Ikigai - Japonská cesta k nalezení smyslu života

Ikigai - Japonská cesta k nalezení smyslu života https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491555/bmid_ikigai-japonska-cesta-k-nalezeni-sm-h95-491555.jpg 4 33 6

aponci zaujímají na světě čtvrtou příčku v délce života, Japonky dokonce druhou! Hlavní zásluha přitom připadá jejich životnímu stylu, jehož výrazem je právě ikigai. Tento přístup, který sami Japonci vysvětlují jako „důvod, proč vstát ráno z postele a pečlivě se věnovat své práci, rodině i koníčkům“, vnáší do všech oblastí nadšení, zdraví a štěstí. Autor vysvětluje, že právě tento fascinující styl života zajišťuje dlouhověkost, úctu ke kultuře a obdivuhodnou životní filozofii. Po úspěšném Zázračném úklidu Marie Kondo se tak čtenářům nabízí další mimořádně podnětná knížka.... celý text

Osobní rozvoj a styl
Vydáno: ekniha , Pragma
Originální název:

The Little Book of Ikigai: The Essential Japanese Way to Find Your Purpose in Life , 2017


více info...

Přidat komentář

Metroušek
17.12.2023 4 z 5

Knížka pro přemýšlivé lidi. Také vás občas napadne, že svět mohly místo americké kultury ovládnout třeba sovětská, francouzská, čínská nebo japonská? Je velice osvěžující a inspirativní ponořit se aspoň na čas do myšlení jiné kultury, ať už třeba učením se cizímu jazyku, pobytem v cizích zemích, používáním kaligrafie, jezením hůlkami nebo poslechem hudby. A také četbou této zajímavé a místy dokonce moudré knihy, která také může obohatit a zkultivovat náš život.

teodorstr
16.03.2022 5 z 5

Kniha vypráví několik příběhů, které mají poukázat na důležitost ikigai v životě. Soustředí se na japonské prostředí, což je za mě příhodné. Kniha se čte lehce a myslím, že by si z ní každý mohl něco svého vzít. Mé očekáváni splnila, čili hodnotím plným počtem hvězd.


todilka
31.01.2022 2 z 5

Já jsem poměrně zklamaná, čekala jsem asi něco úplně jiného...je to spíš popis japonské kultury, myšlení a tradic...ne že by to bylo špatné, je tam spoustu zajímavostí, ale mě to moc neoslovilo.
*čtenářská výzva 2022: Kniha, s méně než 22 hodnoceními na Databázi knih

hana5094
14.09.2019 5 z 5

Výborná kniha, která obsahuje snad všechnu moudrost světa. Budu se k ní ráda vracet.

Komaeda
15.05.2019 5 z 5

Váhala jsem,jestli si mam knihu koupit,ale jsem ráda, stoji to za to a zmeni vam to pohled na život

Márinka
18.02.2019 4 z 5

Zatímco hygge nás hýčká teplými ponožkami, plápolajícím krbem, knížkou a horkou čokoládou, lykke učí, jak být šťastní, lagom nabádá k ekologickému a trvale udržitelnému způsobu života a sisu z nás dělá zdatné jedince, ikigai jde mnohem více do hloubky.

Snaží se nám ukázat, že ať už v ponožkách, nebo naboso, šťastní, nebo smolaři, environmentálně (ne)vychovaní, odolní, nebo „na prášky“, vždy bychom měli znát smysl svého života, zjednodušeně řečeno mít důvod vstát ráno z postele.

Útlá kniha profesora Tokijského technologického institutu mě zaujala ze dvou důvodů. Zaprvé neobsahuje pouze rady a poučení, ale také mnoho pasáží popisující japonský styl života, tradice i jejich proměny, historii a konkrétní příklady ze života.

Zadruhé nejenže se věnuje zpracování informací v mozku během spánku, ale mezi pěti pilíři ikigai jsem našla také mindfulness.

Štítky knihy

Japonsko hledání smyslu života životní styl

Autorovy další knížky

Ken Mogi
japonská, 1962
2018  74%Ikigai - Japonská cesta k nalezení smyslu života
2018  93%Malá kniha o ikigai

Kniha Ikigai - Japonská cesta k nalezení smyslu života je v

Právě čtených4x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst70x
Chci si koupit39x