Hrdinové

Hrdinové https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225245/mid_hrdinove-225245.jpg 3 16 4

Katedra historie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na přelomu let 1988 a 1989. Richard dokončuje studium, píše diplomovou práci, shání zápočty i zkoušky a snaží se získat přízeň studentky anglistiky Lucie. Vše se zkomplikuje, když se Richard stane předmětem přílišného zájmu asistentky šéfa stranické organizace. Intrikánský profesor Drábek se ho navíc snaží zaplést do svých mocenských plánů na katedře... Živý a humorný román sleduje všední život studentů pražské Filozofické fakulty na pozadí událostí posledních měsíců před sametovou revolucí. Jak s tím však souvisí Bach, Strauss nebo Vinnetou? A Václav Havel?... celý text

Přidat komentář

Katka2382
17.08.2021 5 z 5

Taková milá a odddchová sonda do předřevolučního vysokoškolského života.
Moc pěkně se mi to četlo a klidně to mohlo být delší.

TomHr
04.12.2020 4 z 5

Studentský život těsně před "Sametem" je námětem knížky dvou autorů, kteří si velmi pravděpodobně tou dobou prošli pražskou filozofickou fakultou - důvěrná znalost prostředí a procesů je velkou předností dílka. Autoři pěkně vykreslili panoptikum socialistického vysokoškolského prostředí se všemi těmi mnohdy bizarními postavičkami a absurdními situacemi. Jenom samotný příběh je takový nějaký... nijaký. Uznávám, že každá "protistátní" drobnost tehdy vyžadovala dávku osobní odvahy, ale v Hrdinech zásadní dějové zvraty vyplynuly spíše z toho, že se nám hlavní protagonista ožral. Velkého dramatu se čtenář sice nedočká, ale novela se četla natolik dobře a ten hlavní hrdina byl takový sympaťák, že mi bylo líto, že už je konec.


kilometr
28.05.2019 3 z 5

Místy občas humorný román sleduje studenta pražské Filozofické fakulty Richarda na pozadí událostí pár měsíců před sametovou revolucí.50%.

LuciLux
12.09.2015 3 z 5

Jakoby mě stroj času přenesl na fildu konce 80. let, kde se mezi historiky, angličtináři a filozofy nalézají zapálení svazáci, protirežimní rebelové a především ti, co se nechávají unášet proudem. Vyprávění je neuvěřitelně věrohodné, místy velmi vtipné, místy se početná přirovnání k hudebním skladbám či dílům Karla Maye až příliš opakují a ztrácí na originalitě. Anotace hovořící o všedním životu studentů je však až příliš pravdivá. Příběh je tak všední, že máte pocit, že jste se se u kamaráda Richarda zastavili na pár dní na koleji a zase se jede dál.