Paul z Duny

Paul z Duny https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29297/bmid_paul-z-duny-nKq-29297.jpg 4 57 12

Hrdinové Duny série

1. díl >

První díl nové řady nejslavnější SF ságy líčí události po ovládnutí planety Paulem Muaddibem, jímž končí klasický příběh Duny. Další historii Duny známe až ze Spasitele, kde už si Paul podmanil celou Galaxii. Paulovy výboje jsou v plném proudu. Jeho legie kráčejí od vítězství k vítězství, ale Paul má i mnoho nepřátel. A sám má pochybnosti - nevytváří místo řádu chaos a nezrazuje ty, kteří mu věřili?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Paul of Dune , 2008


více info...

Přidat komentář

Kutcho
03.05.2024 4 z 5

Kniha ma milo prekvapila, a hoci to zo začiatku moc nádejne nevyzeralo, nakoniec bola napínavá, zaujímavá a skvele rozvíjajúca postavy a osudy postáv prvej Duny.

ArkAngel
09.07.2023 2 z 5

Český Atreides hodnotí Dunu: V rámci chronologického čtení celé ságy jsem se nejdříve pustil do pasáží v minulosti, které jsou takové nemastné neslané a víceméně je tu tvůrci dali jenom proto, aby mohli pozabíjet postavy, které nechali v Předehrách naživu. Příběh odvíjející se mezi Dunou a Spasitelem je pak hořkosladkým čtením, kdy člověk vnímá postupně nastupující diktát a přeměnu hrdiny v tyrana. Kupříkladu scény s Gurneym byly napsány skvěle, ale pak tu máme na sílu psané pasáže, jako všechny pokusy o atentát nebo celou dějovou linku s Thallem. Alespoň ale tvůrci nějak uzavřeli linku s dcerou Feyda a Margot, protože na tu Frank v podstatě zapomněl.


AnoMANder
14.12.2022 3 z 5

Dějově i vypravěčsky o něco lepší než Lady z Caladanu, Vévoda z Caladanu. Autoři se snaží navázat na Herbertovu Dunu, ale kvalit mistra nedosahují, občas nezáživné kapitoly. Je zde zajímavá dějová linka s vikomtem z Grummanu, Fenringem.
Více se to blíží stylu vyprávění, jak ho z prvních knih ze světa Duny. Je to spíš "povinnost" pro milovníky této ságy, možnost setkat se znovu s oblíbenými postavami. Chybí ale hlubší prokreslení postav, výraznější zvraty, napětí.

Shock
20.05.2022 3 z 5

Kniha má dva příběhy ze života Paula Atreida, které se prolínají. Jeden je z jeho mládí a druhý po nástupu na trůn. Dle mě vcelku zbytečná kniha. Neposunuje to děj v rámci ságy. Doporučuji číst až po Duně, na kterou kniha navazuje.

Celkem dost překlepů.

willis
30.08.2021 odpad!

Anderson s Herbertem ml. píší svá díla jako fan fiction, stylisticky jednoduché, bez snahy o nějaký filozofický nebo jiný přesah. Postavy jsou ve srovnání s původními díly " out of character"

hetzerjoke
15.08.2021 3 z 5

Čistokrevný fan servis pro milovníky Duny, ve kterém se čtenář dozví mnoho zajímavých podrobností nejen že života Paula Atreida, ale také jeho přátel i nepřátel. Příběh se soustřeďuje na dvě období hrdinova života - první z dob tzv. Války Asasínů a druhé, ve kterém musí Paul jako nový imperátor čelit vzpouře jedenácti velmožů i atentátníkům z vlastního dvora. Zatímco první dějová linka je víceméně pouhá akce a politika, pokládaná vstupy starých známých postav z trilogie Předehry k Duně, ve druhé si autoři pokouší hrát na Franka Herberta a krom samozřejmé akce se pouští do duševního rozboru mladého císaře. Ne příliš úspěšně, nutno dodat. Herbert junior a Anderson prostě mají svůj vlastní styl, dokáží vymyslet znamenité zvraty a vykreslit různorodé charaktery, ale filozofii původního autora se jim dosud nepodařilo napodobit.

hanak_v_exilu
09.03.2018 4 z 5

První výplňový díl mě hodně překvapil. Je čtivý, napínavý a odpustil si většinu nectností starších knih Briana Herberta. Protože samotného Spasitele Duny považuju za jeden z nejslabších dílů původní šestice, tak si ani nemyslím, že by za její kvalitou výrazně zaostával. Jako už tradičně ovšem platí, že její myšlenkové hloubky nedosahuje.

PatSandor
06.02.2017 5 z 5

Propadl jsem Duně a celá série má speciální místo v knihovně.

Lucienka
27.12.2015 4 z 5

V Paulovi jsem se dozvěděla spoustu souvislostí a dovysvětlení, která jsem z Duny nepochytila, takže jsem za to ráda. Témata jsou nadčasová: džihád a nedostatek/hospodaření s vodou atd, že by mělo zajímat asi všechny generace.

Eigis
02.03.2015 5 z 5

Je sice pravda, že mi trochu vadilo střídání dvou časových rovin, ale jinak to vůbec nebylo špatné. Výrazně kladně hodnotím především dostatek akce.

Gwin
10.08.2013 2 z 5

Slabý odvar ze světa Duny, navíc mi připadá, že si pánové Brian Herbert a Kevin James Anderson upravují svět, postavy a děj, který už byl předem vytyčen Frankem Herbertem.

Děj knihy se točí kolem Paula Atreida, který se odvíjí ve dvou časových rovinách. První probíhá v dobách války assassinů, když bylo Paulovi dvanáct let a druhá navazuje na děj původní Duny, kde se Paul stal Imperátorem známého vesmíru.

Pokud nejste fanoušky Duny, nedoporučuji ke čtení.

Zdá se mi to nebo je běžné, že u prvních vydání v Baronetu je vždy odfláknutá korektura?

Ládja
05.03.2013 4 z 5

Psát, že se tento díl nevyrovná Duně je podle mě zbytečné, protože té se vyrovná jen málo knih(jestli vůbec nějaká) z této série, ale vlastně i z sci-fi jako celku. Ale byl to příjemný návrat do světa Duny a k Paulovi ze kterého se stalo naprosto něco jiného než by člověk čekal. Nejvíce mi vadily občasné překlepy(nebo nedoklepy) v textu. Občas se ztratí z věty nějaké "se", nebo "Ona" místo "oba" atd. Celkově příjemné počtení, teď jen se vrátit ke Spasiteli a zjistit, jak jim to všechno sedí.

Štítky knihy

space opera Fremeni Duna

Autoři knihy

Brian Herbert
americká, 1947
Kevin J. Anderson
americká, 1962