Hraniční porucha osobnosti a její léčba

Hraniční porucha osobnosti a její léčba https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330846/bmid_hranicni-porucha-osobnosti-a-jeji-l-Ctj-330846.jpg 4 20 4

Publikace se věnuje jedné z častých poruch osobnosti, která výrazně zhoršuje kvalitu života – brání lidem ve studiu, v práci i kontaktu s vrstevníky, v navazování a udržování partnerských vztahů. Vyznačuje se vysokou sebevražedností, labilními vztahy s blízkými lidmi i problémy s udržením zaměstnání.

Přidat komentář

NGC6715
31.03.2024 4 z 5

Odborná literatura. Některé věci se opakují, ale pro přehlednost je to možná lepší. Kniha je pravidelně prokládána ukázkami a příběhy, ale opět vylíčenými krátce, stroze a bez emocí. Kromě hraniční poruchy kniha rozebírá také mnohé podobné poruchy nebo odlišné s podobnými projevy. V knize jsou velké rozdíly ve složitosti kapitol. Hodně věcí je jednoduše vysvětlených, ale sem tam se objeví i nějaká hodně složitá kapitola. Kniha obsahuje opravdu velmi detailní rozbor. Nejrůznější typy diagnostiky, vtah k typu osobnosti, různé typy léčby, mnoho konkrétních případů chování, popis rozdílů v mozku, evoluční psychologii a mnohé další. Popisy terapií jsou někdy příliš nejednoznačné, ale to je všude – možná pro to, že věci jsou tak složité, že nic být jednoznačné nemůže. I tak by se ale hodilo více příkladů správných postupů (většina příkladů ukazuje postupy špatné).

hraniční porucha
- neschopnost odložit počáteční impulz
- vede k selhávání a k nízkému sebehodnocení, impulzivita přímo nesouvisí s inteligencí ale spíše s tím, že v afektu člověka jeho inteligence nedokáže zklidnit (což ale lze při správné léčbě částečně natrénovat)
- případné násilí nebo nenávist může směřovat buď hlavně proti ostatním (impulzivní typ) nebo hlavně proti sobě (hraniční typ), násilí proti sobě může být při tom nejen přímým důsledkem impulzu, ale také důsledkem potřeby přehlušit jiné pocity a jiné impulzy.
- časté jsou pocity prázdnoty, které jsou ale i u jiných poruch
- často myslí více na ostatní než na sebe a umí být velmi obětaví – neomezuje je v tom tolik logika, spoléhají se více na emoce; ovšem také mohou mít přehnané nároky na svoje okolí, hlavně na pozornost, a pokud nejsou splněny, mohou mít pocity naprostého zmaru, zoufalství a výbuchy vzteku. Někdy se u této poruchy vyskytuje manipulace, ale opět motivovaná nevyrovnanými emocemi, někdy i nevědomá (na rozdíl od psychopatické manipulace). Ve vztazích potřebují častou pozitivní zpětnou vazbu, jinak mají sklon si to vykládat jako nepřátelství. Fungují blízko principu „všechno nebo nic“.

Rozdíly v mozku:
- menší hypokampus, amygdaly, přední gyrus cinguli,
- hyperaktivní limbické struktury, jejich vyšší reakce na emocionální podněty (například pohled na tvář vyjadřující emoce)
- abnormality v objemech a integritě bílé hmoty a konektivitě frontálních a libických regionů
- selhávají tedy ty části mozku, které emoce kontrolují (orbitální frontální kůra a přední gyrus cinguli) a ty, které emoce povzbuzují jsou hyperaktivní

Problém s tímto popisem ovšem je, že podobné odchylky v mozku vykazují i další poruchy, například depresivní porucha. Hodně věcí tedy ještě není možné rozlišit.

knihyKeMne
12.01.2021 4 z 5

Kniha, která není určená pacientům (jak je zdůrazněno v jejím úvodu), takže pssst, já nic nečetla. Ale zajímavé, velmi zajímavé. Dozvíme se, jak těžké je s námi pracovat a nás "přijímat". Osvětlilo mi to, proč se ke mně jedna začínající doktorka chovala tak divně :-) A přitom podle knihy už ani téměř nespadám do té kategorie. Pro mě každopádně bylo užitečné to přečíst. Jinak nemám co dodat ke komentáři hu_87 :-)


hu_87
11.05.2020 4 z 5

Vyčerpávající kniha o jedné z nejběžněji zmiňovaných poruch osobnosti vůbec. Jediná porucha, o které existuje tolik monografií (u nás) - obsahuje poměrně dost kazuistik, informace v ní obsažené zahrnují i mj. možné projevy poruchy od raného dětství, možnosti farmakoterapie, výpovědi u HPO na Rorschachův nebo TAT test, pohled personálu na takové lidi, včetně nejrůznějších terapeutických možností a jejich výhody a nevýhody.
Lituji jen toho, že takové knihy se týkají jen těch nejčastějších poruch, anebo poruch, které jsou jendoduše více "vidět a slyšet" - ocenila bych, kdyby takovéto vyčerpávající monografie vznikly i na jiné poruchy osobnosti, ale asi utopie.

Beebee
10.02.2017 5 z 5

Velmi praktická příručka pro specialisty, nejkomplexnější, co máme nyní na českém psychiatricko-psychoterapeutickém trhu knih. Je praktická, obsahuje všechny pohledy, které by mohly být relevantní pro pochopení a léčbu této poruchy. Výborná v kombinaci s prací Faldyny (PCP) a Martina Bohuse (Borderline - porucha osobnosti. Pokroky psychoterapie. Vydavateľstvo F). Jako fajn doplněk doporučuji i Rohra (Hraniční porucha osobnosti).