Hester

Hester
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533933/bmid_hester-65eb0d018e41c.jpg 4 19 19

Živý obraz ženy, která inspirovala tragickou hrdinku románu Nathaniela Hawthorna Šarlatové písmeno. Mladá švadlena Isobel Gambleová žije se svým manželem, lékárníkem Edwardem, v Glasgow. Edward však propadne kouzlu opia a topí se v dluzích, takže musí oba opustit Skotsko a začít znovu v Novém světě. Jenže pouze několik dní po příjezdu do Salemu se Edward připojí k odplouvající lodi jako zdravotník a zanechá svou ženu samotnou a bez peněz. Když se Isobel setká s mladým Nathanielem Hathornem, okamžitě je to k sobě táhne. Jeho pronásleduje stín předků, kteří posílali nevinné ženy na šibenici, a ji zase trápí její neobyčejné nadání, za nímž se ukrývá rodinné tajemství.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Hester , 2022


více info...

Přidat komentář

Mi--LADA
včera 2 z 5

Až na šťastný konec poněkud depresivní příběh. Snaží se patřit ke kvalitativně lepším románkům pro ženy z nakladatelství Ikar. Úplně sympatická mi knížka nebyla, při čtení na mě padala nepříjemná melancholie (čarodějnické procesy, otrokářství, drogy, atd.), takže dávám 2 hvězdy.
Nechybí láska k mužům i rodině, špatní i dobří partneři, silné ženy, nenahraditelné přátelství, je hezké, když se umí lidi spojit a pomáhají si navzájem. Velký prostor tu má vztah k milované práci (šití). Jehla tu je nástroj pro přežití, slouží i k malování, vyprávění příběhů, prostě jakákoli poctivá dovednost a talent vždy byly mocnou zbraní, je skvělé ovládat nějaké řemeslo, mít dobrý postoj k práci a něco užitečného umět. Je dobré si to zvláště v dnešní době připomínat.

Micha-Él
10.07.2024 5 z 5

Na Hester jsem se těšila od chvíle, kdy jsem ji uviděla v edičním plánu nakladatelství Ikar. Přestože jsem Šarlatové písmeno zatím nečetla, zajímal mě příběh, z něhož Hawthorne mohl čerpat inspiraci. Malinké zklamání jsem cítila jen při zjištění, že Isobel Gambleová je stoprocentně fiktivní postava. Autorka však sepsala knihu tak nádhernou, kouzelnou a propracovanou, že jsem tuhle drobnost ráda vypustila! Hester měla celou dobu specificky tajemnou atmosféru, kterou u gotických románů tolik miluju. Prolíná se tu hned několik závažných témat - nejen prosazování ženy v typicky mužském světě 19. století, ale také hony na čarodějnice nebo otroctví. Zejména čarodějnické procesy mě doslova strhly. S Isobel jsem od začátku sympatizovala. Se zaujetím jsem sledovala její vývoj od děvčátka vyrůstajícího ve Skotsku, přes křehkou mladou dívku až k samostatné, neohrožené zralé ženě. Moc jsem si užívala překrásné popisy vyšívání a synestezie, již považuji za další přidanou hodnotu úchvatného díla. Je vidět, že autorka pečlivě studovala fakta a pohrála si s každým detailem. Také paní překladatelka odvedla skvělou práci. Podle mě může román směle konkurovat Hawthorneovu Šarlatovému písmenu, protože je skutečně výjimečný. Díky úžasné atmosféře, silné Isobel a dalším postavám si udržel moje pozornost i tehdy, kdy se toho příliš nedělo. Laurie Albanese do něj vložila nezaměnitelné kouzlo, jemuž jsem s radostí podlehla. :-)


Knižní střípky
17.06.2024 5 z 5

Já nemám co vytknout, kniha se mě dotkla více, než jsem čekala. Jsem neskutečně moc ráda, že jsem neodolala, když si mě kniha k sobě volala a dala jsem jí šanci, i přes jisté počáteční obavy. Nejednalo se o žádnou vykrádačku slavného díla, bylo to úplně jiné, ale přesto nádherné.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

kalinkacz
01.06.2024 4 z 5

Hester, historický román s nádhernou obálkou, jehož hlavní hrdinka je předobrazem ženy z románu Šarlatové písmeno.
Šarlatové písmeno jsem předtím nečetla a tak jsem ani nevěděla, co od příběhu čekat.
V něm sledujeme mladou švadlenu Isobel, které manželství s lékárníkem Edwardem přinese nejednu životní komplikaci. Kvůli dluhům se pár musí přestěhovat do Nového světa, kde jim nezbývá nic jiného, než začít úplně od nuly. Edward se ale nečekaně rozhodne připojit k posádce jedné lodi a svou ženu opustí. Ta se poté setká s tajemným Nathanielem a její život je opět vzhůru nohama...
Hester je příběhem silné ženy, která se musí postavit na vlastní nohy a uživit se v době, kdy to pro ženy nebylo jednoduché. V pozadí sledujeme čarodějnické procesy a okouzlující popisy krajiny.
První polovina knihy je velmi pomalá a možná budete mít stejný pocit jako já, že se v ní vlastně nic moc neděje... Druhá polovina vám to všechno ale vynahradí. Těšila jsem se na čtení a držela Isobel palce.
Novinka Hester byla pro mě velmi milým překvapením, pokud máte rádi historické romány se silnou hlavní hrdinkou, tak ji určitě nesmíte minout!

Šebestová3
27.05.2024 5 z 5

Jsem ráda, že obálka nezklamala. Čtení Hester je přesně jako procházka rozkvetlou mnohobarevnou zahradou!

monushka
12.05.2024 5 z 5

Hester se mi moc líbila. Kdysi jsem četla Šarlatové písmeno, které mě zaujalo, ale už si ho bohužel příliš nepamatuji. Ale díky tomuto románu jsem si na nějaké části vzpomněla a dostala jsem chuť přečíst si ho znovu.

Líbilo se mi proložení příběhu historickými částmi s "čarodějnicemi". A v současné dějové lince se mi líbil příběh celý. Sedla mi hlavní hrdinka a její posedlost šitím a vyšíváním.

PetraN17
10.04.2024 5 z 5

Velmi zajímavý historický román , doporučuji k přečtení. Pokud vás zajímají čarodějnické procesy, otrokářství a hlavně krásné popisy vyšívání :))