Hovory s porodní bábou

Hovory s porodní bábou https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88815/hovory-s-porodni-babou-88815.jpg 4 88 19

Kniha nabízí pohled na těhotenství a porod prostřednictvím rozhovoru se známou porodní asistentkou Ivanou Konigsmarkovou, která třicet let pomáhá přivést děti na svět. Témata jsou řazena chronologicky od otěhotnění přes těhotenství k porodu a šestinedělí. Porodní asistentka hodnotí kontroverzní problémy dnešních těhotných - genetické testování, přístup medicínský kontra přírodní, epidurální anestezii, rozmáhající se počet porodů císařským řezem… Zamýšlí se nad úlohou porodních bab v životě ženy, mluví o zkušenostech z porodnictví v zahraničí, o pokusech prosadit u nás individuální péči o těhotné… ... celý text

Přidat komentář

Guepp
21.08.2022 3 z 5

Doporučuji každé prvorodičce. Má to hlavu a patu. Získáte informace o porodu. Nejde výrazně do hloubky.

Martin_Eli
11.05.2022 3 z 5

Překvapivě mě kniha nepřišla až tak kontroverzní, hlavní hrdinka v ní mluví poměrně rozumně a nepouští se to žádný ezo témat, čehož jsem se obával. Jako příprava k diskusi o tom, kde vést váš porod, je to dobré.


Verrrunka
10.11.2021 4 z 5

Obálka knihy je podle mě teda dost tristní, ale už je to kniha starší, takže OK. Ale kdybych nezaznamenala několik kladných ohlasů, sama bych po ní nesáhla.
Nicméně je to ale podle mě kniha, kterou by si měla přečíst každá matka. Ať už nastavající, současná nebo mnohonásobná. Protože to rozhodně pomůže odbourat obavy z porodu, může to vysvětlit traumata a pochyby z porodů minulých nebo prostě jen pomůže porozumět ženskému tělu. Jednu Ivanu Konigsmarkovou do každé porodnice prosím!

Ophelie
12.09.2021 5 z 5

Tuto knihu nelze než doporučit, především těhotným ženám a čerstvým maminkám. Dozvíte se spoustu užitečných rad a informací ohledně těhotenství, vyšetření, porodů, kojení apod. Jedna z nejlepších knih pro budoucí maminky.

hroneczek
04.09.2021 5 z 5

Skvělá kniha! Vřele doporučuji!
Dozvíte se spoustu praktických informací o těhotenství, porodu i kojení a dalších souvisejících tématech. Zkušená a léty prověřené odbornice osvětluje, že porod je něco přirozeného, co má každá žena v sobě. Ale zároveň by se mělo dbát na individuální potřeby jak těhotné/rodící ženy, tak na potřeby miminka. Vysvětluje, co je v různých chvílích zásadní pro bezproblémové těhotenství, správně provedený porod a počátek úspěšného kojení. Popisuje, proč jsou určité postupy v nemocnicích zavedeny tak, jak jsou praktikovány již řadu let a může vám to nabídnout jiný pohled na věc. Zároveň ale není cílem autorky špinit práci lékařů, to rozhodně ne!

Turmee
30.01.2020 5 z 5

Jestli bych měla každé těhotné doporučit jednu jedinou knihu, byla by to tato. Vše sepsáno jasně a srozumitelně. Spousta myšlenek nabádá k dalšímu studiu.
Přestože je kniha napsána před více než 10 lety, většina témat a problémů je bohužel stále aktuálních. České porodnictví se sice zlepšuje, ale k nějakému rozumnému stavu má ještě hodně daleko.

Cageyy
09.01.2020 5 z 5

Rozhovor s jednou z nejlepších porodních asistentek u nás. Praktické dotazy a odpovědi z pohledu ženy, která se v oporu pohybuje desítky let ????

lenka0383
30.11.2019 4 z 5

Kniha jasně a srozumitelně, formou rozhovoru s českou porodní asistentkou, podává principy toho, jak funguje přirozený porod. Některá vyjádření jsou podle mě až příliš zjednodušující a ne se vším souhlasím, ale jako úvod do přemýšlení o přirozeném rození je to dobrá kniha.

Vítr
17.05.2019 5 z 5

naučila mě víc než jiné

Anna 13
29.12.2018 5 z 5

Opět knížka, kterou si jednou pořídím i do své knihovny, protože je odrazem všeho, co cítím a vnímám, jak myslím...
Těhotným ženám dodá sebevědomí, podpoří je v možnosti volby a informuje o všem, o čem by matky v očekávání měly vědět.

Ivanu Konigsmarkovou zná snad každý, ale jen málo lidí ji zná doopravdy. A s touto knihou si uvědomíte, že tato žena patří k porodům stejně jako dítě k matce... Kdo jiný by měl u porodu asistovat než ona?

Čekala jsem, že se kniha bude věnovat pouze porodu a stavům českých porodnic, ale překvapila mě i velmi kontroverzními tématy, o kterých se nemluví ani v časopisech pro maminky.
Konigsmarková se rozpovídala o právu na život. O genetickém testování těhotných, o umělém oplodnění, o interupcích a právu člověka o těchto věcech rozhodovat.
Zaujala mě i kapitola o doplňcích stravy pro těhotné. Tomuto tématu jsem nikdy nevěnovala moc velkou pozornost a spousta věcí jsem si dala do souvislosti a prožila šok.

Dále se tato neskutečná žena odvážila mluvit o tabuizovaném tématu - porodu mrtvého dítěte, se kterým má osobní zkušenost. Mně samotné k tomu chybí informace a cítím potřebu, aby jsme byli my - široká veřejnost - informováni.

Dále jsem nadšená z kapitol o domácích porodech, mužích u porodu, o rutinních postupech zdravotnických systémů...
A děkuji i za osvětovou kapitolu o kojení...


Mám otázku, na kterou toužím znát odpověď? Copak takovéhle knihy dnešní současné porodní asistentky a porodníci/gynekologové nečtou? A pokud ano, opravdu nad tím vším mávnou rukou a pokračují v zaběhaných postupech?
Je to možné?

Souhlasím s komentářem makkusky... Nerozdmíchávejte už tak dost rozbouřené diskuze na téma domácích porodů, když nic nevíte, nemáte informace a jen podléháte strachům a lékařům... Mluvit můžete, až budete vědět, a nejspíše změníte názor...

A komentář pode mnou vůbec nechápu... Ano, kniha je více než deset let stará, ale soudě podle nejnovějších dokumentů z prostředí porodnic můžeme vidět, že se nic moc nezměnilo... Čímž samozřejmě nechci házet všechny do jednoho pytle.

AgataMilanov
09.10.2018 2 z 5

Tak vypada, ze ja som asi jedina, ktorej sa kniha nepacila. Bola napisana pred 10 rokmi, a pravdepodobne popisuje uplne iny stav zdravotnictva, aky je v sucasnej dobe. A asi aj prispela k zmene. Ale v sucasnosti by som ju neodporucala citat tehotnym. Ja som sa uplne vystresovala a nadobudla z tej knihy dojmu, ze lekari vobec nie su od toho, aby pri porodoch pomahali, ale skor skodili... ze nutia zeny rodit v polohe pre nu neprirodzenej, v takej, aby na nu dobre videli. Alebo ze dieta hned urvu od zenskych rodidiel, natahuju, premeriavaju a vratia az za dva dni. A podobne. Sucasny stav je nastastie niekde inde, takze kniha uz nie je (podla mna) aktualna. A ak sa clovek nechce zbytocne vystresovat, je lepsie sa jej vyhnut :)

Barbar225
16.03.2018

Knihu jsem četla v těhotenství, vše mi do sebe zapadalo. Upevnilo mě to v některých názorech a připadalo mi, že autorka není dogmatická a má zdůvodněno to, co dělá. Bohužel jsem rodila o měsíc dřív a s odůvodněním speciální péče pro předčasně narozené miminko bylo všechno jinak, než jsem si představovala. Nic nebylo přirozené, připadalo mi to spíše absurdní. Na novorozeneckém oddělení panovala averze vůči "jiným názorům", které se odlišovaly od běžné praxe v porodnici. Přišlo mi smutné, že si mě zařadili mezi ženy, které si na internetu čtou nějaké "bláboly" a nechápala jsem averzi vůči tomu, co je přirozené. Copak jako profesionální porodní asistentky a sestry nečtou takovéto knihy a nehledají východiska, jak překonat vlastní rutinu a přehodnotit postupy běžné v době socialismu? Při každém kontroverzním tématu se uchýlily hned do obranné pozice.
Asi tedy odchází z práce s pocitem, že ji udělaly dobře a některé maminky s komplikovanějším porodem se prostě jen zařadí mezi ty, co si z porodnice odnáší jednu velkou frustraci. Jako polehčující okolnost beru to, že v té době jsem byla extrémně přecitlivělá a neumím fundovaně posoudit, zda jejich postupy byly správné, či nikoliv.

lagina
04.10.2017

S některými názory se neslučuji. Ale myslím, že je to v pořádku.
Byla bych ráda kdyby moje asistentka řekla víc než : sedněte, ruku - 110/65, moč, přibrala jste, ano vypíšu, běžte se posadit do čekárny, pak vás zavolám...
Musela jsem přestat všechny ty články a knihy o porodech číst... začala jsem se děsit...
Ale pokud by někdo knihu hledal, rozhodně tohle bylo to nejlepší, co jsem zatím držela v ruce :-) Moc si prosím, aby člověk, kterého v porodnici potkám měl takový zájem, zkušenosti a rozhled v oboru jako tato porodní asistentka :-)

Eva88
10.04.2017 4 z 5

Skvělá knížka o porodnictví, porodech, zažitých stereotypech a zapomenutých intuicích. Určitě mi hodně dala. Doporučuji k četbě každé (nejenom) prvorodičce.

makkuska
28.01.2016 5 z 5

Připadá mi, že by si tuhle knihu měl přečíst každý, kdo má potřebu se k tématu porodů, zvláště těm v domácím prostředí, vyjadřovat. Lidé, kteří o něm nic neví a mají jen svůj pohled ovlivněný strachem a názory, které pochytili od okolí, a přesto domácí porody kritizují, jsou podle mého lidé neinformovaní. Právě tato kniha přináší mnoho informací týkajících se těhotenství, porodu, porodnictví, kojení a dalších témat s tím souvisejících. Souhlasím s předchozími komentáři, že nastávajícím maminkám může přinést sebevědomí a jistotu, ať už se rozhodnou pro porod doma či v porodnici, protože je podpoří v tom, že vždy závisí jen na jejich volbě a jsou dost silné na to, aby porod proběhl v pořádku.

pajula
09.09.2015 5 z 5

Nejsem zastánkyně domácích porodů a nikdy nebudu. Na to prostě nemám. Ale to neznamená, že mi tato kniha nic nedala. Naopak. Připomněla mi, že trpělivost růže přináší a že v dnešní době tato vlastnost bohužel vymizela téměř všude. Navíc mluví o přirozenosti, kterou už také neumíme vnímat. Zkrátka musíme mít vše pod kontrolou. Takže knihu doporučuji všem nastávajícím maminkám. Myslím, že mnohé z vás uklidní.

slamenka
01.07.2014 5 z 5

Každá těhotná, co chce přirozený porod by tuhle knihu měla mít přečtenou. Úplně jsem si při jejím čtení ujasnila, jaký chci mít porod :-)

Verun
27.03.2013 4 z 5

Doporučuji přečíst každé nastávající mamince. Forma rozhovoru je v tomto tématu opravdu vhodná a zároveň mnohé (mé) nejasnosti dobře vysvětluje. Určitě lepší než brouzdat po internetu a hledat v pochybných fórech fundované názory na různé typy porodu.

knihožrout
25.03.2012 5 z 5

Divím se, že tu ještě není žádný komentář a je mi ctí být první. Tahle kniha se v souvislosti s procesem s touhle porodní bábou, paní Koenigsmarkovou začala zmiňovat čím dál častěji poslední dobou a plným právem. Řekla bych, že kdo cítí, že mu moderní doba nedává to, co od života očekává, měl by si jí přečíst. Není jen o porodech doma, o těch "bláznivých alternativních ženských" - vlastně o nich není skoro vůbec. Je o přirozeném přístupu k životu a selském rozumu, který se někde vytratil. V rozhovoru je pěkně popsáno, kde se asi tak vytratil, informace z nedávné historie i s pohledem do zákulis (jak se vlastně vyvíjela X byla zničena profese porodní asistentky...), to všechno bychom jinde hledali jen těžko. přečetla jsem to za jednu noc, v práci byla k ničemu, ale nešlo to jinak. Díky oběma ženám!