Obyčejná nehoda

Obyčejná nehoda https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90244/bmid_obycejna-nehoda-RLM-90244.jpg 4 11 5

Typický úspěšný mladý muž, nově jmenovaný ředitel automobilky, se dostane do situace, kdy se jeho kariéra octne v ohrožení: přiopilý Mork usedá za volant vypůjčeného vozu, nešťastnou náhodou srazí cyklistu, pokusí se zahladit stopy a ujede. Tím román začíná. Henrik Mork řekl A a musí říci i B. Opravdu musí? Na to se snaží dát odpověď nanejvýš čtivý Bodelsenův román.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Haendeligt uheld , 1972


více info...

Přidat komentář

ludek.n
26.12.2020 3 z 5

Obyčejná nehoda dánského autora Anderse Bodelsena by se nejspíš dala považovat za krimi thriller, přestože se v něm s žádným kriminalistou nesetkáme a ani typická detektivní práce, jejímž cílem je odhalení viníků, tady není tím nejdůležitějším tématem. Pachatele trestného činu totiž známe od samého začátku a ani trochu nejde o to, zda a jestli bude dopaden, ale jak se popasuje s vinou a nejistotou v níž musí žít. Bodelsenovi se úspěšně podařilo vytvořit frenetickou atmosféru plnou napětí a strachu. Přestože se tu nestřílí, ani se nevytahují nože či otloukají pěsti, napětí houstne s každou další stránkou. Bodelsenův styl psaní je čistý, střízlivý a explozivně čtivý. Úhybné manévry nebo spletité rozbory situace se nekonají. Vždy přesně víte, kde jste a co se děje. Možná by neškodilo v závěru trochu přitopit pod kotlem nebo vcelku jasné směrování děje k cíli obrátit vzhůru nohama, ale i tak jsem se dobře bavil a dost možná, že při lepším čtenářském rozpoložení bych Obyčejné nehodě dal o jednu hvězdu více.

Pavelpi
27.03.2020 4 z 5

Sice je tady doporučení nečíst v depresi,ale kvůli ČV jsem se do toho pustil.Není to sice detektivka jak jsem si myslel,ale docela dobré.


vyvodka
27.08.2019 4 z 5

Zajímavá sonda do života viníka. Není to detektivka, ale svým způsobem je tam celou dobu napětí a očekávání, jak se hlavní "hrdina" popere se svědomím a vyděračem. Bilancování hlavní postavy, co ztratí přiznáním se a jaké jsou jiné (ne právě morálně správné) možnosti řešení? Nebo bychom uvažovali v takové situaci stejně? Zatloukli bychom raději, že jsme zabili než šli do vězení? Jen navenek to nepřiznáme. Ruku na srdce....

MOu598
11.10.2017 4 z 5

Četla jsem v listopadu 2009. Podle mých poznámek:
Hezky psané. První půlka super. Konec jako v pohádce - hlavní hrdina všechy porube a vítězí. Brr.

čef
18.05.2013 4 z 5

Psychologické drama vydíraného viníka nehody. Dusná atmosféra, pro mne nestravitelná. Mám rád knihy, ve kterých se hlavní hrdina férově a vynalézavě vyrovná se situací a zde to bylo trochu jinak. Uznávám, že je tím děj blíže k realitě, ale většinou jsem rád za něco optimistického. Nečíst v depresi!

Štítky knihy

dánská literatura dopravní nehody

Autorovy další knížky

Anders Bodelsen
dánská, 1937
1984  71%Hra o peníze
1977  71%Obyčejná nehoda
1971  60%Mysli si číslo
1979  80%Peniaze a život

Kniha Obyčejná nehoda je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst4x