Hrozba z Moře klidu

Hrozba z Moře klidu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39769/hrozba-z-more-klidu-39769.jpg 3 8 2

Allen Steele, americký autor specializující se na hard-SF, je pokládán za zástupce klasické podoby SF žánru v nejlepší tradici Roberta A. Heinleina a Arthura C. Clarka, jejichž práce jsou stejně jako ty jeho založeny na přímočarém ději a srozumitelně podaných předpokladech, podpořených pečlivým studiem moderních vědeckých poznatků. Neklade důraz na rozvinutou technologii – ačkoli i té si čtenář užije dost – naopak, největší pozornost věnuje obyčejným lidem vystaveným neobyčejným situacím. Základna Tranqullity je stále měsíční základna sloužící k mírovému vědeckému výzkumu. Její odvrácenou tváří je Hnědý sokol – lunární atomová základna vytvořená za vlády Trumana a Eisenhowera, osazená šesti raketami s atomovými hlavicemi. A teď je studená válka u konce. Americký kosmický program se stává obětí politiků a základna Tranquillity, už dlouho opuštěná, má být prodána vzmáhajícímu se německému průmyslovému koncernu König Selenen GmbH. A tak má proběhnout symbolická poslední mise, kdy budou rakety zneškodněny a základna předána Němcům. Velitelem má být Gene Parnell, astronaut-průkopník, který před mnoha lety rakety na základnu dopravil. Ale velmi rychle zjišťuje, že někdo jiný má s Hnědým sokolem své vlastní plány. Kdo je to? Komu může Parnell věřit? Veterán kosmického programu rozehrává smrtící hru s neznámými teroristy. Sázka je velká: budoucnost planety Země.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Tranquillity Alternative , 1996


více info...

Přidat komentář

ludek.n
06.11.2023 3 z 5

Americká lunární základna Tranquillity dlouhá léta ukrývala řízené střely s atomovými hlavicemi. Nyní nadešel čas, aby byly rakety zneškodněny, proto se k Měsíci vydává posádka Conestogy na své symbolické mírové misi. Ne všichni na palubě se však do kosmu vydali s nezištnými úmysly. Allen Steele je pečlivý, chtělo by se říci až pedantický, ve svém přístupu ke zpracování vědeckých dat a jejich přetvoření do srozumitelné románové podoby. Na jednu stranu mu v tom fandím, neboť díky této vlastnosti je jeho vyprávění jednoduché, přehledné a přímočaré, na druhou stranu se však také bohužel stává malinko suchopárným a nezáživným. Do vnitřního světa postav nevstupuje a o svých hrdinech nám toho prozradí jen nezbytné minimum, takže se těžko s některým z nich sblížíte. City a emoce nejsou na programu dne. Hrozba z Moře klidu není ani typickou technickou hard-SF (i když k ní má asi nejblíže), či nějakou její militantní verzí. Já bych ji označil za alternativní dokumentaristiku s nádechem dobrodužných a vědecko-fantastických motivů. Není to pecka, která by vám rozhodila tepovou frekvenci, ale není to ani nudný propadák.

newSami
13.08.2020 2 z 5

V podstate sklamanie, rozhodne som od tejto knihy očakával viac. Trochu zaujímavejšej akcie som sa dočkal až v závere, dovtedy to bola nuda.


Autorovy další knížky

Allen M. Steele
americká, 1958
2004  69%Labyrint noci
2004  65%Hrozba z Moře klidu

Kniha Hrozba z Moře klidu je v

Přečtených12x
Knihotéce21x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x