Ilustrovaná kniha zlých argumentov

Ilustrovaná kniha zlých argumentov https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253389/bmid_ilustrovana-kniha-zlych-argumentov-253389.jpg 4 11 2

Čítali ste až priveľa iracionálnych internetových diskusií? Ali Almossawi rozhodne áno, a tak napísal Ilustrovanú knihu zlých argumentov! Táto príručka vznikla preto, aby internetovému veku priniesla toľko potrebnú dávku logiky starej školy (skutočne starej, a la Aristoteles). Nájdete v nej priliehavé vysvetlenia argumentačných omylov strašiak, šikmá plocha, ad hominem a iných obvyklých pokusov o argumentáciu, ktoré sú v skutočnosti chybné – a tiež nádherne nakreslený zverinec so zvieratami, ktoré sa (rozkošne) dopúšťajú všetkých logických faux pas. Králik sa nazdáva, že čudné svetlo na oblohe je určite UFO, lebo nikto nevie dokázať opak (odvolanie sa na nevedomosť). A lev neverí, že emisie tráviacich plynov kráv škodia planéte, lebo keby to bola pravda, výsledok by sa mu nepáčil (argument poukazovaním na dôsledky). Keď sa tieto zneužívania logiky naučíte rozoznávať, začnú sa vynárať odvšadiaľ, počnúc debatou v Kongrese až po komentáre na YouTube – a to je dôvod, prečo si túto skvelú knihu musí prečítať každý, kto má vo zvyku všetkému uveriť. Je protijedom na zmätené myslenie, ktorý sprevádzajú obrázky chlpatých zvieratiek!... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Citadella (SK)
Originální název:

An Illustrated Book of Bad Arguments , 2013


více info...

Přidat komentář

hrdlickova_61
04.12.2020 5 z 5

Knihu lze v českém překladu Jaromíra Matýška najít v plném znění na https://bookofbadarguments.com/cz/. Toto dílo je sdílené pod Creative Commons BY-NC licencí, což znamená, že je při zachování informací o autorech můžete pro nekomerční použití volně sdílet a upravovat.

Z úvodu: "Tato kniha je určena pro nováčky na poli logické argumentace, zvláště pak pro ty, kteří nejlépe chápou vizuálně. Vybral jsem malý soubor obvyklých chyb v argumentaci a znázornil je pomocí snadno zapamatovatelných ilustrací, které jsou doplněny příklady. Účelem je, aby se tak čtenář na těchto stránkách seznámil s některými z nejobvyklejších nástrah argumentování a byl schopen je v praxi rozpoznat a vyhnout se jim."

Z poznámek na závěr: "Před mnoha lety jsem slyšel jednoho profesora představovat deduktivní argumentaci za pomoci úžasného přirovnání: popisoval ji jako vodotěsné potrubí. Pokud do něj na jedné straně proudí pravda, bude z něj na druhé straně opět pravda vytékat. Jak už to tak bývá, stala se tato myšlenka inspirací pro obal této knihy. Když už jste došli na konec, doufám, že knihu opustíte nejen s lepší představou přínosů, které mohou vodotěsné argumenty ve vyhodnocování a rozšiřování znalostí mít, ale také s lepší představou složitostí induktivní argumentace, u které vstupují do hry pravděpodobnosti. Protože obzvlášť u takových argumentů se kritické myšlení osvědčuje jako nenahraditelný nástroj. Vedle toho také doufám, že knihu opouštíte s uvědoměním, jak nebezpečné jsou pochybné argumenty, a jak často se v našem každodenním životě vyskytují."

LuiCJ
16.11.2019 5 z 5

Táto kniha mne osobne veľmi pomohla. Či už v oblasti osobného rozvoja alebo štýlu argumentácie a komunikácie s ľuďmi.

Ide o dielo, v ktorom autor približuje 19 najčastejších logických a argumentačných faulov vo veľmi zaujímavej forme.
Ali Almossawi sa rozhodol pre veľmi dobrú vec a to zakomponovať do knižky ilustrácie. Alejandro Giraldo, ktorý je ilustrátorom tejto knihy odviedol veľmi slušnú prácu vďaka výstižným a milým obrázkom. Tie sú inšpirované dielami od spisovateľov ako G. Orwell alebo L. Carroll. Sú na nich zobrazené zvieratká, ktoré sa vždy dopustia daného argumentačného faulu a tak si čitateľ lepšie dokáže predstaviť o čo ide.

Každému logickému (argumentačný) faulu je venovaná jedna strana a preto kniha veľmi úhľadná a aj vďaka "mapke" na začiatku sa v nej dobre orientuje.

K tomuto dielu náučnej literatúry sa aj napriek prečítaniu budem stále vracať a bližšie si túto veľmi aktuálnu a dôležitú problematiku študovať - ako správne argumentovať.


Autorovy knížky

Ali Almossawi
americká
2015  82%Ilustrovaná kniha zlých argumentov