Horký vítr nad Mississippi

Horký vítr nad Mississippi https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39962/bmid_horky-vitr-nad-mississippi-LUQ-39962.jpg 4 18 18

Příběh čtyř černošských sourozenců, jejich rodiny a přátel líčí trpká 30. léta minulého století, kdy běloch byl pán a černoch nula. Vypravěčkou je devítiletá Cassie, která nedokáže pochopit rasovou nerovnost a při své bujaré povaze bojuje za uznání ve světě bílých.

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Roll of Thunder, Hear My Cry , 1976


více info...

Přidat komentář

Lili
01.08.2020 3 z 5

Toho, že je knížka pro čtenáře od 12 let, jsem se dopátrala až před samotným čtením. Příběh, vyprávěný černošskou dívkou Cassie, měl být hlavně poučný (rasismus z mnoha stran), ale místy vyzníval dost syrově a krutě. Nevím, jestli by z toho děti neměly naopak těžkou hlavu. Jiskřičkou naděje bylo nezdolné přátelství bílého chlapce Jeremyho.

„Nikdo jsme si nevybírali barvu, s kterou jsme se narodili, ani své rodiče, ani zda jsme se narodili do bohatství nebo chudoby. Můžeme si ale vybrat, co chceme udělat ze svého života, dokud tu jsme.“

cori
05.05.2013 4 z 5

Rasismus v praxi optikou malé holky. Proč bílé děti jezdí do školy autobusem a černé musí pěšky? Proč černé děti dostávají roztrhané učebnice? Proč černí musí v obchodě čekat, až prodavač obslouží všechny bílé, i když přišli první? Proč bílí zapálili černým dům? Nad rasismem vítězí rodinná soudržnost a odhodlání nedat se pokořit.


valentýna
06.01.2013

Tuto knihu jsem četla až nyní kdy se můj věk pomalu přibližuje k důchodovému a jsem z ní nadšená, i když je to místy smutné čtení o rasové nesnášenlivosti bělochů k černochům.

Štítky knihy

20. století USA (Spojené státy americké) černoši rasismus

Autorovy další knížky

Mildred D. Taylor
americká, 1943
1987  84%Horký vítr nad Mississippi
1982  85%Počuj môj plač