Před Incalem

Před Incalem https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425210/bmid_pred-incalem-WpT-425210.jpg 4 49 8

Kruh se uzavírá! Už vyšel Incal a Poslední Incal – teď vychází poslední (nebo také první, jak chcete) díl trilogie! Vracíme se na začátek, do života našeho oblíbeného antihrdiny, detektiva třídy R, Johna Difoola. Ne, tentokrát nepůjde o osud celého vesmíru, tentokrát je to jen práce… jenže práce, která hrdinu zavádí mezi zvrácené aristokraty i nebezpečné mutanty či roboty. Ještě, že má po ruce svého betonového racka! Opět vychází celá série v jedné knize!... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Before the Incal , 1988


více info...

Přidat komentář

Kapis
29.03.2023 5 z 5

Jelikož mi byl koment k této knize plné vulgarismů smazán, bo jsem k jejímu komentování vulgarismy použil, tak už asi počtvrté to tu dávám znova a ta strašná slova autozcenzuruju a uvedu je VELKÝMI PÍSMENY, abych netratil kontinuitu.

6.4.2021
Pecka, bomba, úžasná jízda Jodowersem ke kořenům Honíka (ve významu knihy "Jak se bude jmenovat?" jako hovorové označení křestního jména Jan) Difoola. Drsné, brutální, zvrhlé, nesmlouvavé, krvavé, úchylné, úžasné, vulgární, až by určitě někteří mohli být i pohoršeni! Já tedy pohoršen nebyl a užil jsem si to od prvního panelu po poslední. Kresba Zorana je podobná Moebiovi, evidentně to byl i záměr, navázat na Incal, ale přijde mi víc okulahodící.

Alechandro se s Honíkem vůbec nemazlí, chudák už od děcka žije v bordelu, kdy i jeho matka je nebohá SEXUÁLNÍ PRACOVNICE z Červeného prstence, nacházejícího se v nižších úrovních šachtoměsta, kde jsou POSKYTOVATELKY SEXUÁLNÍCH SLUŽEB živé, žádné robotické homeoNÁSTROJE NA ČIŠTĚNÍ ZÁCHODU!! To je snad jasné. Autorovi se geniálně povedlo popsat západní konzumní společnost, i oddělení superelity od normálních lidí, které můžeme sledovat v dnešní v době poměrně drasticky. Aureoly (ne nepodobné adrenochromu) sice ještě nemají, ale jinak to tam všechno je. A o těch PLACENÝCH UTĚŠOVATELKÁCH a jejich dětech to celé je - více prozrazovat nebudu, bo bych už brojleroval. Gadžopádně méně té mystiky a více brutal HC mi velice sedlo.

Jsem nadšený - doporučuje 9,48 z 10 mutovaných homeoHOMOSEXUÁLŮ s bioZADKY z Pluta 8. Mám pochopitelně v pevné vazbě, ale kupujte to i v broži. Tato trilogie je z celého Jodowersa to nejlepší (dle mého), stojí to fakt za to, a je ve finále i jedno, v jakém se to čte pořadí, určitě není problém začít tímto dílem.

Disease
23.12.2020 3 z 5

Tak nějak "další z Incalů". Vcelku příjemně se to čte, ale vracet se k tomu nebudu.


t_gon
04.03.2020 5 z 5

Uspokojivý a veselý to pocit, dočíst závěr „pentalogické“ trilogie Incalu, který slouží jako úvod do celého vesmíru Jodoversa a jehož středobodem je oblíbený skoro-detektiv John Difool. A jako „závěrečný úvod“ slouží perfektně. Příběh se odehrává ve velmi vzdálené budoucnosti na planetě Terra 21 s její velmi zdegenerovanou a zmagořeně dystopickou společností, kdy je dění okolní galaxie/vesmíru odsunuto do pozadí ve prospěch velmi komorního příběhu Johnyho.

Ten zde ještě není za úplného trotla, jež by si zasloužil facku co druhou stránku, ale je vcelku sympatický a lehce naivní mladík, který tvrdě naráží na strukturu jednotlivých mocnosti své planety a tvrdě proti ní bojuje. Je to příjemná změna po všech těch vesmírných eskapádách, kdy řešíme pouze lokální detektivní zápletku. Zoranova kresba je na své stáří výborná, v datových scénách přehledná a podtrhuje atmosféru příběhu výborně. Potěší geneze vzniku přátelství mezi Johnem a Deepem a stejně tak přeměna Johna v neskutečného trotla. Co taky čekat, když mu robopoldi udělají v mozku guláš. Komornost zde perfektně sedí a snad jen lehce zmatený závěrečný sešit trochu bourá kvalitu vyprávění. Pro návaznost na další dění je to však asi na místě a celkově musí být snad každý fanoušek velice potěšen.

Do tohohle světa se velmi rád vrátím a nyní je zážitek o to lepší, že lze projet komplet „Incal story“ bez čekání. Takže teď nezbývá než vzít Cogana do ruky, hrdlo schladit Whisky či kokalfolem, šlehnout si SPV a čekat na Metabarona, který si to do našich knihoven přifrčí o prázdninách. Krúk!

RaptoR
07.02.2020 4 z 5

Před Incalem je posledním rozloučením Alejandra Jodorowského s universem, které se stalo největším příspěvkem tohoto moderního mystika komiksovému světu. Mix akce, mystična a filozofie je tentokrát rovnoměrně namíchán pro co nejjednodušší čtenářovo zažívání, byť se stále nebojí trochu pozlobit kritickým pohledem na soudobou společnost. Ostatně od Jodorowského nic menšího ani nečekám. Užijme si tedy poslední výlet do dekadentního Šachtoměsta a ať na počest Johna Difoola teče uisky proudem a všechna střediska jsou zdarma!

memphisz
19.01.2020 5 z 5

Takhle to celé začalo. Prequel sága je hodně podobná jako filmy Star Wars, které se snaží ukázat, co vedlo k již známému příběhu, a to včetně dokonalého prolnutí na konci.

Před Incalem je méně mystické, na Jodorowskyho téměř vůbec. Děj se soustředí na sociální kritiku a představuje detektivní odhalování jednoho velkého spiknutí a tajemství. Jodorowsky opět představuje kolonii Země, ve které není žádná flóra, vše je ovládané technikou, komercí a spotřebou. Střední třída žije přikovaná k televizi, od které čeká stále více zvrácenou zábavu, požívají syntetické drogy a dětem dávají návykovou kokalfolu, která se pyšní titulem jediného zcela chemického nápoje. Chudí žijí na spodních patrech šachtoměsta, živí se odpadky vyšších pater, do kterých (vyšších pater) zavítají jen, když se rozhodnou ukončit svou bídnou existenci skokem do kyselinového jezera. Nejvyšší patra města jsou exkluzivně osídlena degenerující kastou aristů, kteří propadli dekadenci, krutosti a zvrhlostem. Nad nimi se ve svém létajícím paláci jen tak pro zábavu neustále klonuje prezident do těl různých ras a vše sleduje mocichtivý technopapež a centrální technomozek.

Jodorowsky se vrací na velkém prostoru ke světu, který popsal v Incalu, a má dost času vykreslit všechny jeho špatnosti. Detektivní linka funguje a chvilka odpočinku od mystična je velmi příjemná.

Úžasná sci-fi kresba Jonjetova, která úspěšně navazuje na Moebia, vše jen podtrhuje. Takže zde nelze udělit nic než plnou palbu. Pět hvězd a Jodo je Bůh!

Giskard
18.01.2020 5 z 5

Pro mě osobně je tento prequel lepší než "Poslední Incal". John Difool mi v předchozích dílech nepřišel jako příliš sympatická postava, ale v tomto, který ukazuje jeho minulost od dětství, jsem k němu konečně našel cestu. Děj ubíhá svižně a bez zádrhelů, klidně bych ho doporučil i číst jako první - tak jak napovídá jeho název - před Incalem.

Fuckenbrau
19.12.2019 3 z 5

Ano, taková je naše budoucnost. Jako krysy žít v na nejspodnějších úrovních Šachtoměsta, fetovat a kouřit SPV. Místo vztahů jen "homeokurvy", komponenty si složit podle svého momentálního vkusu. Být závislými telemany a jako největší vzrůšo pochcávat zoufalce plachtící do jezera sebevrahů.

martinstefko
12.12.2019 4 z 5

Kniha "Před Incalem" se ale nevyznačuje jen specifickým, a i když s chybami, tak skvělým scénářem Alejandra Jodorovského, ale i specifickou kresbou Zorana Janjetova, kterou Alejandro sám označil jako takovou moebiovskou, ale před "Incalem". I proto si Zorana pro sérii "Před Incalem" vybral, protože to dává smysl. Je to tak trochu Moebius, ale není to Moebius. Není to Moebius, který dělal "Incal", je to Moebius, který dělal jiné komiksy. Mimochodem na tomto vydání je vidět, jak se Zoran Janjetov sám vyvinul, protože první stránky knihy v roce 2001 přepracoval a je tam rozdíl vidět. Asi by to bylo ještě lepší, kdyby celou knihu kreslil tak, jako nakreslil těch prvních pár stránek. Ale je nesmysl předělávat celé dílo. I tak kniha "Před Incalem" skvěle funguje, je velmi dobře zpracovaná a rozhodně je lepší jako samostatný příběh – což je do pátého dílu – než jako návaznost – hodně nucená – na komiks "Incal", která se odvíjí až na konci pátého a především v šestém dílu. Není to tak ladné, jak by člověk chtěl, je to místy hodně na sílu a něco je dost zjednodušeno. Ale v rámci Alejandrovy filozofie to tak nějak sedí.

Autorovy další knížky

Alejandro Jodorowsky
chilská, 1929
2014  91%Kasta metabaronů
2011  83%Incal
2013  85%Borgia
2015  88%Psychomagie
2018  75%Šílená ze Sacré-Coeur

Kniha Před Incalem je v

Právě čtených3x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce57x
Chystám se číst14x
Chci si koupit8x