Hlubocký prcek a třeboňský kluk – Vzpomínky na polovinu 20. století

Hlubocký prcek a třeboňský kluk – Vzpomínky na polovinu 20. století https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429271/bmid_hlubocky-prcek-a-trebonsky-kluk-vzp-8SY-429271.gif 4 1 1

Autorovy vzpomínky na rané dětství v Hluboké nad Vltavou a mladá léta v Třeboni. Doplněno řadou dobových i současných černobílých fotografií.

Přidat komentář

1amu
27.12.2019 4 z 5

Půvabné vyprávění, které mě oslovilo, protože Hlubokou n/Vltavou a zejména Třeboň dobře znám.
Sledujeme první dětské krůčky vnímavého kluka na hlubockém "Šteklu" v bytě schwarzenberského úředníka, který detailně popisuje, stejně jako další obytné prostory v Třeboni, kam se rodina posléze přestěhovala. Vzpomíná samozřejmě na své prarodiče, strýčky, tetičky, ale i na přátele svých rodičů. Zmiňuje se i u tatínkova životního údělu sirotka, který vyrůstal v českobudějovickém sirotčinci a později v péči svých starších sester. Následuje i období nacistické okupace, dny osvobození a setkání s ruskými vojáky, jakož i následné roky rozčarování po Únoru 1948. V jeho vyprávění prochází řada jmen osob a nesporných osobností, s nimiž se on a jeho rodiče během života setkali a kteří jej něčím zaujali nebo ovlivnili jeho další kroky. Formou krátkých epizod se čtenář seznamuje i s autorovými koníčky jako byly šachy, herectví, hudba, malování, ale také sport, cyklistika apod.
Já se jak na Hlubokou, tak do Třeboně často rád vracím a samozřejmě si všímám knih, které se specifickou formou o těchto kouzelných městech zmiňují.

Autoři knihy

Stanislav Kahuda
česká, 1942
Tomáš Sterneck
česká, 1972

Kniha Hlubocký prcek a třeboňský kluk – Vzpomínky na polovinu 20. století je v

Přečtených1x
Chystám se číst3x