Hodná Anna

Hodná Anna https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130083/bmid_hodna-anna-CGO-130083.jpg 3 8 2

Novela americké autorky vypráví prostou, nepatetickou formou životní příběh německého služebného děvčete v americkém světě. Annin život není naplněn četnými dramatickými událostmi, Anna nachází smysl svého života jen v každodenní neúnavné práci, v šetření a v péči o několik málo známých a přátel a o své psíky. Anna nešetří silami ani penězi pro lidi, kteří toho nejsou hodni.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

The Good Anna , 1909


více info...

Přidat komentář

ludek.n
22.08.2022 1 z 5

Portrét pracovité, dobré a hodné Anny Federnerové je částí povídkového triptychu Tři životy, vydaného poprvé v roce 1909. Jedná se o mdlou, starosvětskou a unylou směs všedních, nevýznamných příhod, až se nabízí otázka, co autorku vedlo k jejímu napsání a jaký svým počinem sledovala cíl. Statičnost a neměnnost slohotvorného projevu Steinové, zcela postrádající byť i jen náznak dynamiky, opakující se větná spojení, ba dokonce i celé věty v podivných repetitivních kolokacích, absence jakéhokoli nosného prvku, jenž by dal vyprávění směr, to vše dělá z této novely propastně nudnou a otravnou záležitost. Člověk by řekl, že když už tu není žádná zápletka, které by se mohl chytit, alespoň se podívá na zoubek charakterům postav, do mrtě je rozebere po Freudovském způsobu a znovu je složí dohromady, ale bohužel nic takového se nekoná. Příběh (skoro se zdráhám tento počin takto označit) prostě v jednu chvíli začne, koukne napravo, nalevo a zpátky, a pak bez velkého vzrušení, nedramaticky a jakoby mimochodem skončí. Hodná Anna je na můj vkus až příliš panenská a sterilní, než aby mi něco dala.

combatgirl
04.01.2016 2 z 5

(SPOILER) Knížka není úplně nejhorší,ale moc mě nezaujala.Hodně frází se tam opakuje dokola.Příběh o Aně,která slouží známým a přátelům.Vede jejich domácnosti,šetří jejich peníze.Její přítelkyně Matylda se odstěhovala a ponechala Aně svůj dům.V tom si Ana bere do domu podnájemníky,o které se stará.


Štítky knihy

americká literatura altruismus

Autorovy další knížky

Gertrude Stein
americká, 1874 - 1946
1968  76%Vlastní životopis Alice B. Toklasové
1961  60%Tři životy
2020  78%Svět je kulatý
2001  71%Křehké knoflíky
1960  60%Hodná Anna