Zátišie

Zátišie https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410676/bmid_zatisie-IGX-410676.jpg 3 84 28

Hester Thursbyová série

1. díl >

Knihovníčka Harvardovej univerzity Hester Thursbyová si vďaka svojim pátracím schopnostiam privyrába vyhľadávaním stratených osôb. Klienti si ju zvyčajne najímajú, aby našla známosti z dávnych školských plesov alebo dala dokopy adoptované deti a ich biologických rodičov. Najnovšie má vypátrať šarmantného, charizmatického Sama Blaina, ktorý je dlhodobo nezvestný. Ten však vôbec netúži, aby ho našli. Ako tínedžer spolu s kamarátom Gabom ušiel po desivom incidente z mestečka v štáte New Hampshire. Dvanásť rokov cestujú po krajine, a keď prechádzajú z jedného miesta na druhé, zakaždým menia identitu. Arogantný Sam zistí, akí dôverčiví môžu byť bohatí ľudia, najmä ak sú to osamelé ženy, a rozličnými manipuláciami preniká do ich životov. Vo Wendy Richardsovej, nádhernej, rozprávkovo bohatej dcére z prominentnej bostonskej rodiny, objaví dokonalý prostriedok na preniknutie do spoločenského prostredia, kam túži zapadnúť. Do sveta, kde sa nosia značkové obleky, víkendy sa trávia na ostrove Nantucket a osobné čaro otvára všetky dvere. Hester sa pri svojom nebezpečnom pátraní priblíži ku krutej pravde. Puto medzi Samom a Gabom sa naruší a Hester nevedomky ohrozí vlastnú bezpečnosť. Zatiaľ čo Gabe v zúfalstve vkladá všetku nádej do obyčajného života s Hester, Sam chce, aby im navždy zmizla z cesty. Gabe predsa zatiaľ vždy urobil to, čo od neho Sam žiadal!... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Little Comfort , 2018


více info...

Přidat komentář

Jidu
23.01.2024 4 z 5

Když jsem knihu začínala číst, tak jsem měla obavu, protože na DK měla pouze 63%. Ale mně se teda líbila o mnoho víc.

Za mě je příběh dost originální. Hester, která hledá ztracené věci a lidi. Dva další pošuci, kteří ukazují, jak by fakt neměl vypadat žádný vztah. Manipulace, psychické poruchy, porouchané rodinné vztahy, ukázka toho, jak vzhled dokáže zblbnout ostatní. No pěkně ponurá kniha! Ale to by za mě thriller měl být.

Pro ty, co mají rádi i krvavé detaily, tak zde byly a ne zrovna málo, takže já byla spokojená, že si autor nebral servítky.

Samotné rozuzlení bylo super. Hodně emotivní, dost smutné. Taky vypíchnu, že i když je kniha prvním dílem série, tak je zcela ukončena a hádám, že návaznost bude jen v tom, že půjde o případy Hester.

Celkově knihu hodnotím na 80%, já jsem spokojená.

Pavlína2019
13.10.2023 5 z 5

Rozhodně se neztotožňuji s negativními komentáři.

Já jsem spokojená.

Kniha se mi opravdu líbila.

Dobře se čte, námět je zajímavý, ale musím říct, že mě několikrát napadlo, že je mi z ní dost smutno.
Proč, nechci rozepisovat a tím prozrazovat.

Zato mě kolikrát pobavily a líbily se mi komentáře a poznámky Hester.

Určitě doporučuji.


bobík123
30.04.2023 2 z 5

Kniha byla dost zmatená a mnoho postav, ALE posledních 100 stránek jsem přečetl v kuse, poutavé a zajímavé, líbilo se mi že tam bylo správně vložena moderní doba a současnost, mám doma i pokračování, přečtu si ho ale až později...

renulka16
15.09.2022 2 z 5

Tohle se moc nepovedlo. Podle mě to bylo placani pátý přes devátý. Absolutně jsem nepochopila tu linku s Daphne. Žádná osoba mi nepřirostla k srdci. Nebýt knižní štafety, odložila bych ji hned.

genduna
11.01.2022 5 z 5

Za mě moc pěkná, poutavá kniha.

Dandulka
07.12.2021 4 z 5

Bylo to zajímavé a poutavé čtení, ale něco tomu přece jen chybělo. Taková ta jiskra. Snad je to tím, že jsem nejdříve četla druhý díl, což se mi stává velmi často.

Lindulinek
21.09.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila. Občas byly situace poněkud neuvěřitelné, ale zápletka fajn.

Bee240
13.05.2021 3 z 5

Dnes jsem dočetla knihu která nemá na databázi vůbec dobré hodnocení ani komentáře.
Vždy než se pustím do nějaké knihy pročítám si co si o ni čtenáři myslí...takže když jsem se pouštěl do Chaty u jezera čekala jsem guláš všeho možného.
Proto mě kniha překvapila - příběh Sama a Gabea mě zajímal a pomalé odkrývání jejich minulosti mě bavilo. Jejich odlišné osobnosti dávali příběhu tu správnou šťávu - Sam je podle všeho chytrý, krásný a velmi přizpůsobivý. Jeho jediný cíl je dostat se k vyšším vrstvám a k penězům...to ovšem přináší i spoustu problémů. Zato Gabe je ušlápnutý, bez sebevědomí a s různými posedlostmi a touhami.
Jak se ukázalo kniha je o minulém a současném životě dvou zlomených kluků kteří to neměli v životě lehké. I když každý jinak a ne vždy si za to nemohli.
.
I když se mi kniha četla dobře tak jí dávat jen tři hvězdy a to z jediného důvodu. Je tam moc postav které mi byli nesympatické.
.
Knihu bych úplně nezařadila do detektivek, ale jako psychothriller který nahlíží do osudů dvou mladých a naprosto odlišných můžu je to dobré čtení.
Ze začátku jsem nevěděla proč se kniha jmenuje Chata u jezera, ale časem se ukázala že je to velmi důležité místo a okolí a celkově atmosféra tohoto místa byla dobře popsaná.
.
Abych to shrnula nápad to byl dobrý, psané to bylo také dobře...jen bych odstranila pár osob a bylo by to super. A velké plus za hlavní postavu Hester - 140 centimetrů vysokou knihovníci...která se občas živý hledáním lidí.

SilvieSisinka
14.04.2021 3 z 5

Trochu gulášek.Precist se to dá,ale jen jednou.Kdybych ji nečetla nic by se nestalo.

Janík511
13.04.2021 4 z 5

Navzdory hodnocení zde se mi kniha četla velmi dobře a dějová linka vůbec není špatná. Kniha má několik hluchých míst včetně posledních pár desítek stran, ale jinak solidně napsaná prvotina. Knihu jsem si užila, naladila mě hned o začátku, což se mi nestává tak často od trháků s vyšším hodnocením a přesto si ráda přečtu i další díl s Hester.

SugarDolly
17.10.2020 2 z 5

Ach jo, všechny tyhle "trháky" jsou na jedno brdo. Bohužel, nic originálního jsem v této knize neobjevila.

DriftBooks
27.09.2020 2 z 5

Tuhle knihu jsem dočetl, ale s odřenýma ušima. Je to prvotina, to beru v potaz. A nutno říct, že má v sobě několik velmi hezkých "literárních" momentů. Ovšem dost mi vadilo, že autor příběh tu a tam malinko ohýbal nehledě na logiku a na realističnost, protože zrovna tudy potřeboval vést příběhovou linku. Ale jistě, řeknete si – vždyť autor je Bůh. On píše příběh a on si může vymyslet cokoliv. Ale nesmí zapomínat, že každý spisovatelský Bůh potřebuje také stádo svých věřících čtenářů. A ne vždy je možné si vystačit s dogmatickým přístupem. I když… nejedné církvi se to veleúspěšně daří už tisíce let, takže mimo jsem třeba jenom já…

Další věc, která mi vadila – a to vcelku hodně – byl takový ten moderní genderový guláš. Já jsem poměrně nadšený fanda všech možných různých anomálií, nebo lépe řečeno všech odstínů jakékoliv barvy. Ale tady jsem měl pocit, že se jedná o naprosto zřetelný kalkul. Jeden z hrdinů je homo, který se živí jako hetero gigolo. Jeho kolega – odložené dítě ze sirotčince – byl zneužíván pedofilními homo i hetero, kterým ho prodávali jeho pěstouni. Další postava je mužatka... Vyšetřující inspektorka odejde od manžela, projde coming outem a ožení se svou partnerkou. Hlavní hrdinka je liliputka, která do svého bytu leze dírou pro psy… Žije na hromádce se svým přítelem a vychovává dítě jeho sestry, která od své dcery utekla, aby se „našla“… Bla, bla, bla… Já chápu, že existují miliony lidí, kteří díky své odlišnosti trpí. A chápu, že je nutné o těchto odlišnostech mluvit a upozorňovat na rigiditu společnosti. Ale někdy je méně prostě více, že…

DominaCZ
20.07.2020 odpad!

Jak bylo napsáno- děcko ve třech letech neumí mluvit, neumí se chovat a pak - je tam vlastně proč ?!!!!
Celkově ...nic moc.
Dělá ze sebe borku, ale přitom...a ono pátrat po někom, koho vám ukážou jako "sexy" puboše a je z něj pak rozkydlej boháč, je takový ...nudně typický.
Čekala jsem něco jinýho než klučičí věci.

orinka3
02.07.2020 3 z 5

(SPOILER) Napínavé to tedy bylo jen což. Spíš, než klasickou, logicky vystavěnou detektivku jsem to brala jako psychologickou sondu do duší deprivovaných kluků. Neměli to skutečně lehké, ale ten Sam byl od prvopočátku děsný vypočítavý a studený parchant, který hřešil na vyšší IQ a líbivý zevnějšek. Sociopat. Nevadilo mu vypěstovat závislost v Gabovi, kterému to myslelo trochu jinak a který měl obrovskou touhu k někomu a někam navždy patřit. Až patologickou, a to se bohužel projevilo později. Sam byl jako chameleon a, jak správně podotkla jeho chvilková přítelkyně, jakoby to byla jen prázdná schránka, kterou mohla naplnit čím chtěla. Hester je trošku divná až výstřední, proč jí autor přisoudil povolání knihovnice, které k tomu nesedí, bůhví. Její neteř Kate byla odlišná od mé představy dítěte tohoto věku, ale co už. Zkrátka - čte se to výborně, ale je to až příliš americké. Závěr = obvyklé klišé a návnada na další knihu.

dalia1769
25.06.2020 2 z 5

Sama hlavní postava je zajímavě originální, ale příběh je tak nějak zmatený a rozháraný. První polovinu knihy jsem moc nechápala, co vlastně čtu, děj se trochu rozjel až od událostí na večírku. Celkově by ta myšlenka nebyla špatná, ale kniha je psána tak nějak nesouvisle, motivace postav je podivná a těžko pochopitelná, proč vlastně např. Gabe jedná na konci tak, jak jedná?? Celá domácnost Hester je podivně výstřední, a co vlastně nabízí svým klientům "navíc" oproti tomu, když by si pohřešovanou osobu sami vygooglili? Nepřipadá mi, že by měla přístup či schopnosti, které by jí umožňovaly něco víc, než co umí každý počítačově gramotný člověk. Jak to, že jí vyšetřovatelka důvěřuje? Chápu, že je to autorova prvotina, ale upřímně, nejvíc mne tam bavily scény se psem Waflí. To, že je hlavní hrdinka knihovnice, se také nijak nevyužilo, což je vlastně docela škoda... Mám velmi rozpačitý dojem...

Katania
05.06.2020 4 z 5

Mě se to líbilo. Hester je mi sympatická, nejen kvůli podobné výšce. :)

MMacicekk
02.05.2020 4 z 5

Knize nemůžu upřít čtivost. Čtyři sta stran uteklo jako voda, ani jsem se nenaděla a byl konec. Jedná se zase o trochu jiný thriller, než jsem zvyklá. Vypravěči se totiž střídají a autor se zaměřil i na záporné postavy. Nechybělo napětí a zajímavé zvraty. Bohužel má kniha i své slabiny - občas bylo vyprávění chaotické. Hlavní hrdinka byla v určitém ohledu dost zvláštní, nedokázala jsem si ji reálně představit, navíc nejednou nepochopitelně ohrozila i svou rodinu při honbě za pravdou. Co mě však dost vytáčelo, byla tříletá neteř Kate, která svým chováním připomínala sotva dvouleté dítě. I když se tedy nejedná o žádnou knižní hitparádu, hodnotila jsem 3,5 hvězdičkami, protože mě kniha bavila a četla se velmi dobře.

Ester59
30.03.2020 1 z 5

(SPOILER) Za mne moc chaoticke a nelogické. Proc do detektivky plést opuštěné dítě od sestry, nijak vysvětleno. Proc se ti dva kamarádi dali dohromady? Jeden se stal vrahem jako důsledek sexualniho zneužívání v dětství, ale co ten druhý, jeste brutalnejsi vrah, jeho motiv?

0323
24.02.2020 1 z 5

nedočetla jsem :-( , v půlce jsem odložila

zdendula31
18.02.2020 5 z 5

Mě se líbila :-)

Štítky knihy

kriminální thrillery

Autorovy další knížky

Edwin Hill
americká
2019  63%Chata u jezera
2020  66%Nezvěstní

Kniha Zátišie je v

Právě čtených4x
Přečtených129x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce122x
Chystám se číst127x
Chci si koupit21x