Hry

Hry https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515577/bmid_hry-xOK-515577.jpg 4 1 2

Per Olov Enquist (1934-2020), švédský dramatik, prozaik a esejista, je dnes nejpřekládanějším a nejhranějším představitelem současného švédského divadla. Do výboru z jeho dramatické tvorby jsou – v kompletně zrevidovaných překladech – zahrnuty všechny divadelní hry, s nimiž se už mohli seznámit naši diváci: Noc tribádek, Ze života žížal, V hodině rysa, Obrázkáři, Blanche a Marie, Faidra, které demytizují a zároveň „polidšťují“ známé postavy skandinávské kultury, světové vědy či antické mytologie (například spisovatele Augusta Strindberga, Hanse Christiana Andersena a Selmu Lagerlöfovou, filmového režiséra Victora Sjöströma či objevitelku radia Marii Curie-Skllodowskou), a příběh o lásce a „kocourovi, který zemře, ale vstane z mrtvých“ V hodině rysa. Doplňují je dva tituly přeložené do češtiny poprvé: Magický kruh, odhalující nelichotivé pravdy o Komunistické straně Dánska, a autorská adaptace proslulého Čechovova dramatu Tři sestry, teď staré.... celý text

Přidat komentář

milan.valden
06.08.2023 4 z 5

Devatenáctým svazkem edice Divadelní hry, kterou vydává Institut umění - Divadelní ústav v Praze, je výbor osmi her švédského prozaika, esejisty a dramatika Pera Olova Enquista (1934 - 2020), i u nás známého díky románům Svržený anděl, Magnetizérova pátá zima, Návštěva osobního lékaře nebo Kniha o Blanche a Marii, scénáři k filmu Hamsun nebo autobiografii Jiný život. Když Enquist, již úspěšný prozaik, napsal v roce 1975 svoji první divadelní hru Noc tribádek, bylo to překvapení i pro něj, neboť nic nenasvědčovalo tomu, že by se na takovou dráhu mohl vydat. Leč stalo se, následovaly další hry a z Enquista se stal nejhranější moderní švédský dramatik. V jednom rozhovoru Enquist řekl: Psaní románů je osamělá práce, báječná, ale neurotizující. Divadlo znamená společenství a sounáležitost. V některých svých hrách počínaje výše zmíněnou prvotinou se Enquist zabývá skutečnými, mnohdy velmi slavnými osobnostmi, na které se ale dívá neuctivě a svévolně, bez piety - vždy se přitom však opírá o pečlivé studium pramenů, korespondence či deníků. A jeho hry jsou možná proto tak přitažlivé, že slavné osobnosti odhaluje jako lidi z masa a kostí se všemi jejich chybami. V Noci tribádek je to dramatik August Strindberg (jemu Enquist věnoval i scénář k televiznímu filmu Strindberg - život, jehož literární verze vyšla i v češtině) a jeho žena, herečka Siri von Essen. Ve hře Ze života žížal jsou to slavný pohádkář Hans Christian Andersen, herečka a autorka pamětí Johana Luisa Heibergová a její manžel, dramatik Johan Ludvig Heiberg. Magický kruh si bere na paškál představitele dánských komunistů na podzim 1958. Obrázkáři se odehrávají v roce 1920. Režisér Victor Sjöström chce představit ukázky ze svého filmu Vozka smrti autorce předlohy, slavné spisovatelce a nositelce Nobelovy ceny za literaturu Selmě Lagerlöfové. Do toho zasahuje prostořeká Victorova milenka, herečka Tora Tejová. Blanche a Marie je příběhem Marie Curie-Sklodowské a Blanche Wittmanové, která byla pacientkou profesora Charcota, jehož asistentem v Paříži byl Sigmund Freud. Svazek doplňují známé psychologické drama o mladistvém násilníkovi V hodině rysa, moderní zpracování antického námětu Faidra/Zatmění, polemika s proslulým dramatem Jeana Racina, a konečně osobitá adaptace slavné hry A. P. Čechova Tři sestry, teď staré (Moskva). Zbyněk Černík, překladatel všech her svazku (kromě Noci tribádek, kterou přeložil František Fröhlich), napsal doslov a Johana Vitásková sestavila přehled inscenací Enquistových her na českých jevištích, který dokládá, že i u nás si Enquist jako dramatik našel své místo.

milan.valden
06.08.2023 4 z 5

Švédský spisovatel Per Olov Enquist (1934 - 2020) patří k mým oblíbeným, proto jsem uvítal výbor z jeho divadelních her; některé jsem již četl v předchozích vydáních, jiné jsem neznal. Svazek jich obsahuje osm: Noc tribádek (o Strindbergovi a jeho ženě), Faidra, Ze života žížal (o Andersenovi a jedné slavné dánské herečce), V hodině rysa, Magický kruh (o dánských komunistech), Obrázkáři (o Selmě Lagerlöfové a Victoru Sjöströmovi a slavném filmu Vozka smrti), Tři sestry, teď staré (podle Čechova) a Blanche a Marie (o Marii Curie-Sklodowské a Blanche Wittmanové).


Kniha Hry je v

Knihotéce1x
dalších seznamech1x