihliadnutím na rok vydania knihy je výklad prirodzene zaťažený marxistickým svetonázorom, čo najviac zasiahlo rozprávanie o indickej filozofii/náboženstvách. Napriek tomu, je zaujímavé čítať akým spôsobom sa dá indická filozofia vykladať ako vo svojom základe takmer čisto materialistická.


Renik
25.01.2012

Knížečka malá, ale nabitá mnoha historickými fakty o Indii. Dobře se čte díky rozumnému členění a tak si lze číst podle toho co vás nejvíc zajímá a postupně tak pročíst třeba celou knížku.

Štítky knihy

Indie kultura

Autorovy další knížky

Vladimír Miltner
česká, 1933 - 1997
1987  80%Indická kuchyně
1973  87%Příběhy bájné Indie
1990  88%Lékařství staré Indie
1988  83%Mahábhárata aneb Velký boj
1978  91%Indie má jméno Bhárat