Hotel Adlon

Hotel Adlon https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463995/bmid_hotel-adlon-RIK-463995.jpg 4 48 17

Barvitá rodinná historie, která začíná lží a končí láskou. Rodica Doehnertová, autorka scénáře úspěšné třídílné televizní série Hotel Adlon, nechává ve své knize znovu ožít strhující historii legendárního grandhotelu a rodin Schadtových a Adlonových. Mistrovsky přitom klene oblouk od založení hotelu v době císařství až k jeho novému otevření ve sjednoceném Německu. Rodinnými ságami Hotel Adlon a Hotel Sacher nadchla miliony diváků po celém světě a obrodila žánr televizního románu.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Das Adlon , 2019


více info...

Přidat komentář

Vojslava
20.10.2023 4 z 5

Opět titul, který jsem (nejspíš) viděla dřív než četla; a nebylo to špatné. Vyprávění střízlivé, přitom plynulé, a nakonec se příběh spojil v relativně dobrém konci. Postavy samozřejmě v celém spektru prožily všechny typy osudů, které snad existovaly, aby mohla autorka ukázat celý historický záběr (něco podobného jsem přednedávnem zažila s titulem Kdo šije u Podolské?), ale tady musím pochválit větší propracovanost, i když se příběh klene přes podstatně delší čas. Prostě příjemná četba celkem zvládnutého rodinného příběhu...

soukroma
16.06.2023 3 z 5

Nespokojenost: Špatně se mi to četlo, hutné, ale spíš rodinné, málo o samotném hotelu.
Upřímně bych raději četla román, který byl předlohou TV seriálu, než "román podle úspěšného televizního dramatu"... (TV sérii jsem neviděla).


Mandlevest
03.05.2023 5 z 5

Moc hezký příběh, v jehož centru dění je světoznámý hotel Adlon. Televizní zpracování románu jsem neviděla, ale před rokem, když jsem navštívila Berlín, jsem (bohužel jen zvenku :-)) obdivovala tuto majestátní budovu, hojně navštěvovanou státníky i "celebritami" dané doby. A o to raději jsem si přečetla tento velký rodinný román, kdy na osudech zejména Sonji Schadtové, pevně spojené s hotelem Adlon, sledujeme často tragický vír dějinných událostí v dlouhém období téměř devadesáti let. Autorka nejde příliš do hloubky, přesto Vás příběh nepustí a strastiplný osud hlavní hrdinky budete prožívat spolu s ní. Moc pěkná knížka, žádná červená knihovna, jak jsme od německých autorek zvyklí. Rodinné ságy , psané alespoň trochu v reálném, nepřeslazeném módu , mám moc ráda a tato mě rozhodně nezklamala.

evineckY
23.10.2022 4 z 5

Och, vůbec jsem nepočítala, že je to kniha o fašistech a násilí - to mě vyvedlo hodně z míry. Byla jsem natěšena na pěkný romantický historický román. Nevím, jak hodnotit, ale musím být spravedlivá, i když jsem zklamaná, protože je kniha čtivá a ten konec... Strašně moc je mi líto Sonje.

Dreisii
09.10.2022 5 z 5

Viděla jsem seriálové zpracování a kniha se mi tak nějak četla díky tomu lépe, krásně jsem si uměla představit Adlon v té kráse co popisuje kniha. Za mě krásné čtení.

douchova11
19.09.2022 5 z 5

Příběh byl opravdu zajímavý, jen konec mi přišel trochu "odfláknutý" - stálo by za to trochu víc rozvést atmosféru doby po válce až do stavby Berlínské zdi.

Szilvia1
08.07.2022 5 z 5

Příběh byl pěkný.Od autorky jsem už přečetla druhou knížku,a doufám,že budou i další.doporučuji.

Kanimůra2
13.06.2022 5 z 5

když se podíváte na komentář pode mnou, musí vám být jasné, že já už nemám co dodat. Pěkné čtení, doporučuju

85098211
25.03.2022 5 z 5

Zajímavá a čtivá kniha, která popisuje poměrně dlouhé období od začátku 20. století přes obě světové války až (téměř) do současnosti. Opět jsem ji poslouchala jako audio v jazyce originálu a opravdu se mi moc líbila ;-). Sonja Schadtová strávila téměř celý svůj život v hotelu Adlon. Zažila tedy nejen jeho vznik, ale také slávu a posléze i úpadek. Nyní je jí 90 let a dochází k nečekanému setkání. Její vnučka Katharina je totiž součástí týmu architektů, kteří chtějí Adlonu vrátit jeho zašlou slávu. A tyto dvě ženy společně odhalují staré rodinné tajemství, protože nejen Sonjina matka Alma se musela vzdát svého dítěte... Celý příběh autorka popsala tak plasticky a zblízka, že jsem měla dokonce občas pocit, jako bych se ocitla přímo ve středu dění... Kromě toho kniha působí velmi autenticky, protože popisuje nejen fiktivní osudy jednotlivých postav, ale také skutečné dějiny a především opravdové historické osobnosti. Za tohle všechno si plným právem pět hvězdiček zaslouží a já doufám, že se s autorkou a nějakou její další knihou třeba zase časem potkám? ;-)
PS: A obálku musím také pochválit, je opravdu nádherná! ;-)

evask
06.02.2022 4 z 5

Příběh zajímavý. Literární zpracování mě už tolik nenadchlo.

clarkens
23.01.2022 4 z 5

Velmi zajímavé čtení, bavil mě vývoj osob a prolnutí rodinných generací. Skvělé popsané historické milníky

alnahu
22.12.2021 4 z 5

Historie legendárního hotelu Adlon a rodin Schardových a Adlonových,který začíná jeho založením v době císařství až k jeho novému otevření ve sjednoceném Německu.Zajímavý příběh.

ivakola
26.10.2021 5 z 5

Moc pěkný příběh jedné rodiny. V této knize hrají ženy opravdu důležitou roli. Vlastně jsou hlavními hrdinkami v celé knize. Se svými satrostmi, radostmi, stesky i nadějemi vypráví svůj příběh společně s příběhem světoznámého hotelu. Líbila se mi i historická linka, která nás zavádí do Německa po první a před druhou světovou válkou. Je zde pěkně vykreslena i atmosféra rozdělení Nemecka.

Titas9001
01.10.2021 5 z 5

Do takových rodinných ság se pouštím jen velmi zřídka, ale tohle je velmi dobré čtení. V knize jsou na pozadí osudu několika málo rodin obsaženy vlastně všechny důležité události celého jednoho století a je to někdy opravdu nelehké počtení. Hlavně to, jak musely být ve víru událostí rozdělovány celé rodiny, jak matky byly odtrženy od svých dětí, jak dokáží některé události deformovat duši nebo naopak v plné nahotě ukazovat lidskou zbabělost a zrůdnost. To vše na pozadí začátku budování luxusního hotelu, jeho strmého úspěchu a pokusu o vzkříšení po bombardování Berlína. Doporučuji k přečtení. Dobře napsané a uvěřitelné.

Ronnie68
17.09.2021 4 z 5

Rozhodně zajímavý příběh ...

maryzka
28.08.2021 5 z 5

I když film byl docela dobrý tak kniha byla o malinko lepší. Román připomínal spíš poslední dobu císařství a skončil v 21. století, no spíš ještě ve 20.století. Připomněl lidem společenské i světové události spojené zároveň i soukromými starostmi. Možná mi to trochu připomnělo i to co si někdy říká každý a sice to ,, Kdyby člověk věděl, zda je to dobře. Kdyby se tenkrát člověk rozhodl jinak a asi nejtěžší je to . ,,Zda se člověk rozhodl dobře .

ivca7818
21.08.2021 5 z 5

Vynikající a velmi čtivá kniha zachycující osudy žen jedné středostavovské německé rodiny v období mezi dvěma světovými válkami a válkou studenou. Kniha vznikla na motivy úspěšného televizního seriálu, který se vysílal o u nás a je z pera stejné autorky jako v případě Hotelu Sacher. Musím se přiznat, že tato kniha a seriál se mi líbily daleko více než Hotel Sacher a jeho dějová linka je přeci jen propracovanější. Spletitý příběh tří generací žen jedné rodiny se točí okolo hotelu Adlon, s nímž svázaly svůj osud, ať už dobrovolně či nikoli a nad nimi se vznáší dávná rodinná kletba, kterou vyřkla na smrtelné posteli babička hlavní vypravěčky příběhu, a sice, že ženy v jejich rodině nejsou k ničemu. Tuto kletbu se pokusí babička a vnučka už konečně jednou zlomit.

Štítky knihy

Německo hotely ságy matky a dcery rodinná tajemství hoteliérství, hotelnictví

Autorovy další knížky

Rodica Doehnert
německá, 1960
2018  73%Hotel Sacher
2021  88%Hotel Adlon