Holocaust a Evropa po sedmdesáti letech

Holocaust a Evropa po sedmdesáti letech https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321937/bmid_holocaust-a-evropa-po-sedmdesati-le-1rp-321937.jpg 5 2 1

Kniha se zaměřuje na sociálně-psychologické aspekty rozvoje společenských a politických podmínek vzniku a rozvoje fašistických a jiných vražedných režimů a jejich ideologie v Evropě, teorie a praxe masových genocidních programů, metody manipulace fašistů s vězni a obranné mechanismy obětí uplatněné proti pachatelům, antisemitismus a terorismus. Zvláštní pozornost je pak věnována teorii a praxi sociální nenávisti i etnické identity a diverzity a procesu vyrovnávání se s důsledky holocaustu, zejména jeho pozdními dopady, které jsou převážně politické a etické. Vedle retrospektivního rozboru sociálně-psychologických mechanismů fašismu, jeho zločinů a obrany jeho vězňů a jiných obětí se tato kniha pokouší o „prospektivní“ analýzu současných a potenciálních masových hrůz. Holocaust se stává v tomto pojetí metaforou nelidskosti a masového vraždění, které, jak se autor domnívá, není apriorně vyloučené a hrozí i nadále.... celý text

Přidat komentář

Boris111
31.12.2017

Radil Tomáš. Holocaust a Evropa po sedmdesáti letech.
Sociálně -psychologické mechanismy, dopady, asociace.
Academia, Praha, 2016

Jde o druhé dílo autora knihy- " Ve čtrnácti sám v Osvětimi", vyšlé ve stejném nakladatelství, v roce 2009.
Zatímco první knihu by bylo lze nazvat "analytickou autobiografií", druhá, s uvedeným názvem, se týká teoretických otázek.
První a poslední kapitola se zabývají etikou: Jednak mravními problémy souvisejícími s holokaustem v současnosti , jednak možností odpuštění, které bylo/ je obtížné, a rekonciliací / podobné té, které se realizovalo v Jižní Africe/, k níž bohužel nebylo z německé strany dosud přistoupeno.
Významné jsou údaje , které se týkají mechanizmů přežití židovského národa v různých obdobích jeho čtyři tisíce leté historie, v současné době je to jeho dvousložkovost , skutečnost, že se skládá z domoviny- Izraele a ze židovských diaspor rozložených po světě.
Nejen významné, ale vzhledem k současné masové migraci i aktuální, jsou autorovy originální teoretické koncepce týkající se jevů diaspory a obecného jevu, více-faktorové etnické identity, dvojí a vícenásobné etnické identity a sociální kultury národů a mechanismů jejich změn.
Autor analyzuje původ a povahu různých typů antisemitizmu, přičemž zvláště významné jsou sociálně psychologické mechanismy masové nenávisti a vzniku a šíření neofašistických hnutí.
Zcela originální a velmi významné jsou autorovy koncepce " sociální holistiky", kterou lze považovat za nový společensko vědní směr a jeho teorie o paměťových mechanizmech jako nezbytné součásti živých i neživých složitých systémů. Oba zmíněné teoretické příspěvky výrazně přesahují zaměření knihy.
Ze stylistického hlediska originálním a užitečným nápadem je zařazení stručných autorových asociací odlehčujících výklad.
Dr.Boris Novotný

Autorovy další knížky

Tomáš Radil
slovenská, 1930 - 2021
2009  96%Ve čtrnácti sám v Osvětimi
2016  93%Najmladší dospelý
2016  90%Holocaust a Evropa po sedmdesáti letech
1978  0%Spánek a bdění
1964  0%Nové poznatky o mozku