Hra o peníze

Hra o peníze https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90242/bmid_hra-o-penize-636b7e07a430c.jpg 4 17 4

Tento svazek obsahuje dvě díla vydaná samostatně: Mysli si číslo, Peníze a život Příležitost dělá zloděje a hrdina Bodelsenových dvou těsně na sebe navazujících románů Flemming Borck je jedním z těch, kdo to svým jednáním výmluvně potvrzují. Tento bankovní úředníček, člověk nenápadný, nevýstřední a ničím se nelišící od ostatních, využije své příležitosti, když čirou náhodou zjistí, že se v jeho bance chystá loupež. Jelikož dovede rychle a chladně kalkulovat a „v případě potřeby“ odložit morální zábrany, podaří se mu úctyhodný kousek: sám se zmocní většiny kořisti, zatímco skutečný lupič, záhy stíhaný policií, přijde zkrátka. Čímž příběh ovšem zdaleka nekončí, naopak teprve začíná. Zločin plodí zločin, a Borck je drcen soukolím, do kterého sám vlezl. Další události ho zcela zbavují možnosti rozhodovat o vlastním osudu a učiní z něho pouhý nástroj v cizích rukou, až nakonec dojde ke střetnutí, které dopadne drasticky jinak, než bychom čekali. Napínavá zápletka románů Mysli si číslo a Peníze a život není samoúčelná, autor ji používá jako prostředku k demonstrování svého etického postoje. Jeho zdánlivá nezúčastněnost nás nesmí zmást, ve skutečnosti se od Flemminga Borcka ostře distancuje a na jeho příkladu odsuzuje „spořádaného dánského občana“, šedou, pokryteckou bytost, která svou bezohledností a egoismem může způsobit velké tragédie.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Tænk på et tal, Pengene og livet


více info...

Přidat komentář

ludek.n
21.11.2022 3 z 5

Bodelsenova Hra o peníze to jsou dva na sebe navazující romány v jedné knize, jejichž hlavním hrdinou je nenápadný, nevýstřední a od ostatních ničím se nelišící bankovní úředníček Flemming Borck. Na začátku je jeho jediným zločinem skutečnost, že využije nabídnuté příležitosti k vlastnímu obohacení. Vzápětí je však vtažen do soukolí, které ho dříve či později semele a zbaví ho vlády nad vlastním osudem. Dánský autor Anders Bodelsen ctí tradice detektivního žánru a současně nahlíží na zločin a jeho pachatele z netradičních úhlů. Vytváří tak téměř psychologické drama, které kriminální zápletku využívá jen jako prostředek pro hlubší sociologické myšlenky a demonstraci svého etického postoje. Tento trend je daleko výraznější v první próze s názvem Mysli si číslo, která si jde jednoznačně za svým a je daleko tradičnější ve svém pojetí oproti druhému kusu, pojmenovanému Peníze a život, do něhož se už vkrádá jistá rozpačitost a snaha dovést příběh za každou cenu do ohromujícího a současně tklivého finále. Solidní čtení, ale ne úplně přesvědčivé.

Kabuky
23.05.2022 5 z 5

Stojí za přečtení, když je čas a chuť.


ondras666
16.02.2020 2 z 5

Anotace knihy mě zaujala, tak jsem po ní sáhl. Ale ejhle. Po prvních pár stranách si říkám "co to jako je".
Příběh samotný má z počátku dobrý odpich, zápletka zajímavá, ale pak propad až na samé dno. Autor si s tím mohl lépe pohrát. Co mi nesedělo vůbec, to byl styl psaní. Kolikrát jsem musel znovu číst daný odstavec, abych se chytil v ději. Přeskakování z jednoho na druhý mě fakt nesedí.
A co mě tedy štvalo nejvíc, kolegové hlavního hrdiny. A když tak přemýšlím, on ani hlavní hrdina nevyhrál postavu roku.

Jana_Z
16.03.2016 2 z 5

Příběh začal velmi slibně vcelku originální zápletkou. Bohužel si tento trend neudržel až do konce -závěr mě vyloženě zklamal a proto je mé hodnocení tak nízké.

Štítky knihy

dánská literatura

Část díla

Autorovy další knížky

Anders Bodelsen
dánská, 1937
1984  71%Hra o peníze
1977  71%Obyčejná nehoda
1971  60%Mysli si číslo
1979  80%Peniaze a život

Kniha Hra o peníze je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce43x
Chystám se číst6x