Hovor, lebo zomrú

Hovor, lebo zomrú https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104269/hovor-lebo-zemru-104269.jpg 3 14 4

Román z prostředí českého podhorského městečka na jaře r. 1945, v jehož blízkosti operuje partyzánská jednotka, rozvíjí dramatický příběh ilegálních pracovníků, z nichž několik se zradou kolaborantů dostává do spárů gestapa.

Přidat komentář

ludek.n
15.03.2020 3 z 5

Poslední dny války v malé vesničce na samém úpatí kopců Kocandy a Radouše a příběh o obyčejném hrdinství i zradě. Glückselig těží ze silného tématu a zachází s ním velmi zkušeně. Nenásilně a vcelku poklidně vede dějovou linku zákrutami tak, aby upoutal. Zcela pochopitelně se nevyhnul ideologickým agitačním invektivám a zpolitizovanému historickému nazírání na popisované období, poplatných režimu, v němž kniha vznikala, ale naštěstí jimi nezatížil své vyprávění natolik, aby se z četby stalo utrpení. Díky tomu se dá přijmout a užít si Glückseligův román bez většího psychického násilí. S ohledem na rozsah textu je jasné, že příběh je očesán, jak jen to jde, a žádné hloubkové ponory do problematiky či charakterů postav se nekonají. Knize to ovšem nijak neubližuje. Je to jednoduché vyprávění o válce a lidech válkou zasažených, nic víc, nic míň.

dagmar5477
03.12.2017 5 z 5

Moc dobrý příběh, zvláště konec nepostrádal napětí a fakt, že je vše podle skutečné události, je třešnička na dortu.


Jujkyna
03.11.2013 3 z 5

Zajímavý příběh :). Nejsem moc na tuhle tématiku, a proto mi jeho čtení trvalo hodně dlouho, ale nakonec jsem ráda, že jsem to přečetla.. :)

ronyjihlava
03.07.2012 3 z 5

Docela zajímavý příběh, který byl údajně napsán podle skutečných archivních materiálů. Dobře se čte