Komentáře knihy Hvězdy mně přály?

janinasvobo
21.04.2026

Knihu jsem dostala včera darem přímo od autorky pro naše čtenáře JKK, za kterou moc děkuji, a hned jsem se pustila do čtení. První večer jsem přečetla 100 stran. Román se čte dobře, příběh Davida se mi líbí, je zajímavý a už teď dávám 4 hvězdy. Knihu jsem dočetla 24.4. večer. Čte se to opravdu dobře

Kniholapka
19.10.2021

Tuto knihu jsem dostala k recenzi, tak se o ni pokusím.
Kniha mě hned na první pohled zaujala obalkou, která je velice netradiční. Následovala anotace a taky fakt, ze autorka sama pobývala ve Španělsku. Upřímně jsem si nebyla jistá, co od knihy čekat. Jestli to nebudou jen samé drby. Ale byla jsem velice mile překvapena. Kniha má spad, je čtivá a svěží. Jazyk je jednoduchý a nenajdeme zde složitá souvětí.
Hlavní hrdina mi byl sympaticky až na jeho velmi příznivý vztah k ženám. Nelíbilo se mi, ze když měl Andreu, měl různé opletacky i s Martou. Nejspíš to však do show byznysu patří.
Malé minus má za mě lehce zmatený skok mezi minulosti a přítomnosti. V jeden okamžik jsem se trochu ztrácela.
Nic jiného však vytknout nelze! Je to skvělá a osvěžující kniha. Rozhodne má v sobě jinakost a něčím vybočuje. Ještě jednou mockrát děkuji za recenzni výtisk a všem vřele doporučuji k letnímu čtení.

JoeSurikata
07.10.2021

Vlasta Antošová je lektorka se specializací na marketing a prodejní dovednosti. Podle svých slov však již od dětství toužila být spisovatelkou. Na realizaci tohoto snu pracuje řadu let – píše povídky, přispívá do periodik, tvoří reklamní texty.
V roce 2021 vydala „papírovou“ prvotinu: román „Hvězdy mně přály“. Jak ho prezentuje na svém webu? „Napsala jsem lehce pikantní a možná i drzé čtení o tom, jak věřit svým snům. Je také o rodinném tajemství, o lásce, o celebritách. Mimo jiné řeší téma co s nenadálou slávou a co s tím, když sláva nepřichází. Knihu jsem psala tři roky. Samotný námět byl v šuplíku mnohem déle. Zápletky vymyšleny snad od střední, ale ten hrdina… Nic moc. Až do chvíle, kdy jsem se inspirovala skutečnou osobou. Mužem, kterého chce snad každá žena. Dokonce jsem se za ním rozjela do Španělska, abychom se osobně potkali.“
Tím mužem s velkým „M“ je venezuelský zpěvák Carlos Baute, jenž se stal předobrazem ústřední figury příběhu. Ovšem fabule jako taková nemá s Bauteho životním osudem nic společného.
Mám-li se krátce dotknout formálního „kabátu“, pak bych si troufl tvrdit, že se nejedná o klasický román v podobě, co máme pod tímto pojmem zažito. Spíše je to jakási rozsáhlá časosběrná reportáž. V analogii s televizní tvorbou bych to přirovnal ke kříženci dokumentárního filmu s telenovelou. Díky takto svéráznému vypravěčskému stylu je kniha nesmírně čtivá. Děj se odvíjí svižně, akcentuje výhradně podstatné události a zcela se vyhýbá suchopárným popisným pasážím i jakékoli hlubinné analýze niterných pocitů. Tu autorka mazaně nechává na čtenáři (nebo spíš čtenářce, jelikož se jedná o vysloveně ženskou knížku).
Hlavním hrdinou je mladý Čech (ale zároveň Španěl) jménem David Rosina (ale zároveň David Dagos). Tato záhadná duální identita souvisí s rodinnou tragédií, která Davida přivádí ze srdce Evropy, kde vyrostl, do slunné Hispánie. Atraktivní adolescent zde shodou okolností přičichne k šoubyznysu, pro nějž má díky tanečnímu a pěveckému nadání výborné předpoklady. Chce to jenom dostat pořádnou šanci…
Ano, dostal ji, jinak by nebylo o čem psát. David míří krok za krokem mezi hvězdy pop-music. Jeho cestu lemuje řada milostných dobrodružství, poněvadž mladík je přesně tím typem charismatického snílka, jemuž ženy tak těžko odolávají. Ne všechny aférky však skončí pohodově. A z toho se nakonec vyklube nezbytné zašmodrchání příběhu, bez něhož by byla dějová osnova poněkud jalová.
A tak se dostávám ke globální stavbě syžetu, která je přísně lineární. Autorka nechá svého chlapce stoupat po žebříku, na němž se občas zlomí nějaká ta špricle, ovšem k žádnému zásadnímu pádu do hlubin nedojde. Pouť ke slávě je popisována se zvláštním odstupem, z perspektivy „zpoza opony“. City a emoce se pouze konstatují, nenimráme se v nich, nahlížíme je pouze zvenku, po povrchu.
Za nejsilnější pasáže bych určitě označil náhledy do zákulisí zmíněného šoubyznysu včetně všeho, co s tím souvisí: PR, umělecký management, „image making“ atd. Je vidět, že s tímto světem má autorka dostatek zkušeností a ví, jak to v něm chodí. Pro člověka, který zná své milované hvězdy pouze z pódia, je to určitě zajímavý exkurs.
Co se týče redakce knihy, dělá na mě dojem určité nevyrovnanosti. Většina textu je zpracována precizně, ale některé úseky poněkud drhnou (překlepy, chyby, stylistické neobratnosti). Při práci na dalším titulu by to asi chtělo na tuto součást procesu důsledněji dohlédnout.
Co mě naopak velice potěšilo, je grafické řešení včetně působivé, neotřelé obálky. Pevná vazba je taky důkazem, jak moc pro autorku znamená splnění literárního snu.
Jelikož mám zkušenosti s publikováním vlastním nákladem, fandím každému, kdo si tuto trnitou pěšinu prošlapává také. A tak držím palce i Vlastě Antošové a už teď jsem zvědavý, s čím přijde příště.

Děkuji autorce za recenzní výtisk.

AdriSong
06.08.2021

Kniha mne zaujala netypicky díky obálce, která se mi již na první pohled velice líbila. Když jsem o ní začala zjišťovat další informace, nadchlo mne, že si začínající autorka jejím napsáním splnila životní sen a knihu vydala vlastním nákladem. Když jsem obdržela recenzní výtisk (za který tímto neskonale děkuji), říkala jsem si, že jej už jen z těch důvodů musím přečíst, i kdybych se k tomu musela nutit sebevíce. Naštěstí žádná tyranie se nekonala, jelikož příběh je svěží, velmi dobře čtivý a hlavní hrdina zajímavý a charismatický. Již od prvních stránek dokáže plně vtáhnout do děje, který velice svižně ubíhá. Ač autorka v knize skáče z jednoho období života hlavního hrdiny do druhého, má tento koncept plně pod kontrolou a čtenář se v časových obdobích neztrácí a naopak tento způsob vyprávění působí veskrze originálně. Postupně odkrýváme, jaké výčitky hrdinu trýzní celý život a zároveň sledujeme jeho peripetie se ženami, které knihou jen tak proplouvají, aniž by však ve mne nechala některá výraznější dojem. Snad jediné, co bych vytkla, je okamžik, kdy kniha končí. Pro mně osobně přišel konec v nečekanou dobu, ale pevně věřím, že si autorka tohoto osvěžujícího a zajímavého příběhu připravila půdu pro pokračování v druhém díle, který bych si moc ráda přečetla. Kniha je dle mého názoru výbornou volbou na letní odpočinkové čtení, ale i na dlouhé zimní večery, které chcete rozjasnit něčím milým a pozitivním.

janika199
30.07.2021

Lidi, já bych hlavního hrdinu chtěla domů. A vůbec bych nedělala blbosti jako Andrea. Naprosto skvěle udělaná postava. Knížka mě moc bavila. A na to, že jsem od autorky nic jiného nenašla. (hned jsem totiž chtěla zhltnout další knížku) A tato knížka je úplná novinka. Tak smekám před talentem. Doufám, že knížka nebude první a poslední. Dala bych si další a další a další. Doporučuji.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi